Vești bune pentru magistrații cu pensii speciale: când cresc salariile colegilor, le cresc și lor pensiile

Vești bune pentru magistrații cu pensii speciale: când cresc salariile colegilor, le cresc și lor pensiile

Pensiile speciale ale magistraților se vor actualiza automat atunci când creşte indemnizaţia magistraţilor activi, potrivit normelor metodologice aprobate de guvern.

Executivul a adoptat în ședința de joi normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor referitoare la pensiile speciale ale magistraților.

Hotărârea de guvern stabilește condițiile de pensionare, cu perioadele luate în considerare la calcularea acestor drepturi, informează Curs de guvernare.

Potrivit normelor aprobate

  • cei pensionaţi înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 282/2023 îşi păstrează drepturile conform reglementărilor anterioare, aplicându-se aceleaşi reguli pentru cererile depuse înainte de această dată
  • se va realiza recalcularea pensiilor pentru cei pensionaţi până la 1 ianuarie 2024, cu majorarea pensiei cu 1% pentru fiecare an peste 25 de ani vechime
  • se va face actualizarea automată a pensiilor când creşte indemnizaţia magistraţilor activi
ADVERTISING

Anul trecut, în octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege privind pensiile speciale.

Noua lege stabilește că magistrații se vor pensiona la 60 de ani abia din 2062! În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani în 2062.

În varianta iniţială a legii, magistrații urmau să se pensioneze la 60 de ani începând cu anul 2035. Acum primii care se vor pensiona la 60 de ani sunt cei care vor intra abia în 2037 în magistratură.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇