Raluca Turcan: Pregătim un proiect de lege prin care să existe opțiunea pensionării la 70 de ani

Raluca Turcan: Pregătim un proiect de lege prin care să existe opțiunea pensionării la 70 de ani

Românii ar putea opta pentru pensionarea la 70 de ani, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ea a declarat că Ministerul Muncii lucrează la un proiect prin care să existe opţiunea pensionării la 70 de ani, iar aceasta să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani.

ADVERTISING

Iar această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat”, a afirmat Raluca Turcan, joi, într-o conferinţă de presă.

În prezent, potrivit Casei Naționale de Pensii, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

ADVERTISING

5 milioane de pensii vor fi recalculate

Ministrul a mai anunțat joi că 5 milioane de pensii vor fi recalculate în următorul an și jumătate.

Raluca Turcan a precizat că vor fi înlăturate astfel situațiile când la muncă egală, pregătire egală și contribuție egală pensiile sunt considerabil diferite.

Potrivit ministrului Muncii, vor fi analizate și pensiile speciale.

”Astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019. Ultima mare recalculare a fost făcută în 2005-2010 și a cuprins aproximatim 1 milion de dosare. Am stabilit o perioadă de 18 luni pentru evaluarea a 5 milioane de dosare.

ADVERTISING

Recalcularea aduce echitate pentru milioane de oameni. Vor fi înlăturate situațiile când la muncă egală, pregătire egală și contribuție egală pensiile sunt considerabil diferite.

Pensiile speciale intră și ele în analiza noastră, suntem în căutarea unei formule să asigurăm un echilibru între contributitivitate și factorii favorizanți pentru pensiile speciale”, a declarat Raluca Turcan.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇