Jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Ce ar trebui schimbat (studiu)

Jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Ce ar trebui schimbat (studiu)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii au descoperit că aproape jumătate din decesele cauzate de cancer la adulții din Statele Unite ar putea fi prevenite prin modificări ale stilului de viață.

Un studiu al Societății Americane de Cancer a analizat 18 factori de risc care pot fi controlați, în 30 de tipuri diferite de cancer. Rezultatele arată că aproximativ 40% din cazurile noi de cancer la adulții peste 30 de ani și aproape 50% din decese sunt legate de acești factori, notează CNN.

Fumatul s-a dovedit a fi cel mai periculos obicei, fiind responsabil pentru aproape 20% din cazurile de cancer și 30% din decese.

ADVERTISING

Alte riscuri majore includ greutatea în exces, consumul de alcool, lipsa activității fizice, alimentația nesănătoasă și infecții precum HPV.

Dr. Arif Kamal, reprezentant al Societății Americane de Cancer, subliniază importanța acestor descoperiri: „Acestea sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba practic în modul în care trăiesc în fiecare zi pentru a-și reduce riscul de cancer".

Cercetătorii au constatat că unele tipuri de cancer sunt mai ușor de prevenit decât altele. Pentru 19 din cele 30 de tipuri de cancer studiate, peste jumătate din cazurile noi erau legate de factori de risc care pot fi controlați.

ADVERTISING

Studiul oferă și exemple concrete:

  • peste 90% din cazurile de melanom sunt cauzate de expunerea la radiații ultraviolete
  • aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt legate de infecția cu HPV, care poate fi prevenită prin vaccinare
  • după fumat, excesul de greutate corporală a fost al doilea factor care a contribuit cel mai mult la cazurile de cancer, fiind legat de aproximativ 5% din cazurile noi la bărbați și de aproape 11% din cazurile la femei
  • Excesul de greutate a fost asociat cu mai mult de o treime din decesele cauzate de cancerul de endometru, vezică biliară, esofag, ficat și rinichi
ADVERTISING

Experții subliniază că nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări în stilul de viață.

Dr. Marcus Plescia, medic-șef al Asociației oficialilor de stat și teritoriali pentru sănătate, afirmă: „Schimbarea comportamentelor de sănătate mai târziu în viață poate face o diferență profundă".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇