5 tipuri de bănci de fitness și cum le folosești

5 tipuri de bănci de fitness și cum le folosești

Băncile de fitness asigură un suport ideal pentru antrenamentele avute în plan, iar modul în care aceste soluții funcționează, dimensiunile lor, dar și funcțiile pe care le au, îți permit să le utilizezi chiar și acasă. 

Însă mai important de știut este faptul că acestea formează o categorie de produse cât se poate de extinsă. În articolul de astăzi vorbim despre cele mai populare modele de bancă pentru fitness, nelipsite din spațiul unei săli de sport. Vezi care sunt și cum se utilizează:

Bancă dreaptă pentru piept

Este cel mai cunoscut model de bancă fitness dintr-o sală de antrenamente. Structura sa este compusă din banchetă și cele două picioare de sprijin, ce formează cu aceasta un unghi de 90°. Picioarele pot fi reglabile pe înălțime și au la bază material cauciucat antiderapant, ce asigură stabilitate optimă pe sol. 

ADVERTISING

Suprafața de sprijin trebuie să fie acoperită cu un material moale, căptușit la interior cu un strat de spumă sau burete, pentru mai mult confort. Se recomandă alegerea unui model acoperit cu piele ecologică, material apreciat pentru rezistența sa îndelungată la uzura prin contact fizic direct. 

Banca dreaptă pentru fitness se utilizează cu preponderență pentru exercițiile la piept, cu gantere individuale sau cu bara cu greutăți. În cazul celui de-al doilea exemplu, în dreptul capului se adaugă și un suport cu o înălțime ajustabilă, pe care va sta haltera. 

Bancă Scott pentru brațe 

La banca Scott se pot lucra bicepșii sau antebrațele, fiind recomandată pentru aceste exerciții utilizarea unei bare Z, cu greutăți potrivite pentru condiția fizică a practicantului. Structura acesteia este compusă din 3 elemente distincte: 

ADVERTISING
  1. Scaunul cu o înălțime ajustabilă și acoperit cu piele ecologică;
  2. Perna (suportul) pentru brațe, acoperită cu piele ecologică și care permite o poziționare corectă a brațelor, indiferent de natura exercițiului practicat; 
  3. Suportul pentru bară, pentru un acces facil la greutatea cu care se lucrează. 

La banca Scott se pot executa flexii pentru biceps sau antebraț cu bara, sau flexii cu gantera, cu câte un singur braț, menținându-se pieptul alipit de pernă și executându-se o mișcare pe o traiectorie sub forma unui arc de cerc, între suprafața pernei și zona bărbiei. 

Bancă înclinată pentru abdomene

Această bancă de fitness (foto) are un unghi reglabil și este ideală pentru antrenarea mușchilor abdominali. Secundar, în mișcarea pe care sportivul o realizează, mai sunt solicitați mușchii din zona inferioară a spatelui, coapsele, gambele și mușchii fesieri. 

ADVERTISING

Structura acestei banci de fitness trebuie să fie una robustă, de aceea, un material potrivit este oțelul. Suprafața pe care se poziționează sportivul trebuie să fie acoperită cu piele ecologică, material căptușit cu un strat moale și confortabil. 

Picioarele ating banca în două puncte de sprijin, acoperite cu burete: 

  • zona metatarsienelor;
  • zona din spatele genunchiului. 

La realizarea exercițiilor pentru mușchii abdominali la acest tip de bancă, se poate utiliza un disc de halteră cu o anumită valoare a greutății, pentru un nivel de intensitate mult mai ridicat. 

Bancă reglabilă pentru umeri și piept

Acest tip de bancă fitness se poate regla pe înălțime, însă este ajustabil și unghiul dintre șezut și spătar, astfel încât exercițiile pentru piept și umeri să izoleze anumite grupe musculare. O astfel de bancă poate fi utilizată atât pentru serii de repetări cu gantere, cât și cu haltera. 

Dacă se utilizează gantera pentru exerciții la piept, poate fi nevoie de încă o persoană pentru a asista sportivul în mișcările realizate. De aceea, se recomandă ca lângă modelul ales să se adauge o suprafață pe care a doua persoană se va urca. 

Celelalte elemente ale unei astfel de bănci pentru fitness - materialele cu care este acoperită și structura cadrului - pot fi alese ca în cazul unei bănci drepte. Un astfel de model este ideal pentru acasă, deoarece structura sa reglabilă asigură un caracter ergonomic. 

Bancă inclusă într-o stație de forță

O astfel de bancă este inclusă în structura unui aparat complex, prevăzut nu doar cu o suprafață de sprijin pentru sportiv, ci și cu greutăți incluse sau suporturi metalice pentru stocarea acestora. O astfel de bancă este reglabilă, în funcție de unghiul spătarului cu solul sau de înălțimea sa, permițând executarea unui număr variat de exerciții. 

Face parte dintr-un aparat multifuncțional, ideal pentru a lucra întreaga musculatură a corpului: umeri, brațe, spate, abdomene, fesieri și picioare. Datorită volumului impresionant, este necesar un spațiu adecvat pentru amplasarea sa, de aceea, o astfel de alegere este mai mult recomandată pentru echiparea unei săli de fitness.

Acum știi care sunt principalele bănci de fitness pe care le poți utiliza în cadrul unui antrenament, precum și modul în care se utilizează. Alege modelul de bancă și antrenează-te pe un suport de calitate, astfel încât să poți executa corect exercițiile avute în plan.