Durează uneori milioane de ani pentru ca o specie să evolueze. Însă evoluția poate avea loc și cu o viteză greu de imaginat, în doar câteva decenii. Oamenii de știință au anunțat că suntem martorii evoluției extrem de rapide a unei specii de broaște care trăiește la Cernobîl.
Încă din 2016 cercetătorii au observat un aspect bizar la acestea. Deși în mod normal ar fi trebui să fie de un verde deschis, puternic, din ce în ce mai multe specimene erau aproape negre. Iar de atunci aproape toate broaștele din specia Hyla orientalis au devenit așa, anunță IFL Science, care citează un raport publicat de Evolutionary Applications.
Oamenii de știință spun că asistăm la o evoluție foarte rapidă a speciei, obligată să supraviețuiască într-un mediu radioactiv.
Interesant este că specia a suferit modificări doar în această zonă, nu și în alte habitate. Iar ce a dus la schimbarea coloritului este concentrația de melanină din piele, un pigment care protejează atât de radiațiile ultraviolete, cât și de efectele nocive ale radiațiilor.
Oamenii de știință spun că efectul a apărut în doar aproximativ 10 generații, de la producerea exploziei de la Cernobîl. Astfel, populația de Hyla orientalis a devenit una dominantă de specimene de culoare neagră, mult mai rezistente la efectelor radiațiilor din zonă.