Federaţia Română de Tenis a anunţat marţi că va acţiona în instanţă persoane din cadrul Ministerul Tineretului şi Sportului, responsabile de refuzul finanţării de la bugetul de stat, şi clubul Pamira, pentru a-şi recupera prejudiciul cauzat în ultimii ani, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.
„Federaţia Româna de Tenis urmează să acţioneze de urgenţă în judecată – pentru recuperarea prejudiciului creat prin refuzul de finanţare din ultimii ani – atât pe Asociaţia Tenis Club Pamira, cât şi pe persoanele responsabile de emiterea refuzului de finanţare din cadrul MTS”, se arată în document.
Instanţa supremă a confirmat marţi cu titlu definitiv faptul că alegerea unei conduceri a federaţiilor sportive nu necesită avizul MTS: "Înalta Curte a confirmat astăzi, cu titlu definitiv, susţinerile constante ale Federaţiei Române de Tenis cu privire la legalitatea actelor întreprinse de conducerile alese ale FRT independent de momentul înscrierii acestora în Registrul Federaţiilor. O teorie juridică îndelung susţinută de câţiva contestatari de profesie ai federaţiei a dus la refuzul MTS de a mai acorda finanţare tenisului românesc în ultimii 3 ani, cu pierderi uriaşe pentru proiecte esenţiale, îndeosebi privind sectorul juvenil. Această teorie a fost adoptată şi susţinută în scris de MTS, care a arătat negru pe alb în multiple rânduri că refuză finanţarea FRT pentru motivul că organele de conducere ale federaţiei nu deţin avizul Ministerului şi nu sunt înscrise în Registrul Federaţiilor".
Federaţia Română de Tenis susţine că finanţările aferente anilor 2017-2020 au fost refuzate FRT în baza unor motive lipsite de temei legal.
"Prin Decizia civilă nr. 2979/30.06.2020, a cărei motivare a fost comunicată astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României s-a pronunţat asupra nelegalităţii flagrante a temeiului pentru care MTS a refuzat finanţarea Federaţiei Române de Tenis: 'Prevederile art. 6 alin. (2) lit. g) al O.G. nr. 26/2000 privesc doar componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, […] iar ulterior alegerea unor alţi membri în funcţiile de conducere, administrare şi control nu reprezintă o modificare a Actului Constitutiv' (fila nr. 5). 'Astfel în mod greşit a reţinut instanţa de fond că hotărârea Adunării Generale de alegeri a Federaţiei Române de Tenis din data de 17.11.2017, prin care domnul George Cosac a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, are ca obiect modificarea actului constitutiv şi a statutului Federaţiei Române de Tenis şi produce efecte doar de la data înscrierii acesteia în Registrul Federaţiilor de la Tribunalul Bucureşti.' (filele nr. 5-6)", precizează sursa citată.
Conducerea Federaţiei Române de Tenis a fost recunoscută în instanţă după ce a câştigat la Curtea de Apel procesul intentat de reprezentantul clubului Pamira Sibiu, Marius Vecerdea, prin care contesta alegerea lui Ion Ţiriac la preşedinţia FRT, după ce iniţial atacase în instanţă legitimitatea fostului preşedinte George Cosac.
Conform reglementărilor Legii Sportului, Federaţia Română de Tenis va putea astfel beneficia de finanţare de la bugetul de stat prin fonduri alocate de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Acesta este al treilea an în care Federaţia Română de Tenis nu primeşte finanţare de la bugetul de stat din cauza problemelor juridice.
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro: