Cancerul mamar este o afecțiune complicată cu efecte devastatoare pentru sănătatea unei femei. Pentru a nu ajunge la medic când opțiunile rămase sunt puține și prognosticul nu foarte optimist, este nevoie de screening de prevenție anual, efectuat cu conștiinciozitate.
Cancerul mamar este forma de cancer care se dezvoltă la nivelul glandei mamare. Simptomele pot fi surde de multe ori, iar atunci când se manifestă, boala este deja într-un stadiu avansat.
Iată câteva dintre simptomele cele mai des întâlnite:
- Modificările formei și dimensiunii sânului;
- Umflăturile la nivelul sânului;
- Umflăturile din în zona axilei;
- Deformarea pielii sânului;
- Retracția mamelonară;
- Secreția eliminată prin mamelon;
- Erupții cutanate pe mamelon;
- Îngroșarea sau înroșirea pielii în zona pieptului;
- Durere persistentă la nivelul sânului.
Auto-palparea și screeningul de prevenție
Screeningul de prevenție este o practică bine împământenită în obiceiurile de viață ale lumii occidentale. Din păcate, în țara noastră acest obicei nu a devenit suficient de comun, necesitând mai mult efort de conștientizare în rândul pacientelor, mai ales în urma creșterii numărului de cazuri avansate din perioada pandemiei.
Screeningul de prevenție este eficient în primul rând pentru că, datorită progresului tehnologiei de diagnostic, cancerul poate fi descoperit în stadii precoce, când este ușor de tratat iar prognosticul este unul favorabil. Acesta constă într-un control anual completat de ecografie mamară, în cazul femeilor cu vârsta mai mică de 40 de ani sau mamografie, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani.
Un rol deosebit de important este și auto-palparea. Fiecare femeie își cunoaște bine corpul iar atunci când simte orice lucru mai puțin obișnuit la nivelul sânului, este recomandat să meargă la medic și să verifice statusul oricărui tip de formațiune care apare.
Tratamentul cancerului mamar
Cancerul mamar era tratat în trecut mastectomie radicală. Acest lucru lasă repercusiuni psihologice în rândul femeilor, fiind o boală asociată des cu o excizie nu doar a sânului, ci și a feminității lor. O rană a unei traume fizice dar și psihologice, cu care va trebui să se confrunte tot restul vieții.
Chirurgia în cazul cancerului mamar a evoluat, iar în cazul unui diagnostic pus într-un stadiu rezonabil, nu mai este necesară rezecția sânului. Lumpectomia, sau chirurgia conservatoare a cancerului mamar este o procedura prin care este îndepărtată numai tumora și marginea de siguranță, în completare venind tratamentul radioterapic și chimioterapic, cu rezultate bune.
Tratamentul modern este posibil în cadrul unui centru specializat. Institutul Sânului reunește o echipă chirurgicală supra-specializată în patologia sânului, având expertiza necesară de a aborda întregul spectru al patologiei mamare.