Medic: În ultima vreme apar mulți pacienți sub 50 de ani, cu forme grave de cancer. Cauze și ce e bine să facem

Medic: În ultima vreme apar mulți pacienți sub 50 de ani, cu forme grave de cancer. Cauze și ce e bine să facem

În ultima perioadă apar tot mai multe cazuri grave de cancer la persoane tinere, până în 50 de ani, spune dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti. Este o tendință semnalată și la nivel mondial, iar cel mai des întâlnite, la noi, sunt cancerele pulmonare aflate direct în stadii avansate, dar și cancere digestive, legate de modificarea obiceiurilor alimentare.

O tendință mondială

Creșterea numărului de cancere la persoane sub 50 de ani este o tendință mondială, semnalată de specialiști. În România, tendința poate fi remarcată la nivelul unităților medicale, dar un număr exact nu poate fi precizat, având în vedere că nu este gata Registrul Național de Cancer.

ADVERTISING

„Este adevărat că în ultima vreme au fost nişte semnale de alarmă din partea instituţiilor europene, instituţiilor medicale şi care atrag atenţia asupra creşterii, unii zic explozive, a incidenţei cancerului sub 50 de ani.

Din păcate, în România, citeam că se lucrează din nou la Registrul Naţional de Cancer, lucru foarte important pentru că este singura modalitate care îţi permite să-ţi aloci resursele în mod corect. În principiu Registrul există, dar din păcate numai pe hârtie. Aşa că nu vă pot da un răspuns clar, corect şi bazat pe nişte dovezi, în ce măsură această situaţie, dramatică de altfel, se regăseşte sau nu şi în România.

Într-adevăr, am observat şi noi că în ultima vreme apar mulţi pacienţi sub 50 de ani, şi din păcate unii dintre ei cu boli grave. Cu cancere pulmonare care sunt metastatice de la început, cu cancere la nivelul esofagului, cu extensie mare şi cu eforturi deosebite de a stăpâni boala, pentru că una este să tratezi nişte neoplazii într-un stadiu incipient şi vindecabil, şi alta e să tratezi cu artileria grea, să spunem aşa, care înseamnă resurse, cancere aflate în stadii avansate”, spune dr. Mircea Savu, într-un interviu acordat News.ro.

ADVERTISING

Cele mai întâlnite cancere în România și cauzele lor

Cele mai întâlnite cancere în ultima perioadă, din experienţa medicului Mircea Savu, la Institutul Oncologic Bucureşti, sunt cancerele pulmonare, cancerele esofagiene şi cancerele digestive.

„Cancerele pulmonare în primul rând, care mai mult ca sigur sunt legate de poluare în general, cancerele esofagiene, cancerele rectale.

În ceea ce priveşte cancerele, să le spunem global, digestive, adică esofag, stomac, rect, colon, cancerul colo-rectal e un amestec care de fapt trebuie mai bine definit pentru că există mai multe forme de cancer colo-rectal, sunt legate de modificarea obiceiurilor alimentare, din păcate”, a precizat acesta, pentru News.ro.

ADVERTISING

Prevenția, esențială. Ce e bine să facem

Medicul atrage atenția că este foarte important ca afecțiunea să fie depistată cât mai repede, atât pentru că rata de supraviețuire este semnificativ diferită pentru cancere descoperite în stadiul 1 şi 2 şi cele aflate în stadiul 3 şi 4. De aceea, prevenția este esențial să fie prezentă în viața noastră de zi cu zi.

Atenție la semnele de alarmă! Dr Savu spune că există aşa-numitele semne de alarmă, la care e bine să fim atenți. De exemplu, apariţia unor adenopatii, sângerări anormale, modificări ale obiceiurilor intestinului – constipaţia alternând cu diareea.

„Referitor la tumorile pielii, dintre care foarte grav este melenomul malign, chiar dacă şi acolo în ultima vreme paleta de tratamente pe care o avem la dispoziţie s-a îmbunătăţit semnificativ, orice mică rană care îşi modifică structura, volumul, care sângerează, ar trebui să antreneze după sine prezentarea la medic”, atrage atenția dr Savu.

În ce privește cancerele digestive, dacă ne uităm la țările cu sisteme de sănătate performante, vedem că există niște reguli de prevenție care ar putea fi adoptate și la noi.

„Şi aici aş numi Israelul. Ei au nişte reguli foarte stricte, având în vedere că au cea mai mare incidenţă a cancerului de colon în lume, acolo este absolut obligatoriu la persoanele trecute peste 50 de ani să facă o colonoscopie. Este un exemplu”, spune dr Savu.

Medicul atrage atenția și asupra nevoii de a completa infrastructura sanitară din România cu unități care să susțină efortul de prevenție și tratament adecvat pentru cancere.

„Ar trebui să completăm în momentul de faţă lanţul ăsta al sistemului sanitar, şi cu nişte verigi intermediare care din păcate, în timp au dispărut, mă refer la policlinici”, acesta putând fi o soluție pentru a evita aglomerarea spitalelor, mai ales în ce priveşte centrele de medicină specializată, adică centrele de cancer, de diabet, de boli cronice, neurologie etc, mai spune dr Savu.

Medicul pledează și pentru o optimizare și adaptare la evoluțiile din prezent a etapelor prin care trebuie să treacă un pacient oncologic, dar și pentru diversificare formelor de tratament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇