Nu contează doar câți pași pe zi faci: 4 indicatori care trebuie urmăriți pentru a fi în formă

Nu contează doar câți pași pe zi faci: 4 indicatori care trebuie urmăriți pentru a fi în formă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dispozitivele portabile oferă multe date importante pentru sănătate, nu doar măsurarea numărului de pași pe care îi parcurgem. Medicii spun că trebuie să fim atenți și la alți parametri când facem mișcare.

Mersul pe jos și alergarea au numeroase beneficii pentru sănătate. Iar astăzi, cu ajutorul ceasurilor sport, brățărilor de fitness și aplicațiilor din telefoanele mobile, e foarte ușor să aflăm câți pași pe zi parcurgem și câte calorii ardem.

Experții spun, însă, că nu trebuie să ne limităm la monitorizarea numărului de pași. "Acum există o mulțime de valori diferite pe care putem să le analizăm", spune dr. Davin Lundquist, medic de familie și director medical la compania medicală Augmedix, pentru CBS News.

Iată patru indicatori care trebuie monitorizați, potrivit medicilor, pentru a fi siguri că ne menținem în formă:

Somnul

Majoritatea adulților sănătoși pot avea de câștigat, până la un anumit nivel, din urmărirea somnului, spune dr. Carlos M. Nunez, director medical la compania producătoare de dispozitive medicale ResMed.

ADVERTISING

"Mulți utilizatori nu urmăresc informațiile corecte și pot ajunge să rețină sau să interpreteze greșit datele, în loc să observe tendințele mai mari pe care instrumentele de urmărire le indică", subliniază Nunez.

"Utilizatorii ar trebui să înceapă prin a-și urmări ciclul somn-veghe pentru a stabili o rutină consecventă de somn de calitate, despre care cercetările au arătat că poate duce la o concentrare îmbunătățită, la creșterea productivității și la sentimentul general mai pozitiv", recomandă acesta.

Pulsul

Deși valorile oficiale ale pulsului în repaus al unei persoane sănătoase se încadrează între 60 și 100, cei mai mulți adulți au un puls între 55 și 85. Valorile acestuia pot fi influențate de mai mulți factori:

  • stresul
  • anxietatea
  • hormoni
  • medicamente
  • nivelul de activitate fizică

Pulsul diferă și în funcție de vârstă, iar valorile optime sunt prezentate de Asociația Americană a Inimii.

ADVERTISING

Urmărirea pulsului poate oferi o imagine asupra sănătății inimii. Cu cât pulsul în repaus este mai mic, cu atât inima e mai sănătoasă, explică Lundquist.

"Dacă faci mai multă mișcare aerobică, cu timpul, pulsul în repaus ar trebui să scadă. Iar acesta va fi un indiciu că inima ta devine mai sănătoasă", a spus el.

Rata respiratorie

"Anumite dispozitive pot oferi, de asemenea, o perspectivă asupra potențialilor indicatori cheie de sănătate – cum ar fi frecvența respirației, nivelul de activitate și multe altele. Pentru unii utilizatori, datele pot indica, de asemenea, modul în care corpul răspunde la stres", spune Nunez.

Rata respiratorie este un parametru care poate atrage atenția și asupra altor probleme medicale. Este ceva ce Michael Snyder, un profesor de la Stanford School of Medicine care a studiat ceasurile inteligente, a experimentat personal după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. Deși a făcut un test COVID care a ieșit negativ, aplicația sa l-a alertat asupra schimbărilor bruște ale respirației și ale ritmului cardiac.

ADVERTISING

"M-am luat după testul COVID, dar ar fi trebuit să mă iau și după ceasul meu inteligent", a spus el, într-un interviu din 2022, pentru CBS News.

Ritmul cardiac

Ritmul cardiac normal trebuie să fie între 60 și 100 de bătăi pe minut, conform Harvard Medical School.

Măsurarea bătăilor inimii poate fi de ajutor pentru a depista probleme mari de sănătate. "Am avut un pacient al cărui Apple Watch i-a spus că a avut o serie de fibrilație atrială. Am trimis această persoană la un cardiolog - desigur, s-a confirmat și pacientul a fost tratat corespunzător", a povestit Lundquist.

"Fibrilația atrială este o problemă importantă. Afectează milioane de americani, crește ratele de spitalizare și crește ratele de deces și de insuficiență cardiacă", a spus cardiologul Dr. Tara Narula pentru "CBS Mornings" în 2018, când Apple a introdus tehnologia electrocardiogramei în ceasurile sale inteligente pentru a ajuta la depistarea acestei probleme cardiace.

Această afecțiune crește de cinci ori și riscul de accident vascular cerebral grav, a adăugat ea.

Cât de precise sunt datele furnizate de dispozitivele inteligente?

Instrumentele de urmărire a sănătății au parcurs un drum lung, spun medicii, dar nu ar trebui să ne bazăm, totuși, 100% pe acuratețea acestor dispozitive.

FDA, agenția pentru alimentație și medicamente din Statele Unite, a avertizat în mod special împotriva oricărui dispozitiv care măsoară glicemia fără ace, deoarece erorile ar putea avea consecințe grave asupra sănătății.

Pentru alte tipuri de monitorizare, precizia unor anumite modele de ceasuri inteligente încă lasă de dorit, deși se îmbunătățește cu fiecare nouă generație lansată pe piață. În plus, arată Lundquist, utilizatorii trebuie să scoată dispozitivul pentru a-l încărca, ceea ce înseamnă că datele nu vor fi înregistrate permanent, dar consideră că acest tip de monitorizare e util cât timp este folosit cum trebuie. "Per ansamblu, cred că medicii devin tot mai încrezători în aceste dispozitive", spune el.

Deși dispozitivele de monitorizare a mișcării și sănătății pot fi "un instrument valoros pentru mulți", Carlos Nunez consideră că datele nu ar trebui folosite pentru a diagnostica probleme grave de somn sau de sănătate, ci doar cu titlu orientativ.

"Până la urmă, dispozitivele de urmărire a somnului îi pot ajuta pe utilizatori să stabilească și să atingă obiective de sănătate, dar nu sunt un substitut pentru diagnosticul oficial sau îngrijirea medicală profesională", precizează acesta, arătând că aceste instrumente pot ajuta medicii să colaboreze cu pacienții lor.

"Pe măsură ce aceste aplicații devin din ce în ce mai populare, posibilitatea de a te duce la programarea la medic, de a ridica telefonul și de a-i arăta valorile tale ar fi o modalitate excelentă pentru noi de a colabora cu pacienții noștri și de a-i ajuta să vadă unde există oportunități sau potențiale probleme", adaugă medicul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇