Ziua 873 Câți ucraineni cer negocieri de pace. Lupte grele la Niu-Iork. Kremlinul a modificat biografia lui Putin, dezertor ucrainean ucis lângă Republica Moldova

<span style="color:#990000;">Ziua 873</span> Câți ucraineni cer negocieri de pace. Lupte grele la Niu-Iork. Kremlinul a modificat biografia lui Putin, dezertor ucrainean ucis lângă Republica Moldova

În ziua 873 de război aflăm că 44% dintre ucraineni cred că a sosit momentul pentru discuţii oficiale de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce 35% sunt convinşi că nu este cazul. Restul sunt indecişi.

Pe front, trupele ruse au atacat la primele ore cu drone regiunea Herson. Două persoane în vârstă au fost rănite, a anunțat administrația militară ucraineană.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale au preluat controlul asupra satului Urojaine, din estul regiunii ucrainene Doneţk. Armata ucraineană susţine că luptele sunt încă în desfăşurare în zonă, dar nu a infirmat capturarea satului de către inamic.

Situația se menține tensionată, în special în orașul Torețk din regiunea Donețk, iar cele mai grele lupte se concentrează în apropiere de Pokrovsk, a transmis Statul Major al armatei ucrainene. Se dau lupte grele și lângă localitatea Niu-Iork, cunoscută pentru numele său asemănător cu al metropolei americane.

Trecem în Rusia, unde autoritățile au anunțat că apărarea aeriană a distrus noaptea trecută 15 drone care vizau regiunea Breansk. Atacuri cu drone au fost semnalate și în regiunea Lipețk, dar și în Crimeea.

În Novorosisk, oraș cu 260.000 de locuitori aflat la circa 160 km sud-est de Crimeea, a fost declarată starea de urgență din cauza extinderii incendiilor de pădure în zonă. Aproximativ 500 de oameni au fost evacuați, iar echipele de intervenție luptă cu flăcările.

În acest timp, Kremlinul s-a ocupat de actualizarea biografiei online a lui Vladimir Putin. Au fost adăugate detalii personale și profesionale, precum și evenimente cheie din viața președintelui rus, menite să-l prezinte într-o lumină pozitivă.

ADVERTISING

Iar în apropiere de granița Ucrainei cu Republica Moldova a avut loc un incident armat: un dezertor ucrainean a fost ucis de poliţiştii de frontieră, după ce acesta ar fi atacat un grănicer.

Situația pe front

  • Răniți în Herson - Trupele ruse au atacat dimineață cu drone regiunea Herson. O femeie de 70 de ani din Sadove și un bărbat de 71 de ani din Kizomîs au fost răniți, a anunțat administrația militară a regiunii.
  • Rusia anunţă că a capturat un sat - Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale au preluat controlul asupra satului Urojaine, din estul regiunii ucrainene Doneţk. Armata ucraineană susţine că luptele sunt încă în desfăşurare în zonă. "Ca urmare a unor acţiuni de succes, grupul de forţe "est" a preluat controlul asupra localităţii Urojaine din regiunea Doneţk… şi desfăşoară operaţiuni de curăţare a zonei şi deminare", a transmis Ministerul rus al Apărării. Satul a intrat sub controlul Rusiei la începutul invaziei din februarie 2022, dar Ucraina a recucerit aşezarea de lângă râul Mokri Iali în iulie 2023. Operaţiunea a făcut parte din contraofensiva Ucrainei în zonele sudice şi estice de-a lungul liniei frontului de 1 000 km, care a înregistrat doar progrese limitate.
  • Ucraina nu confirmă, nici nu infirmă - Statul Major al forţelor armate ucrainene, într-un raport de duminică dimineaţă, a precizat doar că Rusia a lansat 18 atacuri asupra Urojaine şi a altor localităţi din apropiere. Acesta nu a făcut nicio menţiune cu privire la sat într-un raport de după-amiază. DeepState, un popular blog militar ucrainean, a raportat duminică capturarea Urojaine, afirmând că forţele ruse au lansat "atacuri în masă în sudul satului". Acesta a descris pierderea ca fiind o "prăbuşire a apărării" a cărei cauză va trebui investigată.
  • Lupte grele la Niu-Iork - Situația rămâne tensionată în orașul Torețk din regiunea Donețk, iar cele mai grele lupte se concentrează în apropiere de Pokrovsk, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene. Sectorul Torețk a devenit un punct fierbinte al frontului în ultimele săptămâni, iar comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a anunțat că luptele intense din apropiere de Torețk și Pokrovsk au extins linia activă a frontului. Luptele continuă în aceste locuri și în localitatea Niu-Iork (sau Niu-York, localitate din raionul Bahmut, regiunea Donețk - n.red.). În ultimele 24 de ore s-au dat 114 lupte pe toată linia frontului, a anunțat dimineață Statul Major ucrainean.
  • Vânătoarea continuă - Militarii ucraineni care foloseau drone FPV au lovit complexe de comunicații și supraveghere rusești, a anunțat Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei pe Telegram. "Vânătoarea continuă!", a transmis GUR, într-un montaj video care prezintă o serie de lovituri asupra turnurilor de comunicații, urmate de explozii. La sfârșit este prezentat un atac asupra unei baze militare rusești. GUR a prezentat anterior două înregistrări video care arată distrugerea unor echipamente militare și neutralizarea militarilor ruși de către forțele speciale ale armatei ucrainene, relatează Kyiv Post.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone distruse în Breansk - Apărarea aeriană a distrus în cursul nopții 15 drone care vizau în atacuri separate ținte din regiunea Breansk, a anunțat guvernatorul Alexander Bogomaz. Nu s-au înregistrat victime sau daune, dar au fost trimise echipe ale serviciilor de urgențe în toate locurile unde au fost doborâte drone.
  • Atac la rețeaua electrică - O substație electrică din regiunea Lipețk a fost vizată noaptea trecută de un atac cu dronă, a anunțat luni guvernatorul Igor Artamonov. Drona a lovit perimetrul unei substații din districtul municipal Stanovlianski. Nu s-au înregistrat victime, iar serviciile de urgență au intervenit rapid, activitatea acestei unități nefiind întreruptă, relatează Kyiv Independent.
  • Dronă doborâtă în Crimeea - Un atac cu dronă a vizat dimineață zona de coastă din sudul Sevastopolului, în Crimeea, au anunțat autoritățile locale ruse. În jurul orei locale 4:10, apărarea aeriană a doborât cel puțin o dronă deasupra Capului Fiolent din sudul coastei. Atacul s-a încheiat la ora 6:20, iar fragmentele unei drone au căzut peste o casă, fără a provoca victime. Ministerul rus a anunțat doborârea a șase drone în Crimeea, relatează Kyiv Independent.
  • Stare de urgență în Novorosisk - Incendiile de pădure s-au extins la sud de orașul Novorosisk, determinând evacuarea populației și instituirea stării de urgență. Primarul Andrei Kravcenko a spus luni dimineață că peste 300 de oameni, inclusiv lucrători ai ministerului pentru situații de urgență și voluntari, luptă cu incendiile în zonă. În primele ore ale acestei zile focul s-a extins pe o suprafață de cel puțin 62 de hectare, iar aproximativ 500 de oameni au fost evacuați cu autobuze, dar au fost pregătite și ambarcațiuni pentru evacuarea pe mare, dacă va fi necesar. Novorosisk are aproximativ 260.000 de locuitori și se află la circa 160 km sud-est de Crimeea.
  • S-a schimbat biografia lui Putin - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că biografia de pe site-ul dedicat președintelui rus Vladimir Putin a fost actualizată. Ultima modificare a acestei surse a fost făcută în 2018, relatează TASS. Secțiunea biografică include detalii personale și profesionale, precum și evenimente cheie din viața lui Putin, prezentate într-o notă pozitivă, aspectele negative fiind omise, notează Kyiv Post. Au fost adăugate "realizările epocale" din ultimii șapte ani ale liderului rus, precum construirea podului Kerci în Crimeea, găzduirea de către Rusia a Cupei Mondiale la fotbal în 2018, lupta cu coronavirusul, "operațiunea militară specială" și câștigarea alegerilor prezidențiale din acest an.

Alte informații relevante

  • Dezertor ucrainean, împuşcat la frontiera Moldovei - Un militar care încerca să fugă din Ucraina în Republica Moldova a fost ucis de poliţiştii de frontieră, după ce acesta ar fi atacat un grănicer, relatează presa de la Chişinău. Patru soldaţi au fugit duminică din unitatea lor de instrucţie, în încercarea de a trece frontiera în Republica Moldova pe jos, a anunțat Biroul de Stat de Investigaţii al Ucrainei. Unul dintre ei, încercând să scape, a atacat un poliţist de frontieră. În replică, acesta a folosit arma de serviciu pentru a-l împuşca pe atacator, au precizat autorităţile ucrainene. Purtătorul de cuvânt al serviciului de grăniceri al Ucrainei, Andrei Demcenko, a precizat că incidentul s-a petrecut la 15 km de frontiera cu Moldova. Cei patru militari ar fi fugit dintr-un poligon din regiunea Odesa. Persoana împuşcată avea 39 de ani, potrivit presei ucrainene.
  • Cine este șeful Rheinmetall pe care Rusia l-ar fi vrut mort - Odată cu războiul de agresiune rusesc împotriva Ucrainei, Armin Papperger, șeful Rheinmetall, a devenit unul dintre cei mai importanți manageri din lume. Notorietatea lui l-a pus pe lista neagră a Rusiei. Detalii AICI.
  • Armata de roboţei - O reţea de laboratoare, adăpostite în sute de ateliere secrete din Ucraina, construieşte această armată de roboţi la o fracţiune din costul de import al unor modele similare: 35.000 de dolari, relatează Sky News. Potrivit estimărilor, aproximativ 250 de întreprinderi de apărare din întreaga ţară creează maşinile ucigaşe în locaţii secrete care, de obicei, arată ca nişte ateliere rurale de reparaţii auto. Detalii AICI
  • Război sau pace? - 44% dintre ucraineni cred că a sosit momentul pentru discuţii oficiale de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce 35% sunt convinşi că nu este cazul. În acelaşi timp, potrivit sondajului, marea majoritate a respondenţilor nu sunt de acord cu termenii liderului rus Vladimir Putin. Sondajul a fost realizat de Centrul Razumkov, în perioada 20-28 iunie, la comanda site-ului ZN.UA.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇