Renate Weber: Romanul lui Orwell 1984 începe să devină realitate şi ar trebui să ne fie puţin teamă

Renate Weber: Romanul lui Orwell 1984 începe să devină realitate şi ar trebui să ne fie puţin teamă

Avocatul Poporului, Renate Weber, compară perioada actuală pe care oamenii o traversează cu ceea ce se întâmplă în romanul „1984” al lui George Orwell, ea arătând, în acest context, că „ar trebui să ne fie puţin teamă”.

În opinia lui Renate Weber, libertatea de exprimare este „victima absolută a acestei pandemii nu doar în România, peste tot”.

„Şi eu am constatat şi toţi colegii mei au văzut că numărul petiţiilor aproape s-a dublat. Dincolo de asta, trebuie să ţineţi cont şi de faptul că noi avem foarte multe sesizări din oficiu, adică din ce am văzut din relatările din presă.

De un an de zile libertatea noastră de mişcare nu prea mai există, sau există între nişte limite. Libertatea de exprimare, în opinia mea, este victima absolută a acestei pandemii nu doar în România, peste tot. Sigur că nu discut aici de faptul că unii oameni şi-au pierdut viaţa, ăsta este tragismul acestei pandemii.

Dar dintre drepturile acestea libertatea de exprimare a fost cea mai afectată, pentru că, dacă observaţi, dincolo de diferite forme de cenzură a apărut o auto-cezură extrem de îngrijorătoare şi a apărut un jucător dincolo de stat: reţelele sociale, cei care sunt proprietarii unor reţele care trebuia să asigure acces absolut nediscriminatoriu tuturor şi care în acest moment, cu forfecuţă parcă, taie, suspendă conturi, nu permit, şterg postări, şterg postări de acum nu ştiu câţi ani.

Adică este ceva ca romanul lui Orwell, 1984 (n.r., care descrie o societate plină de stereotipuri în care toţi oamenii sunt supravegheaţi de Big Brother) începe să devină realitate şi ar trebuie să ne fie puţin teamă”, a declarat Renate Weber duminică seară, la Antena 3. 

Ea consideră că „tot mai puţini îndrăznesc” să-şi exprime părerea, inclusiv pe reţelele sociale.

„Avem mari probleme şi nu ştiu, sinceră să fiu, cum vom ieşi din această pandemie, când va fi să ieşim”, a adăugat Renate Weber. 

Ea a explicat că multe dintre petiţiile primite de Avocatul Poporului se referă la aspecte financiare, fiind legate de plata salariilor, de condiţiile de muncă, arătând că instituţia a primit petiţii de la pensionarii care „sunt supăraţi pe legea pensiilor care e în vigoare acum”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!