Avertismentul oamenilor de știință: Posibilă asociere între tatuaje și un tip de cancer

Avertismentul oamenilor de știință: Posibilă asociere între tatuaje și un tip de cancer

Cunoștințele existente cu privire la efectele pe termen lung ale tatuajelor asupra sănătății sunt în prezent puțin cunoscute și nu există prea multe cercetări în acest domeniu.

Totuși, un nou studiu realizat în Suedia vine cu un avertisment. Între tatuaje și cancerul limfatic ar putea exista o legătură, scrie New York Post.

Noul studiu, publicat recent în eClinicalMedicine, sugerează că tatuajele ar putea fi un factor de risc pentru cancerul sistemului limfatic (limfom). Concret, persoanele cu tatuaje prezintă un risc cu 21% mai mare de a fi diagnosticate cu acest tip de cancer.

ADVERTISING

În cadrul studiului realizat pe peste 11.000 de persoane, mărimea tatuajului nu a părut a fi importantă.

Cercetătorii s-au gândit că un tatuaj pe tot corpul ar putea fi asociat cu un risc mai mare de cancer în comparație cu un tatuaj mai mic. În mod neașteptat, studiul a dezvăluit că zona suprafeței corporale tatuate nu a contat.

”Nu știm încă de ce s-a întâmplat acest lucru. Se poate doar specula că un tatuaj, indiferent de mărime, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care, la rândul său, poate declanșa cancerul. Imaginea este, așadar, mai complexă decât am crezut inițial”, au precizat autorii studiului.

ADVERTISING

Majoritatea persoanelor își fac primul tatuaj la o vârstă fragedă, ceea ce înseamnă că sunt expuse la cerneala de tatuaj pentru o mare parte din viață. Chiar și așa, cercetările demonstrează doar o mică parte din potențialele efecte pe termen lung ale tatuajelor asupra sănătății.

”Știm deja că, atunci când cerneala de tatuaj este injectată în piele, organismul interpretează acest lucru ca pe ceva străin care nu ar trebui să fie acolo, iar sistemul imunitar este activat. O mare parte din cerneală este transportată departe de piele, către ganglionii limfatici, unde se depune”, a explicat Christel Nielsen, cercetător la Universitatea Lund, care a condus studiul.

ADVERTISING

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pe această temă, din moment ce tot mai mulți oameni aleg aceste proceduri. În SUA, 22% din populație are tatuaje.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇