Cancerul bucal, diagnosticat cu ajutorul unor acadele

Cancerul bucal, diagnosticat cu ajutorul unor acadele

O acadea care să diagnosticheze cancerul bucal din primele sale stadii ar putea deveni curând realitate, grație unui proiect de pionierat finanțat de Cancer Research UK și de Consiliul de cercetare în domeniul ingineriei și al științelor fizice din Marea Britanie.

Aproximativ 12.400 de persoane sunt diagnosticate cu cancere din sfera ORL (la nivelul capului și gâtului) în Marea Britanie în fiecare an, iar situația nu e cu mult diferită în alte țări.

În prezent, diagnosticarea cancerului la nivelul gurii poate implica introducerea unei camere flexibile la capătul unui tub prin nas sau prin gură și prelevarea unei biopsii pentru analize.

ADVERTISING

Această procedură este invazivă, poate fi dureroasă și poate fi de durată, necesitând abilitățile de specialitate ale unui endoscopist.

Acadelele la care se lucrează în prezent ar putea ușura mult diagnosticarea, fiind o alternativă mai rapidă și mai blândă. În plus, ar putea fi folosite cu succes inclusiv în cadrul asistenței medicale primare, cum ar fi cabinetele medicilor de familie.

Acestea sunt fabricate dintr-un material cunoscut sub numele de hidrogel inteligent, care a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, arată BBC.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Odată aflată în cavitatea orală, acadeaua va preleva mostre de salivă, care sunt transferate în hidrogel. Acesta acționează reținând împreună cu saliva și proteine de la nivelul gurii, care ar putea fi biomarkeri ai cancerului.

Tehnologia există deja, doar aromele fiind în prezent testate pe mai multe grupuri de subiecți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇