Turnul și Bastionul Măcelarilor din Cetatea Sighișoarei, restaurate cu fonduri din Norvegia, Islanda și Liechtenstein

Fundația Mihai Eminescu Trust lansează proiectul CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană
Turnul și Bastionul Măcelarilor din Cetatea Sighișoarei, restaurate cu fonduri din Norvegia, Islanda și Liechtenstein

Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara a demarat la începutul anului un nou proiect: CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, Apelul 4 – Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței publicului (sesiunea 2).

Proiectul are o durată de 24 de luni și beneficiază de o finanțare totală nerambursabilă de 794.115 lei (160.937,84 euro), 11% din această sumă fiind contribuția proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust – 98.149 de lei.

Proiectul răspunde nevoilor identificate de echipa Fundației în cadrul unei serii de dezbateri publice organizate în 2019 la Sighișoara: nevoia de îmbunătățire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spații culturale multifuncționale și de îmbogățire a agendei culturale locale.

ADVERTISING

Prin acest proiect, Fundația urmărește dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighișoara, prin consolidarea competențelor de planificare strategică, antreprenoriat și management cultural a 30 de profesioniști și practicanți din sectorul cultural-creativ, până în 2023.

Proiectul țintește totodată către creșterea gradului de acces la cultură a publicului larg, prin îmbogățirea ofertei culturale a Sighișoarei cu 23 de evenimente de artă clasică, modernă, populară sau contemporană, atrăgând un minim de 750 de vizitatori în sezonul estival 2022-2023.

Un alt obiectiv este dezvoltarea publicului consumator de cultură în rândul generației tinere din Sighișoara, prin crearea unui spațiu cultural neconvențional și implicarea a 250 de copii și tineri într-un program non-formal de educație cultural-artistică, până în 2023.

Proiectul are un caracter strategic prin abordarea integrată și inovatoare a proiectului ce se reflectă în diversitatea activităților, adresarea activităților atât adulților, cât și copiilor și tinerilor și organizarea unei palete largi de evenimente culturale.

ADVERTISING

Activitățile proiectului cuprind: managementul de proiect (gestionarea, monitorizarea și controlul proiectului), elaborarea unui document strategic care va cuprinde un plan cultural al Sighișoarei, organizarea a două cursuri de formare profesională în domeniul managementului și antreprenoriatului cultural.

Una dintre activitățile principale ale proiectului este refuncționalizarea și revitalizarea culturală a Turnului și Bastionului Măcelarilor din Cetatea Sighișoarei.

Această activitate se va materializa prin crearea unui spațiu cultural neconvențional și multifuncțional, iar conceptul de amenajare va urmări punerea în valoare a patrimoniului imaterial și material multietnic al Sighișoarei, printr-o îmbinare a valorilor istorice – a moștenirii săsești, cei care au construit fortificația Cetății Medievale, cu diversitatea culturală contemporană reprezentată de români, maghiari, rromi și șasi.

ADVERTISING

Proiectul include un program non-formal de educație cultural-artistică: fundația va organiza o serie de ateliere de educație non-formală, ateliere practice, creative și senzoriale de inițiere în arhitectură, descoperirea istoriei locale și experimentarea artelor.

Conectarea culturală a comunității și a publicului larg din Sighișoara va fi realizată printr-un program ce se va desfășura în sezonul estival din 2022 și 2023 și va fi susținut de artiști locali independenți sau de renume, cuprinde arte vizuale, teatru, muzică, cinema, video mapping și artă culinară.

În bastion vor fi puse în scenă șase piese de teatru și minim 6 lungmetraje vor fi prezentate, alături de 6 concerte din seria intitulată „Transylvania LIVE”. La toate acestea se adaugă 5 experiențe și experimente culturale senzoriale precum: expoziții foto, video-mapping și artă culinară.

Proiectul va fi promovat intens la nivel local, regional, național și internațional, și va beneficia de un web-site bilingv și de pagini dedicate de social media. Vor fi stabilite parteneriate media pentru publicarea unor interviuri și editoriale speciale în cadrul unor publicații naționale de prestigiu. Evenimentele culturale vor  fi transmise LIVE, iar lansarea și finalizarea proiectului vor fi marcate prin târguri culturale interactive.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein ș Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Fundația Mihai Eminescu Trustîși are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1.300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți. https://www.mihaieminescutrust.ro/



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇