Mai ușor cu reforma pe scări

Mai ușor cu reforma pe scări
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toată lumea vorbește de dimineața până seara despre reformele pe care trebuie să le facă Guvernul Cîțu. Eu nu sunt convins că avem de-a face cu reforme, eu cred că termenul acesta este este folosit incorect.

Reforma este un proces prin care o activitate este schimbată din temelii. Se schimbă principii, se schimbă legi de funcționare ca activitatea cu pricina să înceapă să meargă, să devină funcțională, să se schimbe în bine. Urmarea unei reforme este schimbarea de mentalități la nivel național, o reformă nu umblă numai la niște procente minuscule privind vreo clasă socială sau economică. Reforma se referă la o activitate, dar are urmări în ansamblul social.

ADVERTISING

Repararea tâmpeniilor din justiție stricate de Dragnea&Iordache&Toader sunt reforme? Nicidecum, sunt doar deraieri de la normal care trebuie îndreptate. Reformă a fost ce a început Monica Macovei, pentru că ce a făcut, chiar de a fost ciuntit, neîntreg și neterminat, a aliniat cumva justiția de la noi la cerințele europene.

Cîţu anunţă că Legea salarizării va avea criterii de performanţă: Trebuie să forţăm anul acesta reforma statului. Se spune că nu se poate, ba se poate!

O salarizare corectă în domeniul bugetar urmată de o reducere de personal este cumva o reformă? Nicidecum, aici avem de-a face cu eficientizarea sistemului și cu reducerea cheltuielilor. Adică vorbim de o administrare corectă a sistemului, nu de schimbarea lui din temelii, cum s-ar petrece dacă s-ar face, de exemplu, reorganizarea teritorială ca să scăpăm și noi de micimea județelor și de mulțimea baronilor locali. Dacă reforma administrativă s-ar împleti cu o lege a salarizării la nivel național, parcă aș zice că da, chestiunea asta merită titlul de reformă.

ADVERTISING

Clasa muncitoare de la stat merge-n paradis, cea de la privat se scufundă în abis. Sporurile și pensiile speciale au creat două Românii

Eliminarea pensiilor speciale miroase a reformă? Nicidecum, este vorba despre o reparație necesară social a unor derapaje comise de PSD. Chestiunea este mai mult una de imagine decât una care să aibă impact major asupra bugetului și este o problemă de moralitate și echitate socială decât de reformare.

Depolitizarea instituțiilor statului este reformă? Nicidecum, este un proces normal și necesar care ține numai și numai de administarea resurselor statului. Că ea se poate face doar odată cu reformarea partidelor politice, da, este adevărat. Reformarea partidelor politice ar fi, scuzați pleonasmul, o reformă dar depolitizarea administrației se poate face și fără ea.

ADVERTISING

Când va începe construcția autostrăzilor care să traverseze Carpații? Iată în ce stadiu sunt pregătirile pentru fiecare șosea

Construcția de autostrăzi este reformă? Hai să fim serioși, aici este vorba de punerea la muncă a unor bugetari cărpănoși și cleptocrați și de gestionarea corectă a unor fonduri. Adicătelea tot de bună administrare e vorba. La fel ca și în problema spitalelor, pentru că trecerea lor de la minister la primării sau la consilii județene și invers nu este decât un joc al incompetenței celor ce nu le pot adminstra sau vor a le jecmăni.

Atunci de ce vorbește toată lumea, de dimineața până seara de reformă și numai de reformă? Pentru ca populația să creadă că acțiunile acestea îndreptate spre mecanismul statului schimbă complet modul său de funcționare? Pentru ca ce face acum guvernul să capete o aură care să facă oamenii să creadă că PNL&comp. trudesc la un proces istoric, fundamental?

Să-mi fie cu iertare, un carburator ce consumă mai puțin pus pe un motor de automobil nu e reformă. Nici conceperea și experimentarea unor automobile electrice nu e reformă. Reformă este producția în masă a autovehiculelor electrice pentru că ea schimbă complet industria auto și are un impact benefic excepțional asupra mediului.

După părerea mea, reforme sunt reorganizarea administrativ-teritorială a țării, modificarea constituției care să aibă ca urmare mai buna administrare și conducere a statului și schimbarea felului în care se face educație, pentru impactul social pe care îl va avea asupra mentalităților. Celelalte chestiuni țin doar de o bună administare și atâta tot.

Politicienii au învins. Reforma s-a amânat pentru altădată

Poate fiindcă PSD a condus statul pocit și a schimbat paradigma bunei guvernări putem avea impresia că acum Cîțu și Drulă se luptă cu reformele precum făt-frumos cu zmeii. Dacă ne uităm pe buget vedem clar că acesta nu prevede vreo reformă ci se proiectează moderat pe cifre, că prevede creșteri cuminți și nereducerei excesive de cheltuieli.

De altfel n-am impresia că domnul Cîțu ar fi vreun mare reformist. Omul este un profesionist care n-are mari viziuni economice, sau cel puțin nu ne-a cadorisit cu așa ceva de când este premier. De aceea nu aștept de la acest guvern, în acest an, altceva decât pași mărunți spre normalitate. Șovăielnici, temători, dar totuși pași spre normalitate. Cât despre reformă, zăngănitul corzilor ei pe scări nu face bine nimănui.

Citește și alte texte semnate de Mihai Oprișor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇