Taxele salariale din IT - o comparație cu țările din jur. ANIS: Impozitarea veniturilor peste 10.000 de lei ar afecta 80% dintre angajații din industrie

Taxele salariale din IT - o comparație cu țările din jur. ANIS: Impozitarea veniturilor peste 10.000 de lei ar afecta 80% dintre angajații din industrie

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, își exprimă îngrijorarea pentru modalitatea în care coaliția de guvernare alege să pericliteze viitorul industriei IT și atuul României în acest sector la nivel regional și global, prin măsuri fiscale discutate fără consultarea reprezentanților industriei, cu aplicabilitate imediată, fără respectarea niciunui principiu din Codul Fiscal.

România riscă să iasă de pe harta competitivității regionale

Un comunicat al asociației emis marți precizează:

ADVERTISING

"Ținând cont că reprezentanții guvernului au asumat public în ultimele luni că modificările fiscale nu vor viza sub nicio formă industria IT, dat fiind aportul puternic pozitiv în creșterea PIB și echilibrul adus de sector în balanța comercială, ANIS atrage atenția că prin continuare intențiilor actuale decidenții riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional, cu țări precum Bulgaria și mai ales Polonia, care vor profita la maximum pe termen mediu și lung de această decizie inopinată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noile măsuri propuse de actualul guvern pun o frână fără precedent procesului de transformare a României într-un hub regional de inovare și transformare digitală, cu repercusiuni pe termen lung și foarte lung, mai ales în lipsa altor măsuri de susținere a dezvoltării acestei industrii strategice și constituie o eroare de politică economică și un mare pas înapoi în dezvoltarea economică a României, afirmă Mihai Matei, președintele ANIS.

Reiterăm impactul negativ major pe care aceste măsuri fiscale propuse de actuala coaliție de guvernare îl va avea pe termen lung asupra celei mai performante industrii a României – industria IT.

ADVERTISING

Impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalentă cu eliminarea facilităților per ansamblu, măsura fiind aplicabilă la aproximativ 80% din numărul celor 104.000 de specialiști IT care beneficiau de scutire, însă va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual.

Nu este deloc de neglijat și impactul negativ transversal în economie, știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România".

Citeşte integral Taxele salariale din IT – o comparație cu competitorii. ANIS: Guvernul pune în pericol dezvoltarea industriei IT pe termen lung, prin măsuri fiscale discutate în secret, fără consultarea industriei pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇