"Blestemul" de la Cernobîl: Soldații ruși au fost contaminați după ce au săpat tranșee și au pescuit în Pădurea Roșie

"Blestemul" de la Cernobîl: Soldații ruși au fost contaminați după ce au săpat tranșee și au pescuit în Pădurea Roșie

Militarii ruși s-au îmbolnăvit după ce au ocupat anul trecut Pădurea Roșie din zona centralei nucleare.

Trupele ruse care au intrat în Ucraina dinspre Belarus au pătruns în prima zi de război în zona de excludere cu o rază de 30 de kilometri din jurul centralei nucleare de la Cernobîl. Deși accesul în acest perimetru este interzis din cauza radiațiilor puternice, militarii ruși desfășurați în Pădurea Roșie au săpat tranșee, au pescuit și au vânat animale, relatează Newsweek.

Mai mulți localnici au încercat să-i avertizeze pe militarii ruși despre pericol. "Am început să strig la ei. Am încercat să le dau niște informații politice, să le zic ce se întâmplă în țara lor… Vorbesc rusa, i-am întrebat ce fac acolo, pe cine cred ei că eliberează", a povestit Baba Hana, o bătrânică în vârstă de 90 de ani.

ADVERTISING

Alți localnici au spus că rușii erau conștienți de riscurile la care s-au expus, dar au rămas acolo din cauza incompetenței comandanților, scrie The Times.

Numele pădurii vine de la culoarea aparte a copacilor care s-au uscat după expunerea la niveluri ridicate de radiații. După accidentul nuclear de la Cenobîl din 26 aprilie 1986, echipele de curățare au îngropat material radioactiv în pădure, iar această zonă este considerată în prezent una dintre zonele cu cel mai mare grad de radioactivitate.

Trupele ruse au părăsit zona la 1 aprilie anul trecut, după ce armata ucraineană a declanșat o contraofensivă în nordul țării, însă soldații care au fost cantonați în Pădurea Roșie au început să aibă simptome provocate de radiații.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primele manifestări ale contaminării - senzația acută de greață și de vomă - pot apărea la doar câteva ore de la expunerea la radiații și pot dura mai multe luni. Simptomele se pot diminua în timp, însă riscul de apariție a cancerului și a altor complicații care provoacă decesul este foarte mare.

Specialiștii în fizică nucleară au atras atenția asupra riscurilor pătrunderii în zona de excludere de la Cernobîl, iar prezența trupelor ruse în apropierea centralei atomice a provocat îngrijorare la nivel internațional cu privire la riscul provocării unui nou dezastru nuclear.

ADVERTISING

În aprilie anul trecut, agenţia de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a anunțat că soldații ruși care au ocupat fosta centrală au furat din laboratoarele de cercetare substanţe radioactive care pot fi letale, iar locul în care au fost duse acestea era necunoscut.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat în martie anul trecut, în cursul unei vizite la faţa locului, că nivelul radioactivităţii în centrala nucleară avariată era anormal. Unii dintre soldaţii ruşi care s-au expus la o cantitate "şocantă" de radiaţii ar putea avea mai puţin de un an de trăit, avertizau oficialii.

Explozia produsă la centrala nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste părţi întinse ale Uniunii Sovietice, în prezent teritoriile Republicii Belarus, Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei ţări au fost expuşi la radiaţii în acel dezastru considerat unul dintre cele mai periculoase evenimente din istoria omenirii.

Până în prezent, Cernobîl a afectat viaţa multor oameni din întreaga Europă. Se crede că zonele afectate de dezastrul de la Cernobîl vor rămâne contaminate pentru încă cel puţin 150 de ani.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇