Sâmbătă am primit și eu vaccinul antiCovid. Astra Zeneca (AZ) la centrul de vaccinare din Argeșelu, lângă Pitești. Am să spun din start că am văzut în scandalul din jurul acestui vaccin mai mult un asalt al intereselor comerciale decât o autentică problemă medicală.
Și așa cum pentru Pfizer, indicatorul cel mai corect este Israel, pentru AZ el este Marea Britanie, țară în care au fost administrate 11 milioane de doze din acest vaccin.
Așadar, sâmbătă dimineață m-am prezentat la Centrul de Permanență din Argeșelu. Un dispensar nou, ca o minipoliclinică luminoasă și foarte curată. Intrarea pe o ușa, ieșirea pe alta.
În interior câteva asistente și doi medici, o doamnă și un domn, toți echipați și cu măști.
Pe mine m-a preluat doamna dr. Carla Nină. Foarte amabilă, relaxată și prietenoasă, mi-a explicat fiecare hârtie pe care mi-a dat să o completez și semnez. S-a scuzat că sunt cam multe, dar sunt necesare.
A verificat dacă sunt pentru AZ sau pentru Pfizer. N-am rezistat tentației să o încerc și am întrebat-o în ce condiții pot trece și eu la Pfizer, privind-o galeș. Numai prin reprogramare, mi-a răspuns, închizând clar orice discuție pe temă.
Eram singurul pacient din centru. “Pentru că programările sunt făcute la 10 minute, astfel încât să nu fie aglomerație”.
M-a condus în cabinetul “Astra”, unde a venit și asistenta. Tânără, dar foarte atentă, a observat pe braț urma unui vaccin. Și nu a mai făcut nimic până când dna doctor nu a stabilit că e cicatricea unui vaccin din copilărie, deci nicio problemă.
După vaccinarea pe care nu am simțit-o, tot dna doctor m-a dus în sala de așteptare pentru sfertul de oră de supraveghere.
A fost chiar plăcut în compania dnei dr Nină, care s-a dovedit o persoană extrem de agreabilă și dispusă să ofere absolut orice informații, chiar dincolo de cele standard privind efectele adverse și combaterea lor.
Mi-a vorbit despre vaccinuri, despre diferențele dintre ele, despre momentul și nivelul de la care febra trebuie combătută și până la care ea e chiar necesară, despre sistemul imunitar. Mi-a explicat cum funcționează protocolul în caz de reacție adversă violentă, ce face fiecare dintre cei prezenți în centru, medici și asistente.
Între timp a venit următorul pacient, un tânăr. L-a preluat cel de-al doilea medic, la rândul său mai tânăr, cu aceeași grijă și bunavoință.
Au renunțat mulți la vaccinul Astra Zeneca?, am întrebat. “Nu mulți, dar au mai fost. Unii s-au întors de la ușă când au auzit că nu e Pfizer. Pe unii a reușit să îi întoarcă dl doctor după lungi discuții. Inițial, nu înțelegeam de ce fac asta, apoi după ce m-am uitat la televizor, am înțeles…”
Între timp a fost vaccinat și tânărul, și-a făcut o poză cu medicul și asistenta, apoi a venit și el în sala de așteptare.
Sfertul de oră a trecut în zbor de vorbă cu dna doctor Nina. A fost una dintre cele mai agreabile interacțiuni cu sistemul sanitar.
Despre efectele adverse nu am ce să povestesc. Singurul a fost o ușoară jenă la braț, care a apărut după 12 ore. Ca atunci când ai o vânătaie, dar te doare numai dacă apeși pe ea. Probabil că am fost norocoasă sau mi-a purtat noroc dna dr. Carla Nină, nu știu.
Ceea ce știu este că la Centrul de la Argeșelu a mers impecabil și că vaccinul AZ nu mi-a provocat nicio problemă. Aș fi trecut la fel de ușor și prin boală? Poate da, poate nu. Dar nu cred că merită riscul - mic sau mare, nici nu contează cât timp el există - de a fi unul dintre cazurile serioase care să aibă nevoie de ATI.
Dacă experiența mea cu vaccinarea în sine este una foarte bună, nu pot spune același lucru despre sistemul de programare.
Mă străduiesc de ceva vreme să programez o persoană care nu poate primi decât Pfizer. Am așezat-o pe o listă de așteptare a unui centru de vaccinare. Era, în momentul înscrierii, pe locul 200. Între timp, lista a depășit 400 de poziții.
Habar nu am ce număr de ordine are persoana înscrisă de mine, nu am nicio estimare a timpului în care ar putea ajunge să fie vaccinată. Poate poziția 200 pe lista unui centru care primește puține doze este mai îndepărtată decât poziția 500 sau 1.000 într-un centru cu mai multe fluxuri și mai multe doze.
Misterul, nesiguranța și lipsa de transparență creează în mod firesc suspiciuni și acuzații ulterioare, așa cum a fost în cazul centrelor speciale.