Descoperire crucială legată de cancerul cu cea mai scăzută rată de supraviețuire

Descoperire crucială legată de cancerul cu cea mai scăzută rată de supraviețuire

Oamenii de știință au făcut o descoperire crucială, care implică ADN-ul, ce ar putea ajuta la vindecarea unuia dintre cele mai periculoase tipuri de cancer, cel pancreatic.

O echipă de cercetători din Marea Britanie și SUA a descoperit că acest cancer este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene ale corpului, ajutând boala să se dezvolte și să se răspândească rapid.

Cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu peste o jumătate de milion de persoane diagnosticate în fiecare an. Acesta are cea mai scăzută rată de supravieţuire dintre toate formele cele mai frecvente ale bolii.

ADVERTISING

Caracterul letal al cancerului pancreatic i-a nedumerit pe experţi de mulţi ani, dar descoperirea oferă speranţă în căutarea unui tratament care ar putea eradica boala.

"Această lucrare, care a oferit o nouă înţelegere şi cunoaştere a modului în care se comportă cancerul, va contribui, sperăm, la deschiderea drumului pentru tratamente potenţiale în viitor (...)

Cancerul pancreatic are cel mai scăzut nivel de supravieţuire dintre toate cele 20 de cancere comune. Supravieţuirea pacienţilor peste cinci ani s-a îmbunătăţit foarte puţin de ceva timp şi, prin urmare, este extrem de important să găsim noi modalităţi de a înţelege mai bine această boală, cum se răspândeşte şi de ce este atât de agresivă", spune dr. Maria Hatziapostolou, de la Centrul de Cercetare a Cancerului John van Geest al Universităţii Nottingham Trent. 

Cancerul pancreatic este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat, când opţiunile de tratament devin limitate, mai mult de jumătate dintre pacienţi murind în trei luni de la diagnosticare.

ADVERTISING

Printre personalităţile marcante care au murit de această boală se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs şi Patrick Swayze.

Pentru acest studiu publicat în revista Gastro Hep Advances, cercetătorii au analizat atât mostre de ţesut sănătos, cât şi mostre de ţesut de cancer pancreatic.

Descoperirea esenţială despre cancerul pancreatic

Aceştia au descoperit că aceste cancere pancreatice au declanşat un proces cunoscut sub numele de metilarea ADN-ului, determinând deconectarea moleculelor din gena HNF4A, în mod normal benefică, permiţând tumorilor să crească extrem de rapid.

Gena HNF4A este esenţială pentru sănătatea umană, deoarece ajută multe dintre organele corpului să funcţioneze corect. Însă cercetătorii au descoperit că beneficiile genei pot fi dezactivate de cancerul pancreatic. 

ADVERTISING

"Pierderea HNF4A determină dezvoltarea şi agresivitatea cancerului pancreatic şi ştim acum că se corelează cu supravieţuirea redusă a pacienţilor", spune dr Hatziapostolou.

În proiect au fost implicaţi şi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Stanford şi Universitatea din California şi Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇