Mișcarea zilnică este esențială pentru sănătate, dar cât de mult trebuie să mergem pe jos în fiecare zi? Un studiu recent arată cât de simplu putem reduce riscul unui deces prematur.
Obiectivul standard al celor 10.000 de pași pe zi îi poate descuraja pe mulți când se apucă să facă mișcare. Însă un nou studiu, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, arată că numărul pașilor pe care o persoană trebuie să-i facă zilnic pentru a-și proteja sănătatea e mai mic decât se credea până acum, scrie The Independent.
Cercetătorii au descoperit că sunt de ajuns mai puțin de 4.000 de pași. Mai precis, 3.967 de pași pe zi pentru ca o persoană să înceapă să-și reducă riscul de a muri din orice cauză.
Iar cel puțin 2.337 de pași pe zi contribuie la reducerea riscului de deces provocat de o boală de inimă.
Cu cât mergem mai mult pe jos în fiecare zi, cu atât scade riscul de deces prematur, este concluzia studiului, cel mai mare de acest gen până în prezent. Astfel, dacă cineva face 20.000 de pași în fiecare zi, beneficiile pentru sănătate continuă să crească.
Cercetătorii au descoperit că riscul de deces din orice cauză sau din cauza unei boli cardiovasculare scade semnificativ cu fiecare 500 până la 1.000 de pași în plus pe care îi face o persoană. De exemplu, 1.000 de pași în plus pe zi au dus la o reducere cu 15% a riscului de deces din orice cauză, iar 500 de pași în plus pe zi au redus cu 7% riscul de a muri din cauza unei afecțiuni cardiovasculare.
Cercetarea coordonată de Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) și profesor adjunct la Școala de Medicină din cadrul Universității Johns Hopkins din Statele Unite, a analizat 17 studii efectuate pe 227.000 de persoane monitorizate timp de șapte ani.
"Studiul confirmă că, cu cât mergi mai mult, cu atât mai bine. Am descoperit că se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, indiferent de vârstă și de felul în care trăiești într-o regiune temperată, sub-tropicală sau sub-polară din lume sau într-o regiune cu o climă mixtă", a spus profesorul Banach.
Acesta a adăugat că schimbarea stilului de viață, printr-o dietă echilibrată și mișcare, poate fi foarte eficientă în reducerea riscului cardiovascular și pentru prelungirea vieții.
Cercetătorii britanici au concluzionat anul acesta că oamenii ar trebui să se concentreze mai mult pe un mers mai rapid decât pe numărul pașilor, arătând că 11 minute de plimbare mai viguroasă pe zi previn 1 din 10 decese premature.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nivelul recomandat de activitate fizică aerobică intensă pentru persoanele de la 18 ani în sus este de cel puțin 2,5 ore pe săptămână, adică 21 de minute pe zi.
T.D.