Aeroportul Otopeni are de acum un sistem automat de verificare a documentelor. A costat 2,3 milioane de lei, fonduri europene

Aeroportul Otopeni are de acum un sistem automat de verificare a documentelor. A costat 2,3 milioane de lei, fonduri europene

Poliția de Frontieră anunță instalarea pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din București a unui sistem automat de verificare a documentelor de călătorie.

„Proiectul pilot presupune utilizarea la controlul de frontieră a şase porţi automate pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor, prin compararea imaginii faciale din cipul electronic al pașaportului/ cărţii de identitate cu cea captată de la persoana prezentă fizic la controlul de frontieră, pentru realizarea procesului de identificare.

Foto: Facebook/Lucian Bode
2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Porţile sunt conectate la Sistemul Informatic al Poliţiei de Frontieră şi permit efectuarea de verificări prin interogarea bazelor de date şi accesul la informaţiile operative relevante”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

⚠Sistem automat pentru verificarea documentelor de călătorie implementat în Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport…

Posted by Poliţia de Frontieră Română on Thursday, March 4, 2021

Implementarea sistemului la Punctul de Trecere a Frontierei din Aeroportul Henri Coandă Otopeni va permite autorităţilor să verifice călătorii într-un mod confortabil, rapid şi sigur.

Foto: Facebook/Lucian Bode

„De asemenea, sistemul oferă soluții pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetățenii care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi, totodată, pentru a moderniza şi a îmbunătăţi gestionarea frontierelor, răspunzând în acelaşi timp riscurilor generate de infracţionalitatea transfrontalieră”, au transmis polițiștii de frontieră.

Proiect de 2,3 milioane de lei

Categoriile de cetăţeni cărora li se adresează porţile ABC sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Elveţia care deţin documente de călătorie biometrice (paşaport sau carte de identitate) şi au peste 18 ani.

Foto: Facebook/Lucian Bode

Sistemul pilot este format din şase porţi, cu posibilitatea de extindere ulterioară, până la 24 de porţi, prin adăugare de licenţe suplimentare, fără modificarea infrastructurii hardware.

Valoarea proiectului este de 2,3 milioane lei, finanţarea provenind din fonduri europene nerambursabile şi include porţile, precum și infrastructura hardware necesară administrării sistemului. Echipamentele urmează să fie utilizate în regim permanent.

Verificarea se face în paralel

Conform Poliției de Frontieră, în prezent, în cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă controlul documentelor de călătorie se derulează atât manual, efectuat de către poliţiştii de frontieră aflaţi în dispozitiv, cât și automat, prin utilizarea porţilor ABC.

Foto: Facebook/Lucian Bode

Astfel, se poate procesa un număr mare de pasageri într-un anumit interval de timp, fără a fi nevoie de suplimentarea numărului de poliţişti de frontieră. Prin implementarea acestui sistem se reduce timpul de aşteptare la ieşirea din ţară şi, implicit, se asigură un trafic de călători mult mai fluent.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro