Reușită importantă împotriva cancerului colorectal: O combinație de medicamente micșorează tumorile

Reușită importantă împotriva cancerului colorectal: O combinație de medicamente micșorează tumorile

Un studiu indică faptul că imunoterapia ar putea aborda cea mai frecventă formă de tumoră intestinală. O combinaţie de două medicamente ar putea fi utilizată pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer intestinal.

După şase luni, s-a demonstrat că tumorile s-au redus sau au rămas stabile la 61% dintre pacienţi, au declarat oamenii de ştiinţă. Este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente şi durabile la imunoterapie la pacienţii greu de tratat.

Cercetătorii au urmărit 101 pacienţi din Statele Unite care au fost diagnosticaţi cu cancer colorectal metastatic cu stabilitate microsatelitară (MSS mCRC), cel mai frecvent tip de cancer intestinal.

ADVERTISING

După şase luni, s-a demonstrat că tumorile s-au micşorat sau au rămas stabile la 61% dintre pacienţi.

Medicamentele botensilimab şi balstilimab ar putea „oferi o nouă speranţă” pentru cei diagnosticaţi cu un tip de cancer care nu a răspuns anterior la imunoterapie, au declarat cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin, într-un comunicat.

Ambele medicamente sunt anticorpi monoclonali şi acţionează prin declanşarea sistemului imunitar al organismului pentru a ataca celulele canceroase, spun cercetătorii.

ADVERTISING

Cercetătorii din acest studiu descriu tratamentul ca având „potenţialul de a schimba regulile jocului” şi speră ca autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii să aprobe tratamentul curând.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea şi oboseala, au precizat cercetătorii.

Până în prezent, s-a demonstrat că imunoterapia a funcţionat doar în cazul pacienţilor cu un alt tip de cancer de intestin, cunoscut sub numele de tumori cu deficienţă de reparare a nepotrivirii ADN-ului (dMMR), care este mai rar, şi doar un procent mic de pacienţi cu cancer colorectal au acest tip de tumoră, imunoterapia fiind până în prezent ineficientă la pacienţii cu tumori MSS mCRC mai frecvente.

ADVERTISING

Este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente şi durabile la imunoterapie la pacienţii greu de tratat. Testele avansează acum în faza ulterioară a studiilor clinice.

Rezultatele noului studiu de fază 1 care a implicat cele două medicamente de imunoterapie au fost publicate joi în revista Nature Medicine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇