Un non-combat, greu de evitat la România - Slovacia

S-a discutat mult în aceste zile despre posibilitatea unei remize de salon între cele două echipe, egalitate care le va duce pe amândouă în faza următoare a competiției. În fotbal, rareori, un jucător dă vrabia din mână pe cioara de pe gard, cum spune proverbul. Mizele financiare, competitivitatea și dorința de performanța, toate determină o astfel de atitudine.
Un non-combat, greu de evitat la România - Slovacia

Nu există jucător de fotbal ajuns la un turneu final să nu-și dorească victoria. Profesioniștii sunt educați, antrenați și presați de antrenori și suporteri să câștige. Mereu.

Nimeni nu plătește salarii de milioane de euro pe an unor fotbaliști fără ca aceștia să aibă calități fizice și psihice care să-i mențină la vârf.

Din capul locului se poate spune că fiecare jucător român care va intra în meciul cu Slovacia va dori să învingă pentru ca echipa să termine pe primul loc în grupă și să aibă o șansă mai bună să treacă de optimi.

Dar în competițiile sportive, de la dorință la realizare e un drum intens, complicat și nesigur.

ADVERTISING

Exact ce-și doresc românii vor și slovacii. Și ei, dacă înving au șansa să termine pe primul loc în grupă, mai ales că au câștigat în fața Belgiei.

De asemenea, e greu de presupus că vreunul dintre cei 22 de jucători și antrenorii lor, la ora de start al meciului, se vor gândi la altceva în afara partidei respective și a ieșirii din grupe. Ce se va întâmpla după calificare reprezintă o altă poveste, o altă strategie și un alt meci de jucat.

O înțelegere din priviri

Comentatorii sportivi consideră că dacă România ar termina pe primul loc ar evita să joace cu Olanda sau Franța. 

De pe locul doi sau trei, echipa României va întâlni una dintre cele două superputeri fotbalistice.

Dar poziția din grupă, chiar în cazul unei victorii, depinde și de rezultatul din meciul Belgia - Ucraina. Chiar dacă echipa națională câștigă, o victorie a lui Lukaku și De Bruyne înseamnă locul doi pentru România, deci posibilitatea de a da peste Franța. Un meci care nu va fi ușor.

În plus, la un turneu final, nu poți avansa fără să învingi și echipe puternice. 

Are Naționala forța, motivația și abilitatea să înregistreze o performanță istorică? E o întrebare la care nici jucătorii și nici antrenorii nu au un răspuns acum, cu câteva ore înainte de meciul decisiv cu Slovacia. Prima dată contează să ajungi să joci cu una din cele două echipe.

FOTBAL - EURO 2024 - ANDORRA vs ROMANIA
CALIFICARE. Edi Iordănescu, un antrenor mai interesat de calificare decât de o victorie - Foto: Lucian Danciu/ Mediafax/ Hepta.ro

În acest context competitiv și complicat, e foarte greu să le ceri fotbaliștilor celor două echipe să nu se înțeleagă din priviri asupra unui non-combat, adică un meci egal, acceptat tacit de jucătorii celor două formații, prin care toți ajung într-o etapă superioară a competiției.

Calificarea, mai importantă ca victoria

Cea mai mare performanță a României la un Campionat European a fost înregistrată în anul 2000, atunci când Naționala a ieșit din grupe și a pierdut în sferturile de finală. 

Atunci au participat doar 16 echipe, distribuite în patru grupe, din care se calificau primele două.

Acum sunt șase grupe a câte patru echipe (24) din care merg mai departe 16 - primele două din fiecare grupă și patru dintre cele mai bine clasate echipe de pe locul trei.

Deci intrarea într-o fază superioară a competiției, în primele 16 de pe continent ar fi cea mai mare performanță a fotbalului românesc din ultimul sfert de secol. Ceea ce nu e puțin.

HagiSuporteriGermania
CALIFICARE. Ianis Hagi își face un selfie cu o tânără suporteră a echipei României - Foto: FRF

E greu și pentru antrenorul Edi Iordănescu să-și mobilizeze jucătorii ca să obțină cu orice preț o victorie atunci când un egal reprezintă o soluție mai sigură și la îndemână. Meciul începe de la 0-0, rezultat ce califică ambele echipe.

Da, orice aranjament, discuții în culise, înțelegeri strategice sunt de condamnat, dar nu cred că noi, suporterii, trebuie să fim prea duri în situația în care vom asista la un meci în care ambele reprezentative își doresc mai mult calificarea decât victoria.

Atâta timp cât regulile sunt respectate, ca echipă ești îndreptățită să folosești toate oportunitățile pentru a merge mai departe și pentru a face performanță.

Să nu primești gol

Contextul favorabil și l-au creat jucătorii care au învins Ucraina, în primul meci din grupă, cu scorul de 3-0. 

Victoria și rezultatul înregistrat au creat posibilitatea acestui meci egal, fără dureri de cap.

Din tot ce am văzut în fotbal, din psihologia umană și modul de desfășurare a competițiilor sportive, e greu de crezut că nu vom asista la un non-combat.

Dar fotbalul întotdeauna oferă surprize, iar goluri neașteptate s-au mai văzut. De aceea, într-o astfel de confruntare, totul e posibil.

Cea mai mare grijă a celor două echipe va fi să nu primească gol, astfel că posesia mingii va fi pe primul loc, atacarea porții adverse, pe locul doi.

Ce va ieși dintr-un astfel de meci nu e greu de imaginat pentru pasionații de fotbal.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇