Ion Țiriac trage un mare semnal de alarmă

Ion Țiriac trage un mare semnal de alarmă

Federația Română de Tenis a câștigat disputa în instanță cu Ministerul Tineretului și Sportului, dar Ion Țiriac trage un semnal de alarmă și își anunță plecare din funcția de președinte al FRT.

Ion Țiriac cere Guvernului să investească în tenis pentru că altfel „Năstase, Halep, Ruzici, Tecău nu se cumpără de la supermarket”.

"Noi am câștigat acum câteva zile, la Curtea Supremă, procesul contra acelui cetățean, nici nu-i pronunț numele, pentru că mi-e scârbă. Dar și împotriva ministerului. MTS-ul, fără niciun fel de drept și rațiune, a oprit ilegal finanțarea unei federații private. Această decizie nu e benefică doar tenisului, ci întreg sportului românesc.

Să sperăm că acest Guvern își va aduce aminte de federația asta care a trăit de pe o zi pe alta, ea fiind singura federație care a fost într-o semifinală de Campionat Mondial, adică în 2019 în FED Cup. Dacă oamenii ăștia nu execută câteva centre naționale în diverse colțuri ale țării și nu adoptă acești mii și mii de copii, atunci, numai cu talent, noi dispărem! Năstase, Halep, Ruzici, Tecău nu se cumpără de la supermarket. Se nasc, dar se nasc cu niște sacrificii ale părinților.

Am stat cât am stat la federație, trebuie să mai stau încă o săptămână-două până treburile se liniștesc. Să vedem dacă vom fi finanțați din urmă. Curtea Supremă a spus că sentința e executorie. Voi pleca, dar ceva cu federația trebuie făcut."

Ion Țiriac, pentru Gazeta Sporturilor
ADVERTISING

Citește și: Țiriac a deblocat finanțarea FRT. Mai multe persoane vor fi date în judecată

Conducerea Federaţiei Române de Tenis a fost recunoscută în instanţă după ce a câştigat la Curtea de Apel procesul intentat de reprezentantul clubului Pamira Sibiu, Marius Vecerdea, prin care contesta alegerea lui Ion Ţiriac la preşedinţia FRT.

Conform reglementărilor Legii Sportului, Federaţia Română de Tenis va putea astfel beneficia de finanţare de la bugetul de stat prin fonduri alocate de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Acesta a fost cel de-al treilea an în care Federaţia Română de Tenis nu a primit finanţare de la bugetul de stat din cauza problemelor juridice.

Comunicatul Federației Române de Tenis, din 17 august 2020

Înalta Curte a confirmat astăzi, cu titlu definitiv, susținerile constante ale Federației Române de Tenis cu privire la legalitatea actelor întreprinse de conducerile alese ale FRT independent de momentul înscrierii acestora în Registrul Federațiilor.

ADVERTISING

O teorie juridică îndelung susținută de câțiva contestatari de profesie ai federației a dus la refuzul MTS de a mai acorda finanțare tenisului românesc în ultimii 3 ani, cu pierderi uriașe pentru proiecte esențiale, îndeosebi privind sectorul juvenil. Această teorie a fost adoptată și susținută în scris de MTS, care a arătat negru pe alb în multiple rânduri că refuză finanțarea FRT pentru motivul că organele de conducere ale federației nu dețin avizul Ministerului și nu sunt înscrise în Registrul Federațiilor.

Prin Decizia civilă nr. 2979/30.06.2020, a cărei motivare a fost comunicată astăzi (anexată), Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat asupra nelegalității flagrante a temeiului pentru care MTS a refuzat finanțarea Federației Române de Tenis:

  • Prevederile art. 6 alin. (2) lit. g) al O.G. nr. 26/2000 privesc doar componența nominală a celor dintâi organe de conducere, […] iar ulterior alegerea unor alți membri în funcțiile de conducere, administrare și control nu reprezintă o modificare a Actului Constitutiv” (fila nr. 5).
  • Astfel în mod greșit a reținut instanța de fond că hotărârea Adunării Generale de alegeri a Federației Române de Tenis din data de 17.11.2017, prin care domnul George Cosac a fost ales în funcția de președinte al Federației Române de Tenis, are ca obiect modificarea actului constitutiv și a statutului Federației Române de Tenis și produce efecte doar de la data înscrierii acesteia în Registrul Federațiilor de la Tribunalul București.” (filele nr. 5-6)
  • Hotărârea Adunării Generale a Asociaților din 17.11.2017 privitoare la alegerea componenței consiliului director produce efecte chiar dacă nu s-au operat aceste mențiuni în Registrul Federațiilor, în lipsa unei mențiuni privind anularea acestei hotărâri la cererea vreunei părți interesate.” (fila nr. 6).
ADVERTISING

Federația Româna de Tenis urmează să acționeze de urgență în judecată - pentru recuperarea prejudiciului creat prin refuzul de finanțare din ultimii ani – atât pe Asociația Tenis Club Pamira, cât și pe persoanele responsabile de emiterea refuzului de finanțare din cadrul MTS.

Ion Țiriac a devenit președintele Federației Române de Tenis în vara anului trecut.

Iată ce mai poți citi astăzi pe SpotMedia.ro:


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din tenis!