- Rata de infectare din Israel a ajuns la 0,68. De la 0,8, virusul nu mai are suficienți “clienți” pentru a supraviețui;
- Încetinirea a apărut după vaccinarea cu două doze a jumătate din populația țării;
- Pentru România, asta înseamnă vaccinarea completă a cel puțin 9 milioane de persoane;
- Până acum, doar 760.000 de români au fost imunizați cu ambele doze de vaccin;
- Momentul de încetinire vizibilă a epidemiei nu va apărea mai devreme de luna septembrie;
În data de 20 decembrie 2020, premierul Benjamin Netanyahu a făcut prima doză de Pfizer, declanșând campania de vaccinare în această țară.
A fost una dintre cele mai intense și rapide din întreaga lume. Până azi, 4,5 milioane de persoane au fost vaccinate cu ambele doze, din întreaga populație a țării care e de 9,2 milioane de locuitori. Jumătate au fost imunizați.
Mai mult, sunt 5,1 milioane de persoane, 60% din întreaga populație, care au primit cel puțin o doză de vaccin. În aceste condiții, indicele R, cel care măsoară câte persoane poate îmbolnăvi cineva infectat, a coborât la 0,68. Se consideră că o epidemie e în declin atunci când R (rata de infectare) coboară sub 0,8.
“Cu toate rezervele posibile, pot să afirm că încep să cred că nu ne mai putem întoarce din drum”, a declarat Yuli Edelstein, ministrul Sănătății din Israel.
În țară, toate afacerile sunt deschise, singurele restricții sunt impuse persoanelor care se întorc din străinătate. Acestea trebuie să stea în carantină două săptămâni dacă nu prezintă un certificat de vaccinare sau unul de însănătoșire după boală (test de anticorpi).
Numărul maxim de infectări într-o singură zi a fost de 11.316 persoane, în data de 23 septembrie 2020 și recordul de decese a fost înregistrat în 20 ianuarie 2021, atunci când au murit 101 persoane. Acum s-a ajuns la 1.500 de persoane infectate pe zi.
Când apare primul semn de speranță în România?
Datele din Israel confirmă la scară largă faptul că, atunci când se atinge un grad de imunizare cu cel puțin o doză a 60% din populație, apare o încetinire evidentă a răspândirii epidemiei.
Această încetinire vine cu o scădere a mortalității, dar și a numărului de cazuri grave.
România are o populație de 19,1 milioane de locuitori, mai mult sau mai puțin. Din cauza pandemiei, fluxul de deplasare a populației active a încetinit semnificativ, dar nu știm câți lucrători din străinătate s-au întors în țară.
După valul masiv de oameni ajunși la granițe la începutul pandemiei, se poate spune că în țară se află acum cel puțin 17 milioane de oameni.
60% din această populație înseamnă 10,2 milioane. Pentru a observa o încetinire a pandemiei și în România, cel puțin 10 milioane de persoane trebuie vaccinate cu o singură doză.
Acest calcul e confirmat și de obiectivul impus de Florin Cîțu, prim-ministrul României, care a anunțat că dorește ca până în luna septembrie să fie vaccinate cel puțin 10 milioane de persoane.
De aici, se poate deduce faptul că și strategia națională de vaccinare folosește ca referință cifra de 17 milioane de persoane care sunt eligibile pentru vaccinare.
“…obiectivul rămâne ca până la sfârşitul lunii septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români… şi ar însemna că putem să spunem că trecem pe partea cealaltă a pandemiei. Sunt semne că ar putea să fie mai devreme, dar nu aş vrea să ne gândim azi în momentul acesta. Ţinta rămâne 10,4 milioane de persoane. Eu zic că lucrurile merg bine şi vor merge foarte bine”, a declarat recent premierul Florin Cîțu.
Declarația este o reconfirmare a obiectivului inițial, dar apar două nuanțe: că această cifră va fi atinsă la sfârșitul lunii septembrie. Până acum, referirea era simplă, la luna septembrie și că primele semne bune ar putea să apară înainte de a atinge această bornă.
Ce trebuie să se întâmple pentru a ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate?
Până duminică, 1,7 milioane de români erau vaccinați cu cel puțin o doză, doar 775.000 dintre aceștia primiseră și cea de a doua doză de vaccin.
În următoarele șase luni, în România ar trebui să se vaccineze încă 8,3 milioane de oameni cu cel puțin o doză pentru ca epidemia să încetinească semnificativ, iar restricțiile să poată fi ridicate.
La ritmul în care decurge procesul de imunizare, în jur de 50.000 de injecții pe zi, la sfârșitul lunii martie, peste 2 milioane de români vor fi primit cel puțin o doză de vaccin.
Dacă se păstrează un ritm lunar de 1,5 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză, la sfârșitul lunii septembrie obiectivul poate fi atins, dar procesul de vaccinare nu e încă unul predictibil.
Va veni un moment în care toți cei care și-au dorit să se vaccineze au reușit s-o facă, iar ceilalți nu se vor grăbi sau vor refuza să se imunizeze.
Dacă grupul celor din urmă e foarte mare, acesta poate pune în pericol ieșirea din pandemie.
În plus, suntem în mijlocul unei crize de vaccin. În luna aprilie, această criză ar trebui să se sfârșească, odată cu recepționarea a peste 3 milioane de doze.
Deși livrările de Pfizer au crescut constant, nimic nu e sigur în ce privește livrările de AstraZeneca. Acesta din urmă are o mare problemă de încredere și, deocamdată, e evitat de multe persoane care ar dori, totuși, să se vaccineze.
Ursula von der Leyen a anunțat că, din aprilie, Uniunea Europeană va beneficia de cel puțin 100 de milioane de doze de vaccin, ceea ce ar reprezenta o veste bună și pentru România.
Țara noastră primește o cotă de 4% din totalul dozelor de la nivelul UE.
“Ne așteptăm, în medie, la aproximativ 100 de milioane de doze pe lună în al doilea trimestru, un total de 300 de milioane până la sfârșitul lunii iunie”, a declarat președintele Comisiei Europene pentru o publicație germană.