Un specialist ORL avertizează că România ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește incidența cancerului laringian

Un specialist ORL avertizează că România ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește incidența cancerului laringian

Profesorul Răzvan Hainăroşie, medic primar ORL la Institutul ORL Prof Dr. D. Hociotă din Capitală, a tras un semnal de alarmă privind locul fruntaş şi nedorit pe care România îl ocupă în privinţa cancerului laringian.

Potrivit medicului, principala cauză a declanşării acestui tip de cancer este fumatul.

”Din nefericire, nu stăm foarte bine, România ocupă un loc fruntaş, nedorit, atât în ceea ce priveşte incidenţa cancerului laringian, cât şi în partea de mortalitate datorată acestui tip de cancer. Factorul incriminat cel mai important în apariţia cancerului laringian este evident fumatul şi din păcate populaţia din România fumează destul de mult, iar din acest motiv avem o incidenţă extrem de importantă a acestui tip de cancer”, a declarat medicul Răzvan Hainăroşie la Medika TV, marţi seară.

ADVERTISING

Potrivit medicului, cancerul laringian a început să apară la vârste tot mai mici, începând de la 30 de ani.

”Dacă în mod tradiţional incidenţa era crescută în populaţia ceva mai în vârstă, din nefericire, în ultimii ani probabil că odată şi cu fumatul precoce pe care foarte mulţi oameni îl fac, vârsta a scăzut foarte mult şi astăzi asistăm la pacienţi cu cancer laringian chiar în jurul vârstei de 30 de ani”, a mai afirmat Hainăroşie.

De asemenea, Răzvan Hainăroşie a precizat că din fericire cabinetele ORL sunt dotate cu aparatură performantă pentru ca acest tip de cancer să fie depistat cât mai rapid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Din fericire, în ultimii ani s-a reuşit o dotare destul de bună a cabinetelor ORL din ţară (…) cu tehnică de endoscopie diagnostică şi din acest motiv uşor-uşor reuşim să prindem pacienţii în stadii ceva mai incipiente Dacă până acum jumătate din pacienţii pe care îi vedeam în Institut îi detectam în stadii avansate, uşor-uşor se observă o îmbunătăţire a acestei situaţii şi reuşim să îi prindem în stadii mai de îmceput”, a declarat medicul Răzvan Hainăroşie.

Conform medicului, pacienţii operaţi de cancer laringian pot beneficia de o proteză care este decontată de CNAS şi care ajută pacietul să se integreze în viaţa socio-profesională.

ADVERTISING

Alte cauze ale apariţiei cancerului laringian sunt poluarea şi medicul toxic în care unii pacienţi lucrează, a mai subliniat medicul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇