Senatul SUA l-a condamnat în unanimitate pe Vladimir Putin drept criminal de război

Senatul SUA l-a condamnat în unanimitate pe Vladimir Putin drept criminal de război

Senatul Statelor Unite a adoptat, marţi, în unanimitate, o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus, Vladimir Putin, drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul profund divizat.

Rezoluţia a fost introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, relatează Reuters.

De asemenea, rezoluţia încurajează Curtea Penală Internaţională (ICC) de la Haga şi alte naţiuni să vizeze armata rusă în orice anchetă a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

”Toţi cei din această cameră ne-am alăturat, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de răspunderea pe care o are pentru atrocităţile comise împotriva poporului ucrainean”, a spus liderul majorităţii democraţilor din Senat, Chuck Schumer, într-o alocuţiune înaintea votării.

Război în Ucraina, Ziua 21 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Rusia îşi califică acţiunile drept o ”operaţiune militară specială” de demilitarizare şi ”denazificare” a Ucrainei.

Mai mult decât atât, Putin a numit statul ucrainean o colonie americană cu un regim marionetă şi fără tradiţia unei statalităţi independente.

ADVERTISING

Moscova nu a capturat niciunul dintre cele mai mari 10 oraşe din ţară în urma invaziei sale, care a început pe 24 februarie şi care reprezintă cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945.

Război în Ucraina, Ziua 21 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇