Să numărăm morții! O investigație de presă dezvăluie numărul real al soldaților ruși uciși până acum în invazia Ucrainei

Să numărăm morții! O investigație de presă dezvăluie numărul real al soldaților ruși uciși până acum în invazia Ucrainei

O anchetă comună a grupurilor ruse de jurnalism de investigație Meduza și Mediazona, publicată luni dimineață, estimează că aproximativ 47.000 de soldați și luptători ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina.

Bilanţul a fost calculat pe baza datelor de la începutul războiului și până la 27 mai 2023, iar ancheta susține că a stabilit cu 95% probabilitate că cifra reală este între 40.000 și 55.000.

Moscova nu a publicat cifre oficiale referitoare la cei uciși în acțiune în Ucraina din septembrie 2022, când a spus că doar 5.937 de soldați ar fi murit în ceea ce numește „operațiunea militară specială”, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Evident că acest bilanţ a fost considerat ca fiind incredibil de scăzut.

Mai mult, există un decret prezidențial care a secretizat informațiile despre victimele războiului, iar cine dezvăluie pe rețelele de socializare când sunt uciși soldați ruși în Ucraina poate fi urmărit penal.

Armata ucraineană a susținut, însă, că a ucis peste 230.000 de combatanți inamici, ceea ce iarăşi pare a fi exagerat. Însă oficialii ucraineni au afirmat în repetate rânduri şi că dețin corpurile nerevendicate a „zeci de mii” de soldați ruși, deși aceste informații nu au fost coroborate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă bilanţul de 47.000 este corect, ar însemna că de trei ori mai mulți soldați ruși au murit în Ucraina în 15 luni decât soldați sovietici în războiul din Afganistan care a durat peste un deceniu.

Investigația a folosit două tehnici paralele: a luat informații din registrele de moşteniri din Rusia și a efectuat calcule referitoare la ratele de mortalitate în exces în 2022.

Prima tehnică a constat în analiza rapoartelor existente despre necrologurile publicate, datele de mortalitate de la Serviciul Federal de Statistică de Stat și înregistrările extinse din Registrul Național de Moșteniri.

ADVERTISING

A doua variantă a fost coordonată de Dmitri Kobak, profesor la Universitatea Tubingen din Germania.

Ziua 502: Lovitură sadică în timp ce se distribuia ajutor umanitar. Biden a aterizat la Londra și Putin nu știe ce să facă cu Wagner


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇