Revista presei germane: Prea frumos pentru a fi fost blat!

Revista presei germane: Prea frumos pentru a fi fost blat!

A fost un meci așteptat cu suspiciuni, pe care România și Slovacia le-au spulberat de teren. Așa a văzut presa germană jocul de miercuri seară de la Frankfurt. ”Suporterii români, revelația acestui turneu”.

Rușinea de la Gijon nu s-a mai repetat. Este concluzia obsesiv repetată de presa germană, după egalul de la Frankfurt, dintre România și Slovacia, în ultima etapă a grupei E de la Campionatul European de Fotbal din Germania. Atât de des apare această precizare, încât pe undeva ar părea că jurnaliștii germani încearcă să prezinte scuze pentru suspiciunile de aranjament vehiculate înaintea meciului. Mai ales că Germania a fost protagonista acelui episod rușinos de la Gijon, din 1982.

Sintagma ”Gijon 2.0” a fost pe buzele multora, înaintea partidei. Inclusiv pariorii au mizat pe un aranjament, 0-0 fiind scorul cel mai des jucat la casele de pariuri sportive.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, cotidian apropiat politic de dreapta conservatoare germană, la fel ca Süddeutsche Zeitung, cel mai citit ziar de publicul german de stânga, punctează fără reținere că România și Slovacia nu au repetat rușinea din partida disputată cu 42 de ani și o zi în urmă, în faza grupelor Campionatului Mondial din Spania, de Germania și Austria.

ADVERTISING

Germanii aveau atunci nevoie de o victorie la limită pentru a se califica, alături de austrieci, și chiar așa au câștigat, 1-0, după 90 de minute în care mingea a fost pasată letargic în așteptarea finalului.

Remiză plină de viață și ploaie

Cele două echipe care au jucat miercuri (27 iunie 2024) la Frankfurt nu au plimbat mingea în așteptarea finalului, constată Sportschau, site-ul redacției de sport a televiziunii publice germane ARD, care vorbește despre un ”joc plin de viață și ofensiv”, ”opus celui anticipat” și despre ocazii care nu s-au oprit nici când ploaia torențială a schimbat textura gazonului.

Practic, mai notează site-ul german, s-a tras de peste 20 de ori la poartă în întregul meci, iar singurul minut în care ambele echipe au slăbit ritmul a fost ultimul, cel dinaintea fluierului final.

”Remiză plină de viață la Frankfurt”, titrează și Frankfurter Rundschau.

Însuși președintele UEFA Aleksander Ceferin a trebuit să recunoască personal, la fața locului, că nu există niciun indiciu privind un posibil ”pact de neagresiune” în ultima etapă a grupei de calificare E, scrie și site-ul SPOX.

ADVERTISING

Kicker, cea mai populară publicație sportivă din Germania, a văzut chiar ”un meci sălbatic în prima repriză”, astfel că derularea de pe teren ”a alungat imediat gândurile despre o posibilă înțelegere. A fost un joc intens încă de la început, ambele echipe au căutat rapid să atace poarta adversă după câștigarea fiecărei mingi”.

Dacă Bild spune că a fost…

”Nici până în ultimele minute nu a fost fost vreun semn că ambelor echipe le este suficient un egal să meargă mai departe: până în faza finală, jocul a evoluat ofensiv, cu numeroase șanse de gol”, este și concluzia ediției online a săptămânalului Der Spiegel.

”Fără tărăgănări, o remiză și doi câștigători”, a punctat și al doilea post public german de televiziune, ZDF, care, însă, își păstrează anumite rezerve legate de penalty-ul acordat în favoarea României de centralul berlinez Daniel Siebert, cu ajutorul colegilor săi din cabina de arbitraj video. Cel mai citit ziar german, tabloidul Bild, a privit mai atent faza și a văzut că, de fapt, al doilea contact al adversarului slovac cu Hagi a avut loc în careu și susține că decizia VAR este ”corectă”.

ADVERTISING

Despre repriza a doua comentează Frankfurter Allgemeine Zeitung: ”În a doua parte a jocului, însoțită de averse de ploaie, fulgere și tunete, românii au rămas forța care a dat ritmul și și-au făcut loc în spatele apărării adverse, în special prin aripi. Nu au reușit să valorifice aceste atacuri din cauza terenului devenit de acum mai moale și mai alunecos”.

Römerberg strălucește în galben

Antrenorul Edward Iordănescu a salutat, la conferința de presă, susținerea de care tricolorii s-a bucurat în meciurile de până acum. Un lucru remarcat și de presa germană. Römerberg (piața vechii primării), ”strălucește în galben. Miercuri”, scrie ziarul local cu acoperire națională Frankfurter Allgemeine Zeitung, ”a fost doar o mare mulțime de suporteri români pe Römerberg, la fel de fericiți și pașnici ca toți fanii celorlalte echipe care au vizitat orașul. Slovacii abia dacă au mai putut fi văzuți”.

Cifrele vehiculate spun că pe stadion au fost 33.000 de români și 7.000 de slovaci.

De altfel, la terasele din ”noul centru vechi”, la ora prânzului, între un ciolan cu varză acră și două halbe de bere, fani români și slovaci își cântau alternativ scandările și se aplaudau reciproc.

”Pe lângă echipe, spectatorii au jucat un rol important în această seară extraordinară de fotbal de miercuri”, scrie, într-un alt articol, pagina de sport a ARD, Sportschau. ”Ambele tabere de suporteri au demonstrat că stadionul de la Frankfurt poate deveni un cazan și când nu este joc de Bundesliga. În special suporterii români, care au fost până acum una dintre revelațiile acestui turneu, au contribuit la această atmosferă. Au colorat tribunele aproape în întregime în galben. Când furtuna a căzut peste stadion, la mijlocul reprizei secunde, cei mai mulți oameni au renunțat la hainele complet ude și au continuat, pur și simplu, să sărbătorească la bustul gol”.

Alungarea din fanzone

Un avertisment meteo de vreme rea a obligat oficialii germani să evacueze zona de public viewing de pe malul râului Main, cu puține minute înainte de finalul pauzei și reluarea jocului.

Mulțimea de suporteri strânsă în fanzone, care la Frankfurt se întinde pe 1,4 kilometri, s-a revărsat înspre cele mai apropiate baruri din vecinătate. Mulți cârciumari au ignorat alerta de vreme rea și norii negri strânși deasupra orașului și au lăsat televizoarele în stradă.

În cele din urmă, cât a durat repriza secundă, în fanzone și pe străzile adiacente nu a căzut nici un strop de ploaie.

Sommermärchen 2.0

De aici, de la terasele uneori improvizate, a pornit apoi festivalul tricolor pe străzile din Frankfurt: românii au umplut, la finalul meciului, centrul orașului, de multe ori amestecați cu suporterii Turciei, al căror meci împotriva Cehiei tocmai urma să înceapă.

Unii spun că nu au mai văzut așa sărbătoare sportivă în oraș, cu fani care să se plimbe printre mașini, pe mijlocul drumului. Alții că, dimpotrivă, și suporterii echipei locale, Eintracht, s-au bucurat la fel, când echipa lor a câștigat Europa League.

Cert este că, fără nici un fel de propagandă, sloganul acestui campionat european - United by football - chiar se susține. Iar pentru gazdele germane, dorința de a-l transforma într-un Sommermärchen, un frumos basm de vară 2.0, asemenea Mondialului pe care l-au organizat în 2006, este pe cale de a deveni realitate.

Cristian Ștefănescu

PROGRAM ȘI REZULTATE

FAZA GRUPELOR

14 iunie

15 iunie

16 iunie

17 iunie

18 iunie

19 iunie

20 iunie

21 iunie

22 iunie

23 iunie

24 iunie

25 iunie

26 iunie

OPTIMI DE FINALĂ

29 iunie

30 iunie

1 iulie

  • Meci 42 Franța – Belgia (Düsseldorf, 19:00)
  • Meci 41 Portugalia – Slovenia (Frankfurt, 22:00)

2 iulie

  • Meci 43 România – Olanda (Munchen, 19:00)
  • Meci 44 Austria – Turcia (Leipzig, 22:00)

SFERTURI DE FINALĂ

5 iulie

  • Meci 45 Spania – Germania (Stuttgart, 19:00)
  • Meci 46 Câștigătoare meci 41 – Câștigătoare meci 42 (Hamburg, 22:00)

6 iulie

  • Meci 48 Anglia – Elveția (Düsseldorf, 19:00)
  • Meci 47 Câștigătoare meci 43 – Câștigătoare meci 44 (Berlin, 22:00)

SEMIFINALE

9 iulie

  • Meci 49 Câștigătoare meci 45 – Câștigătoare meci 46 (Munchen, 22:00)

10 iulie

  • Meci 50 Câștigătoare meci 47 – Câștigătoare meci 48 (Dortmund, 22:00)

Zile de pauză pe 11, 12 și 13 iulie

FINALA EURO 2024

14 iulie

  • Câștigătoare meci 49 – Câștigătoare meci 50 (Berlin, 22:00)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇