S-a mai descoperit un talent al câinilor, pe lângă cel de a depista cancerul

S-a mai descoperit un talent al câinilor, pe lângă cel de a depista cancerul

Oamenii de știință au antrenat câini pentru a recunoaște tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) doar după respirația oamenilor. Chiar dacă nu toți învățăceii s-au arătat talentați, dintr-un grup de 25 școliți în acest sens, 2 au excelat.

Studiul a arătat că unii câini pot fi capabili să adulmece compușii organici volatili (COV) – care alcătuiesc „profilul olfactiv” al unui om. Acest talent, combinat cu apetitul pentru tot felul de recompense, pot face câinii maeștri în depistarea persoanelor care suferă de PTSD.

ADVERTISING

Tulburarea de stres post-traumatic este o afecțiune din sfera celor care țin de sănătate mintală, cauzată de evenimente stresante, înfricoșătoare sau dureroase, cei afectați retrăind adesea aceste episoade prin coșmaruri și flashback-uri.

În cadrul cercetării, 26 de persoane - dintre care mai mult de jumătate au îndeplinit cerințele de diagnostic pentru PTSD - au fost rugate să respire într-o mască de față, în timp ce își aminteau evenimente traumatice din trecut.

Din 25 de câini dresați să miroasă, la propriu, PTSD, doi au reușit să deosebească probele de măști de față „stresate” de cele „nestresate”, cu o precizie de până la 90%, anunță Sky News.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este vorba despre un golden retriever, Ivy, și de un ciobănesc german, Callie, care au lucrat cu atâta plăcere și motivație încât aproape că nu au avut nevoie de pauză, potrivit autorilor studiului publicat în jurnalul Frontiers in Allergy.

Studiile anterioare au arătat deja că animalele pot detecta boli precum cancerul, dar și semne precoce ale unor situații medicale potențial periculoase, cum ar fi o criză iminentă sau hipoglicemie bruscă, în care nivelul zahărului din sânge devine anormal de scăzut.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇