Nu există popoare vinovate

Nu există popoare vinovate

În contextul războiului lui Putin în Ucraina, există minți înfierbântate care vor să pună la zid literatura și întreaga cultură rusă. Primarului din Florența i s-a cerut să demoleze statuia scriitorului Dostoievski.

Rusofobia este epicentrul scoaterii unui întreg popor pe tușa istoriei umanității. Se întâmplă în toate țările europene, în Statele Unite și în genere în toate țările democratice.

După trei săptămâni în care armata rusă a bombardat în Ucraina spitale, maternități, școli, reactoare nucleare, convoaie umanitare, după ce orașe întregi au fost rase de pe fața pământului, Vladimir Putin se bucură în continuare de încrederea marii majorități a populației ruse.

ADVERTISING

Dar studiile sociologice nu pot măsura și frica din spatele răspunsurilor. Teroarea liderilor de la Kremlin, în speță a lui Putin asupra populației, dar și propaganda serviciilor secrete fac din majoritatea cetățenilor ruși copiii cuminți ai unui tătuc autoritar.

Dar i-am văzut și pe cei care manifestau împotriva lui Putin și erau săltați de jandarmi doar pentru că scandau cuvântul război.

Zeci de mii au înfundat până acum închisorile. De unii nu se știe nimic. Vor urma și alții. Ei sunt inima Rusiei, cei care au ieșit în stradă, au fost bătuți, călcați în picioare, arestați, condamnați.

Război în Ucraina. Ziua 23 - Vezi desfășurarea evenimentelor

ADVERTISING

Când Putin spune Rusia, spune "Rusia sunt eu"

Senatul SUA a adoptat, marţi, în unanimitate, o rezoluţie prin care îl condamnă pe liderul de la Kremlin drept „criminal de război“. La fel l-a numit și președintele SUA Joe Biden, iar Tribunalul de la Haga a ordonat Rusiei să oprească imediat invazia Ucrainei.

Oricât ar fi de cenzurată presa de la Moscova, majoritatea poporului rus nu poate să nu știe de crimele abominabile ale armatei lui Putin în Ucraina. De sutele de copii uciși. De drama refugiaților. De soldații ruși abia recrutați, fără să fi ținut o armă în mână, care își pierd viața într-un război care nu e al lor.

ADVERTISING

Nu există durere mai mare decât a mamei care își pierde copilul. A mamei din Ucraina bombardată de armata rusă, dar și a celei din Rusia lui Putin. Moartea nu poate fi supusă discriminării etnice.

Rusofobia se exprimă în diferite moduri în marea parte a lumii. În România, atrocitățile Armatei Roșii asupra populației civile după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial și mâna lungă a Moscovei care a contribuit la impunerea comunismului nu sunt nici acum uitate de către cei care le-au trăit.

Dar au trecut de atunci generații peste generații și tinerii de azi nu împărtășesc ideea conform căreia fiul trebuie să tragă după el vinovăția tatălui. Nu poți să pui un popor întreg cu spatele la zid din cauza atrocităților și crimelor săvârșite de o parte a acelui popor.

În România trăiesc aproximativ 30.000 de ruși lipoveni. Într-un interviu publicat recent de ziarul „Libertatea“, Silviu Feodor, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, vorbește despre integrarea acestora în rândul populației majoritare:

„Noi, etnicii ruși lipoveni, suntem pe teritoriul României de aproape 300 de ani. În toată această perioadă, am trăit soarta acestei țări cu bune, mai puțin bune, și suntem parte integrantă a acestui popor.

În ceea ce privește politica externă a Federației Ruse, pur şi simplu, nu avem nicio legătură. Așa cum n-am avut legătură cu politica Rusiei Ţariste sau a Uniunii Sovietice. Ceea ce ne dorim noi este pace şi stabilitate“.

În situația de acum, în care Ucraina este sfârtecată de obuzele armatei ruse, tendința multora este de a stigmatiza atacatorul până în fibra culturală a poporului.

Literatura și întreaga cultură rusă sunt puse la zid de minți înfierbântate.

"În loc să anulăm secole de cultură rusă, să ne concentrăm să-l oprim pe Putin"

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Dostoievski, în decembrie 2021, autoritățile din Florența au instalat o statuie a marelui scriitor rus în parcul Cascine. Odată cu invadarea Ucrainei de către armata lui Putin, primarul Florenței, Dario Nardella, a anunțat pe Twitter că a primit prin poștă o cerere de desființare a monumentului:

„Mi s-a cerut să demolez statuia lui Dostoievski din Florența. Să nu devenim confuzi. Este un război nebun al unui dictator și al guvernului său, nu un război al unui popor contra altuia. În loc să anulăm secole de cultură rusă, să ne concentrăm să-l oprim pe Putin.“

În România, rusofobia își arată colții mai ales pe rețelele de socializare. Literatura rusă nu e bună pentru că dezvoltă doar dimensiunea tragică a existenței. Filmele lui Tarkovski nu sunt bune, pentru că nu oferă răspunsuri de-a gata. Și tot așa.

A nu se înțelege că pun în balanță suferințele crunte prin care trece poporul ucrainean cu ignoranța lucie a majorității poporului rus întreținută de lacheii lui Putin.

Spun doar că nu există popoare vinovate. Există însă dictatori care se cațără la vârful puterii prin servanți pe care ulterior îi elimină. Iar fobia ca și idolatria sunt vicii care au creat și creează monștri. 

George Arun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇