Ordonanța fiscală va reduce veniturile medicilor și asistenților. Problema pragului de 10.000 de lei

Ordonanța fiscală va reduce veniturile medicilor și asistenților. Problema pragului de 10.000 de lei

Sindicaliștii din Sănătate atrag atenția că ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare va conduce la eliminarea drepturilor la indemnizaţia de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru o parte semnificativă a angajaţilor (e vorba despre cei care au peste 10.000 de lei brut).

Potrivit acestora, măsura va afecta circa 24,4% din angajaţii din spitale. Este vorba mai ales de medici, dar şi de angajaţii din alte categorii salariale.

"Această măsura va afecta circa 24,4% din angajaţii din spitale, pierderea este de circa 466 lei brut/ lună. Este vorba atât despre medici (care reprezintă circa 65% din angajaţii care pierd), cât şi de angajaţii din alte categorii salariale. Creşterea veniturilor salariale ale asistentelor medicale din aceste locuri de muncă (în situaţia în care putem face aplicabile - prin modificarea lor - prevederile OUG nr. 63/ 2023) va fi anulată în astfel de cazuri de pierderea acestor drepturi.

ADVERTISING

Pierderile amintite la punctul anterior vor determina un efect de tipul legii consecinţelor neintenţionate a acestui act normativ, ce va interveni pe zona asistentelor medicale din serviciile UPU, AŢI şi alte câteva servicii: deoarece salariile brute ale acestor angajaţi ating şi depăşesc discret pragul stabilit de actul normativ în special datorită turelor şi lucrului în zilele libere legale, măsura va exercita un caracter inhibitor la adresa participării la asigurarea continuităţii furnizării serviciilor medicale.

Consecinţa o va constitui scăderea capacităţii spitalelor de a asigura serviciile publice în aceste specialităţi", se arată într-un comunicat al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

Pragul de 10.000 de lei va provoca inechităţi şi confuzie

Federaţia sindicală subliniază că va exista o inechitate majoră, creată de utilizarea ca referinţă a unui prag salarial (10.000 de lei), angajaţii aflaţi imediat deasupra acestui prag (care au cu până în 460 lei brut/ lună peste acest prag) fiind dezavantajaţi faţă de cei aflaţi imediat sub acest prag.

ADVERTISING

"Suplimentar, în condiţiile în care, aşa cum am precizat, depăşirea acestui prag este generată în unele cazuri de participarea angajaţilor la asigurarea continuităţii serviciilor medicale, aceasta fiind variabilă la nivel individual de la o lună la alta, devine incertă situaţia angajaţilor care se află într-o lună peste acest prag, iar în alta sub acesta.

Datele fiind cele amintite la punctul anterior, este evident faptul că măsura este discriminatorie faţă de angajaţii care lucrează în ture şi în zilele libere legale, comparativ cu lucrătorii care nu desfăşoară activitatea în astfel de condiţii.

ADVERTISING

În situaţia în care se decide menţinerea unui prag pentru acordarea acestor drepturi (măsură pe care nu o susţinem), soluţia echitabilă este de a lua în considerare doar veniturile aferente salariilor de bază", se precizează în comunicat.

Cine pierde la sporuri

De asemenea, documentul gândit de Guvern va duce la plafonarea unor drepturi salariale pentru unele categorii de angajaţi deja aflaţi într-o situaţie de discriminare salarială.

"Sporurile pentru condiţii de muncă pentru ale personalului nemedical/TESA nu vor putea depăşi 1.000 lei/ lună, măsura generând pierderi salariale pentru unii dintre ei.

Pierderile salariale amintite la punctul anterior intervin în cazul unor angajaţi din Sănătate care sunt deja în situaţia de discriminare salarială deoarece nu au drepturile salariale stabilite în aceeaşi anexă a legii salarizării cu ceilalţi angajaţi din acest sector.

Astfel, deja aceşti angajaţi sunt lipsiţi de o serie de drepturi salariale în situaţiile în care lucrează în aceleaşi condiţii de muncă cu personalul medical şi auxiliar sanitar", explică "Solidaritatea Sanitară".

În aceste condiții, sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu reluarea protestelor, începând din luna septembrie, la o scară mai mare, dacă proiectul OUG va fi aprobat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇