3 forme de mișcare de care avem nevoie în fiecare săptămână, recomandate de specialiști

3 forme de mișcare de care avem nevoie în fiecare săptămână, recomandate de specialiști

Mersul pe jos și-a câștigat reputația de formă de mișcare ușoară și accesibilă pentru foarte mulți oameni, iar studiile arată că această activitate fizică populară are numeroase beneficii. Experții spun, însă, că nu trebuie să ne bazăm doar pe mersul pe jos ca să ne bucurăm de o sănătate bună.

Cel puțin 2.300 de pași parcurși pe zi reduc riscul de deces provocat de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu din 2023 publicat de European Journal of Preventive Cardiology. În plus, mersul pe jos previne osteoporoza, arată un alt studiu publicat de jurnalul științific Nature Scientific Reports.

Unii experți în sănătate și fitness subliniază, totuși, că deși mersul pe jos este incontestabil bun pentru sănătate, nu e o formă de mișcare completă, relatează CNN.

"Viața noastră e atât de aglomerată - călătorim, stăm jos toată ziua, suntem extenuați seara - încât o plimbare scurtă te face să crezi că ai reușit un lucru măreț, exponențial. Dar mersul pe jos este de fapt doar mișcarea de bază de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa bine, pentru a-l ajuta să facă lucruri precum circulația sanguină și digestia și pentru a se destinde", explică Melissa Boyd, antrenor personal care lucrează pentru platforma online Tempo.

ADVERTISING

Pentru a-și ajuta clienții să înțeleagă de ce mersul pe jos zilnic nu contribuie de multe ori la o greutate ideală, așa cum în mod eronat mulți dintre aceștia cred, ea discută cu ei despre cele trei tipuri de mișcare care sunt benefice pentru sănătate și menținerea în formă.

  • Prima este mișcarea de care corpul nostru are nevoie în fiecare zi, precum mersul, întinderea și aplecarea.
  • A doua e mișcarea atletică, pe care o putem face de câteva ori pe săptămână pentru a ne îmbunătăți forma sau pentru a ne antrena pentru un sport.
  • A treia este mișcarea socială, pe care o facem pentru a ne distra, pentru a ne conecta cu ceilalți, precum dansul sau voleiul sau alt sport de echipă.

"Este important să te gândești la mișcarea din aceste categorii diferite pentru că a nu face mișcare de-a lungul zilei a devenit ceva normal. Viața noastră e atât de sedentară, încât mulți dintre noi încearcă să iasă singuri dintr-un deficit de mișcare. Dar a face efort fizic este diferit de a face mișcare", arată Boyd.

ADVERTISING

De ce mersul nu e de ajuns

Mersul pe jos e minunat, dar este doar o formă uniderecțională de mișcare, iar organismul are nevoie de mai mult pentru a funcționa optim, spune Dr. Carl Cirino, medic chirurg la HSS Orthopedics de la Stamford Health, Connecticut.

Ne folosim mușchii și tendoanele pentru a putea face toate mișcările de aplecare, întindere, răsucire și rotație în viața de zi cu zi, spune el, așa că trebuie să lucrăm și să antrenăm în diferite direcții aceste componente elastice ale corpului.

Yoga și Pilates sunt două activități foarte eficiente și sănătoase în acest scop. "Stretching-ul este, de asemenea, incredibil de ușor și ceva ce poți face când te trezești și înainte de a urca în pat seara", arată medicul.

Mușchii lucrați înseamnă mai mult echilibru și stabilitate, ceea ce ajută la prevenirea căderilor și a accidentărilor în toate activitățile fizice. Este recomandat să urmărim și pulsul de câteva ori pe săptămână pentru a monitoriza sănătatea sistemului cardiovascular.

ADVERTISING

Mișcarea inspiră mișcare

Specialiștii spun că ar fi ideal ar fi să concepem un program zilnic care să îmbine mersul și stretching-ul, cu ceva mișcare cardiovasculară, antrenament de forță și activitate socială de-a lungul săptămânii. Însă un asemenea plan ar fi copleșitor pentru mulți, admit aceștia, așa că împărțirea acestor tipuri de mișcare în reprize scurte de efort este un mod de a-i da corpului ceea ce-i trebuie.

"Poate că de fiecare dată când mergi la baie faci 20 de genuflexiuni sau de fiecare dată când iei apă faci 10 flotări. Dacă adaugi aceste mici porții de exerciții la altceva ce faci deja, îl poți transforma într-un obicei. Am văzut un succes imens cu așa ceva", spune Boyd.

Ea își încurajează clienții să găsească și altă formă de mișcare care le oferă plăcerea pe care nu o regăsesc în alte tipuri de efort - astfel se pot simți bine în timp ce intră în formă.

Cirino este de acord cu această abordare: "Vedem copii ai căror părinți vor ca ei să joace baseball, dar ei nu vor să facă asta. La fel e cu exercițiile. Trebuie să găsești ceva care este interesant și ușor - poate o activitate pe care prietenii tăi o fac și o folosesc ca bază pentru a-și clădi obiceiuri bune."

Regândirea exercițiilor ca mișcări regulate de care corpul are nevoie pentru funcționalitate, fitness și conexiune socială poate fi, de asemenea, un mijloc de a ne face mai ușor timp pentru sport, spune Boyd.

Din fericire, crearea unui plan pentru mișcare nu înseamnă că este necesară o schimbare imediată și radicală a stilului de viață. Și de fapt e mai bine să începem cu porții mici de mișcare, ca să ne fie cât mai simplu, recomandă experții.

"Ce văd de obicei este că oamenilor le place felul în care începe să-i facă să se simtă. Apoi, cu cât devin mai puternici, cu atât vor să facă mai multă mișcare. Mișcarea inspiră mișcare", subliniază Melissa Boyd.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇