Primul vaccin din lume, personalizat cu ARNm, împotriva cancerului de piele reduce la jumătate riscul ca pacienții să moară sau ca boala să revină, potrivit rezultatelor studiilor pe care medicii le-au descris ca fiind „extrem de impresionante”.
Vaccinul a îmbunătăţit supravieţuirea şi a demonstrat eficacitate de lungă durată, la pacienţii cu o formă mortală de cancer de piele.
Melanomul afectează peste 150.000 de oameni pe an la nivel global, conform cifrelor din 2020 de la World Cancer Research Fund International.
Pacienții cărora li s-a administrat vaccinul după îndepărtarea unui melanom în stadiul 3 sau 4 au avut un risc cu 49% mai mic de a muri sau de a recidiva boala după trei ani, au arătat datele prezentate la cea mai mare conferință de cancer din lume, scrie The Guardian.
Un investigator principal al studiului, prof. oncolog Georgina Long, a spus că riscul mediu de recidivă după intervenția chirurgicală pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat a fost de 50%.
„Deși trebuie să ne uităm la cifrele de după cinci și 10 ani, riscul principal de reapariție are loc în primii doi ani”, a spus specialistul.
Cei 157 de pacienți din studiul de fază 2 au avut melanoame cu risc ridicat și fie au primit vaccinul dezvoltat de Moderna și Merck, alături de imunoterapie Keytruda, fie au fost trataţi doar cu Keytruda.
Vaccinul și Keytruda au redus riscul de recidivă la 25%, a spus Long.
Cu toate acestea, ea a avertizat că este necesar un proces mai amplu pentru a evalua mai bine impactul real.
Rata de supraviețuire fără recidivă după 2 ani jumătate pentru cei vaccinaţi combinație cu terapia Keytruda a fost de 74,8%, comparativ cu 55,6% pentru cei care au făcut doar terapia Keytruda, sunt datele prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago.
Combinaţia a redus, de asemenea, riscul de răspândire a melanomului în alte părţi ale corpului, sau de deces, cu 62%.
Datele reflectă potenţialul ca vaccinul să ajute la tratarea unei ”game largi” de pacienţi cu melanom, a declarat dr. Kyle Holen, şeful departamentului de dezvoltare, terapie şi oncologie al Moderna.
Cunoscut sub numele de ARNm-4157 (V940), vaccinul foloseşte aceeaşi tehnologie ARNm ca vaccinul Moderna împotriva Covid. El este construit la comandă pentru fiecare pacient și îi spune corpului să omoare orice celule canceroase rămase și să prevină reapariția bolii.
O probă de tumoră este îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale a pacientului, urmată de secvențierea ADN-ului și utilizarea inteligenței artificiale.
Rezultatul este un vaccin anti-cancer personalizat, specific pentru tumora pacientului.
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul au fost oboseala, durerea la locul injectării şi frisoanele, potrivit datelor. Majoritatea acestor efecte secundare au fost uşoare, transmite CNBC.