Premieră pentru industria noastră de apărare: Firma din Brașov care va produce drone, în colaborare cu americanii

Premieră pentru industria noastră de apărare: Firma din Brașov care va produce drone, în colaborare cu americanii

O firmă din România va produce drone militare și civile. Vineri a fost semnat un acord strategic în acest sens cu producătorul american Periscope Aviation.

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a participat vineri la semnarea acordului de cooperare industrială, la fel şi ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.

Acordul a fost semnat în cadrul Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024 şi marchează o premieră pentru industria românească de apărare.

Este primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcției de UAV-uri militare și civile.

ADVERTISING

Proiectul vine ca răspuns la cererea tot mai mare de astfel de echipamente din diverse industrii, cu accent deosebit pe domeniul apărării.

Societatea Carfil SA din Braşov are o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie și se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.

Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiție a companiei americane, renumită pentru inovația sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanță.

ADVERTISING

Prin intermediul acordului semnat vineri, cele două părți își afirmă dorința de a accelera potențialul național în domeniul producerii și operării acestor echipamente (drone) la scară națională, pentru domeniul militar și civil.

Astfel, au fost parafate două protocoale, unul privind dezvoltarea cadrului legislativ și a producției de drone în România, cosemnat de 7 entități, sub coordonarea SC Carfil SA., astfel: Avi Aircraft, Easydo Digital Technologies (EDT), The Insource Development Group (TID Group ), Apdrone, Asociația Centrul de Excelență UAS și C-UAS, Asociația „UVS-ROMÂNIA”.

ADVERTISING

Și un al doilea protocol privind dezvoltarea producerii de drone agricole românești, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole, cosemnat de 13 entități, sub coordonarea SC Carfil SA, astfel: Anamob, Avi Aircraft, EDT, TID Group, Agri Cloud, SCDA Turda, Incdcsz Brașov, ICDP Brașpv, Naturevo, Universitatea Politeehnica București, USAMV Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇