La mai puțin de 24 de ore de când Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat că s-a ajuns la un acord să impună măsuri care să aducă la buget 12 miliarde de lei până la finalul anului, două drafturi au ajuns în spațiul public și ambele arată că viața în România va deveni și mai scumpă în curând.
Amintim că atât premierul PSD, cât și liderul PNL au insistat doar pe pachetul care vizează economiile de 6 miliarde făcute la stat, cu tăieri de posturi care oricum nu erau ocupate, comasarea unor instituții sau reducerea numărului de bugetari care primesc vouchere de vacanță.
Despre cum vor fi obținute celelalte 6 miliarde de la cetățeni și mediul de afaceri s-au ferit să spună ceva concret, insistând că lucrurile sunt încă în discuție.
Luni seară, HotNews.ro a publicat un prim draft al proiectului care stabilește ce taxe și impozite cresc.
Documentul arăta că sunt eliminate excepțiile fiscale pentru construcții și agricultură, în timp ce în IT era introdus un prag de 10.000 de lei brut pentru care se păstra facilitatea.
Impozitul pe dividende ar fi urmat să crească de la 8 la 10%, în timp ce cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor ar fi fost stabilite la 1% și 3%, în funcție de venituri.
Activitatea celor cu PFA ar fi urmat să fie puternic afectată după introducerea unui plafon de 36 de salarii minime la CAS și desființarea plafonului pentru CASS, iar TVA ar fi urmat să crească de la 5 la 9% pentru mai multe servicii și bunuri.
Marți, o altă variantă a draftului a fost prezentată de Profit.ro. În noua formă, Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, dar introduce un impozit mai mare pentru mașinile de lux și tranzacțiile pe bursă. Totodată, TVA-ul de 5% nu dispare, dar e introdusă o acciză pe produse cu zahăr adăugat ce ar putea urca prețul băuturilor carbogazoase chiar și cu 30%.
Iată care sunt măsurile din cel mai recent draft al proiectului care stabilește creșterea de taxe și impozite:
- TVA de 19% la alimente cu conținut ridicat de zahăr, de peste 5g/100g produs. Acciza la zahăr este incertă, cei de la Profit.ro au calculat că ar scumpi băuturile carbogazoase cu până la 30%.
- TVA de 9% pentru hrana animalelor de companie.
- TVA rămâne 5% pentru cărți și manuale.
- Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare TVA aferentă.
- Impozit mai mare pentru mașinile de lux, definite ca autovehicule mai scumpe de 100.000 de euro.
- Impozitarea veniturilor cu sursă neidentificată crește de la 16 la 50%, considerându-se că așa va fi descurajată nedeclararea veniturilor.
- Se limitează cheltuielile pe care firmele le pot deduce de la stat, fiind vizate, printre altele, cheltuielile cu consultanța, managementul sau redevențele făcute către alte companii din grupul mamă, din afara țării.
- Impozitul pe câștigurile din titluri de valoare va crește de la sistemul 1-3% (în funcție de perioada pe care este deținut titlul) la 3-5%.
De precizat că și varianta de astăzi este tot un draft de lucru, deci încă pot apărea modificări.
Fostul premier Nicolae Ciucă sublinia luni că totul trebuie stabilit clar până la jumătatea lunii august. Iar aceste drafturi arată că o parte dintre măsuri ar urma să intre în vigoare din septembrie sau octombrie anul acesta, iar cele mai multe de la 1 ianuarie.
Vezi AICI și ce măsuri a anunțat coaliția de guvernare pentru economiile făcute la stat.