Se închide Capitala? Prefectul a cerut o analiză de la DSP. Nicuşor Dan: Vom face totul să evităm carantinarea. O decizie nu se ia mai devreme de marţi

Se închide Capitala? Prefectul a cerut o analiză de la DSP. Nicuşor Dan: Vom face totul să evităm carantinarea. O decizie nu se ia mai devreme de marţi

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică o analiză în ce priveşte rata de incidenţă, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, pentru a fi luate cele mai bune măsuri de contracarare e pandemiei în Bucureşti. Acesta urmează să primească analiza marți.

Declaraţiile au fost făcute, pentru Digi FM, la finalul unei şedinţe desfăşurate la Prefectura Capitalei, cu participarea reprezentanţilor DSP şi INSP.

ADVERTISING

Prefectul a declarat că în cadrul întâlnirii nu au fost formulate propuneri concrete, dar că s-a discutat despre o serie de date privind pandemia, precum rata de infectare, de mortalitate, traficul între Bucureşti şi localităţile sau judeţele limitrofe, gradul de conformare în transportul comun sau în restaurante.

"Am discutat atât cu specialiştii de pe zona de sănătate publică - epidemiologi şi medici de la DSP şi INSP - cât şi cu Poliţia Capitalei, Jandarmeria pe tot ce înseamnă măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Voi comunica, evident, şi cu prefectul de Ilfov, cu prim-ministrul, cu ministrul de Interne, iar mâine aştept o analiză pe toate elementele - pentru că nu e vorba doar de rata de incidenţă.

ADVERTISING

Medicii se uită la presiunea care este asupra spitalelor, la numărul de medici, de vaccinări, incidenţa infectărilor în general pe populaţie şi mâine vor veni cu o analiză, cu date concrete şi pe baza analizei respective sper eu să putem să luăm cele mai bune măsuri. (...) O analiză pe toate elementele pe care le presupune legea am cerut-o de la DSP pentru mâine", a precizat prefectul.

Carantinarea este una dintre măsurile posibile

Potrivit acestuia, carantinarea este una dintre măsurile posibile, având în vedere că aceasta este prevăzută de lege.

ADVERTISING

El a menţionat însă că depăşirea incidenţei de 6 cazuri la mia de locuitori nu înseamnă că Bucureştiul va intra în mod automat în carantină.

"Sunt mai multe măsuri - asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (...)

Nu înseamnă că intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor - DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (...) - după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie.

Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU", a explicat el.

Nicuşor Dan: Vom face totul să evităm carantinarea

După întâlnirea cu premierul Florin Cîţu, primarul general Nicușor Dan a declarat că au încercat să ia măsuri suplimentare de restricţie, dar evitând carantinarea.

"Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, de închidere a activităţilor economice, cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative (…) emise de autorităţi naţionale. Noi, autorităţi locale, nu putem decât să ne conformăm.

La această discuţie între prim-ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului", a arătat edilul general, într-o declaraţie acordată presei.

"Nu s-a vorbit în această discuție de carantinare zonală (a unor sectoare - n.red.)", a adăugat primarul Capitalei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇