Un dispozitiv care se introduce în sutien ar putea monitoriza cancerul de sân

Un dispozitiv care se introduce în sutien ar putea monitoriza cancerul de sân

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie lucrează la un dispozitiv care poate fi introdus în interiorul unui sutien, pentru a putea monitoriza dacă o tumoare de cancer de sân crește.

Aceștia speră că dispozitivul va oferi o nouă metodă non-invazivă de detectare a creșterii tumorii, relatează The Guardian.

Potrivit cercetătorilor, dispozitivul va înregistra datele și le va trimite pacientei, dar și echipei medicale prin intermediul smartphone-ului.

Echipa din spatele acestuia urmărește să treacă dispozitivul la testare clinică în următorii câțiva ani.

ADVERTISING

„Dispozitivul ar măsura schimbările din țesutul mamar și ar ajuta la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire ale pacientului. Cancerul de sân poate avansa atât de repede. Tumoarea ar putea fi de 1 mm în șase luni sau de 2 mm în șase săptămâni. Aceasta ar fi o măsură suplimentară pentru a vedea cât de repede crește”, a spus dr. Yang Wei, expert în inginerie electronică la NTU.

Potrivit Cancer Research, există peste 55.000 de cazuri noi de cancer de sân în Marea Britanie în fiecare an și peste 11.000 de decese. Dintre cazurile noi, aproximativ 23% pot fi prevenite.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii speră că dispozitivul va îmbunătăți activitatea de monitorizare a tumorilor, care poate fi dificil de realizat cu precizie, în special în cazul celor care măsoară mai puțin de 1 cm. Examinările RMN pot avea loc la câteva luni.

Dr. Simon Vincent, director de cercetare la Breast Cancer Now, a declarat că este nevoie urgentă de o mai bună detectare și tratament al cancerului de sân.

„Deși această nouă tehnologie ar putea oferi o nouă modalitate de a monitoriza creșterea tumorilor cancerului de sân și așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele finale, dispozitivul nu a fost încă testat pe oameni și trebuie să îl înțelegem mult mai multe înainte de a putea lua în considerare dacă ar putea fi sau nu utilizat în medii medicale”, a spus el.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇