"Turismul pentru somn", noua tendință pe care o atacă hotelurile de lux

"Turismul pentru somn", noua tendință pe care o atacă hotelurile de lux

Clienții care doresc să-și refacă rutina de somn după lungi perioade de extenuare caută spații de cazare în care să aibă cele mai bune condiții pentru odihnă. Tot mai multe hoteluri încep să se adreseze acestui segment în dezvoltare.

Sunt șanse mici să-ți îmbunătățești somnul dacă pleci într-o vacanță. Însă „turismul pentru somn” a început să se dezvolte în ultimii ani, iar tot mai multe hoteluri din toată lumea se deschid către pentru acest segment.

În ultimele 12 luni, Park Hyatt New York a deschis Bryte Restorative Sleep Suite, o cameră de 22 de metri pătrați cu toate dotările necesare pentru un somn de calitate, în timp ce Rosewood Hotels & Resorts a lansat o serie de tabere, denumite Alchemy of Sleep, concepute pentru a promova odihna, relatează CNN.

ADVERTISING

Zedwell, primul hotel din Londra axat pe somn, care oferă camere cu dotări inovative de izolare fonică, s-a deschis la începutul anului 2020.

Un an mai târziu, producătorul suedez de paturi Hastens a deschis primul "spa de somn" din lume, Hästens Sleep Spa Hotel, un boutique hotel, în orașul universitar Coimbra din Portugalia.

Pandemia a agravat problemele cu somnul

Deși turiștii rezervă camere de hotel pentru a avea un loc în care să doarmă, industria hotelieră s-a concentrat mult timp pe lucruri care, de fapt, distrag atenția de la odihnă, a spus dr. Rebecca Robbins, cercetătoare în probleme somnului și coautoarea volumului "Sleep for Success!".

ADVERTISING

"Oamenii asociază călătoriile cu mese decadente, cu întârzierea orei de culcare, cu atracții și lucruri pe care le fac când sunt plecați, cu sacrificarea somnului. Acum cred că a avut loc o schimbare seismică uriașă în conștientizarea colectivă și în prioritizarea bunăstării", a explicat ea.

Pandemia de Covid-9 a jucat un rol uriaș în acest fenomen. Un studiu publicat de Journal of Clinical Sleep Medicine a descoperit că peste 40% din cei 2.500 de adulți monitorizați au avut parte de o reducere a calității somnului de la declanșarea pandemiei.

Hipnoterapeuta Malminder Gill a observat, de asemenea, o schimbare în atitudinea oamenilor față de somn: "Lipsa somnului poate provoca o sumedenie de probleme în organism și pentru sănătatea mintală. Anxietatea, depresia, starea de spirit proastă, schimbările de dispoziție - toate lucrurile de acest gen, în special oboseală."

ADVERTISING

Ce include un pachet pentru somnul perfect

Gill colaborează cu The Cadogan, A Belmond Hotel, London, un hotel boutique de lux, amenajat într-o clădire victoriană, care oferă un serviciu special pentru clienții cu tulburări ale somnului, denumit Sleep Concierge.

Acesta include redarea unei înregistrări de meditație care induce somnul, o serie de perne la alegere pentru clienții care preferă să doarmă pe spate sau pe o parte, opțiunea unei pături cu o greutate redusă, un ceai de culcare dezvoltat special pentru acest serviciu și un ulei esențial cu efect de adormire, dispersat pe pernă.

Tipurile de programe sau de camere pentru somnul de calitate variază, întrucât hotelurile au abordări diferite în acest segment. Hotelurile de lux Six Senses oferă o varietate de programe complete de somn, de la trei la șapte nopți sau mai mult, în timp ce hotelul Rocco Forte din Mayfair, Londra, lansat recent, pune la dispoziție "Forte Winks", o experiență de două nopți creată special pentru a-i ajuta pe clienți să aibă un somn liniștit.

Deocamdată preocuparea pentru somnul de calitate tinde să se manifeste doar în sectorul hotelier de lux, însă dr. Robbins crede că ar trebui să devină o prioritate pentru toate unitățile de cazare.

Potrivit experților, turismul care include strategii pentru un somn de calitate, bazat pe instrumente care îmbunătățesc această activitate, poate fi benefic și pe termen lung.

"Dacă cineva vine la unul dintre aceste centre și nu vede niciun progres, înseamnă că ar putea avea o tulburare a somnului netratată", explică dr. Robbins, dând ca exemplu apneea de somn, sindromul picioarelor neliniștite sau insomnia. "De aceea, este esențial să ne asigurăm că hotelurile sunt asociate cu cercetători și profesioniști din domeniul medical care pot împărtăși cu grijă aceste strategii", a mai spus ea.

Mandarin Oriental, un hotel din Geneva, a trecut la alt nivel, colaborând cu CENAS, o clinică medicală privată din Elveția specializată în somn, pentru a elabora un program de trei zile care studiază obiceiurile de somn ale clienților și identifică potențialele tulburări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇