Tactica din cele două războaie mondiale cu care Rusia se poate apăra de dronele ucrainene

Tactica din cele două războaie mondiale cu care Rusia se poate apăra de dronele ucrainene

Rusia plănuiește să folosească o strategie veche, dar care s-ar putea dovedi eficientă împotriva atacurilor ucrainene cu drone, spun analiștii militari.

O rețea de baloane, asemenea celor din primul și al doilea război mondial, ar putea ajuta Rusia să se protejeze de atacurile ucrainene cu drone.

Polina Albek, directorul general al companiei aerospațiale ruse First Airship, a spus în această săptămână, la o conferință de presă de la Sankt Petersburg, că acest sistem ar putea fi folosit împotriva dronelor ucrainene.

"Activitatea noastră principală rămâne construirea de baloane cargo, dar astăzi, pe baza experienței înaintașilor nostri, am creat un sistem de apărare 'barieră'", a declarat ea, citată de agenția de presă RIA Novosti.

ADVERTISING

Baloanele sunt proiectate să se ridice într-un șir până la 300 de metri altitudine și să desfășoare o plasă concepută pentru a opri dronele care sosesc. Acestea au o sarcină maximă de 30 de kilograme, relatează The Telegraph.

Albek a mai spus că baloanele pot fi echipate și cu un "tun cu ​​aer coprimat" pentru a trage plase spre dronele care se apropie, adăugând că sistemul a fost deja testat și că au fost plasate precomenzi.

Dezvoltarea acestui sistem a fost inspirat de rolul baloanelor de baraj în cele două războaie mondiale, a menționat ea.

ADVERTISING

Baloanele de baraj au fost folosite mai întâi în Primul Război Mondial, dar au jucat un rol special în apărarea Marii Britanii în cel de-al doilea conflict mondial. Potrivit London's Imperial War Museum, Marea Britanie a folosit 2.748 de baloane până în septembrie 1941.

Baloanele au jucat, de asemenea, un rol crucial în timpul debarcărilor din Ziua Z, 6 iunie 1944, oferind protecție soldaților și navelor aliate. Acestea au obligat avioanele germane să zboare la altitudini mai mari, făcând țintele mai greu de lovit. De asemenea, avioanele inamice erau mai vulnerabile la focul apărării antiariene.

ADVERTISING

Cablurile de care erau ancorate baloanele reprezentau, de asemenea, un risc serios pentru orice aeronavă care încerca să zboare prin ele, potrivit unui raport publicat de Asociația Forțelor Aeriene Regale. În plus, atacatorii care încearcau să doboare un balon riscau să fie prinși de o explozie a hidrogenului din interiorul acestuia.

Ucraina continuă să lovească infrastructura energetică și bazele aeriene ruse cu atacuri cu drone la distanță lungă.

Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații din cadrul armatei ucrainene, a declarat în iunie pentru The War Zone că forțele ucrainene au lansat 70 de drone într-o lovitură asupra bazei aeriene Morozovsk din regiunea rusă Rostov, situată la aproximativ 320 de kilometri de granița cu Ucraina.

O sursă de securitate a declarat pentru Sky News că atacul ucrainean face parte dintr-o "campanie susținută de degradare a forțelor aeriene ruse".

Tot în iunie, Kievul a declarat că a lovit un avion rusesc de luptă Su-57 staționat pe aerodromul Ahtubinsk din sudul Rusiei, aflat la 580 de kilometri de linia frontului.

În luna mai, Ucraina a lansat unul dintre cele mai lungi atacuri cu drone de până acum, oficialii de la Kiev spunând că o dronă a parcurs 1.500 de kilometri pentru a lovi o rafinărie de petrol din interiorul Rusiei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇