Primăria Capitalei a tăiat la jumătate cheltuielile pentru târgul de Crăciun și Cupa Mondială

Primăria Capitalei a tăiat la jumătate cheltuielile pentru târgul de Crăciun și Cupa Mondială

Administrația lui Nicușor Dan a mai redus sumele pe care e dispusă să le cheltuiască pentru organizarea evenimentelor prilejuite de Campionatul Mondial de Fotbal și de Crăciun.

În acest an, PMB vrea să organizeze un mare eveniment, în zona Arenei Naționale. De activitățile care țin de Campionatul Mondial de Fotbal ar urma să se ocupe PROEDUS și TVR (care va aduce ecrane, scaune pentru spectatori și care va face emisiuni de promovare a evenimentelor – n.red.), iar de Târgul de Crăciun ar urma să se ocupe ARCUB.

Inițial, PROEDUS a cerut de la PMB 3.445.000 de lei ca să organizeze activitățile și în plus toți participanții la activități – printre care jocuri sportive, patinaj pe un spațiu special amenajat, acces într-o roată panoramică instalată cu această ocazie etc – ar fi urmat să plătească bilet, PROEDUS estimând că va încasa 1.900.000 de lei.

ADVERTISING

Se baza pe cifra avansată de TVR, și anume că va aduce 342.000 de vizitatori, „în baza puterii de promovare și vânzare” a televiziunii publice. Iar prețul biletelor nu e deloc mic. Ca să vă faceți o idee, doritorii ar urma să plătească 5 lei acces la carusel, 20 de lei acces la roata panoramică, 40 de lei acces la patinoar.

Între timp, au avut loc discuții cu consilierii generali și cu Nicușor Dan. Iar PROEDUS a renunțat la parte din proiect. Spre exemplu, nu mai vrea roată panoramică.

Și – potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General propus de Nicușor Dan – PROEDUS va mai cere doar 1,5 milioane de lei de la PMB pentru a organiza activitățile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În aceste condiții, compania estimează că va încasa cel puțin 500.000 – 600.000 de lei de pe urma organizării activității, a estimat Ruxandra Simion, director adjunct al PROEDUS, în cadrul intervenției de astăzi în Comisia de Buget Finanțe a CGMB.

Fără bilete la târgul de Crăciun

Și ARCUB – care va organiza Târgul de Crăciun - și-a mai modificat planurile, în urma discuțiilor cu consilierii generali.

Printre altele, a renunțat la ideea de a le percepe tuturor invitaților taxă de acces la eveniment în valoare de 10 lei.

Dar înseamnă că – și dacă ar veni 342.000 de invitați la târg, tot așa cum estimează TVR – ARCUB n-ar mai încasa de pe urma lor, în mod direct, niciun ban. Iar asta înseamnă încasări cu 3.420.000 lei mai mici decât estimase inițial instituția.

ADVERTISING

În aceste condiții, ARCUB a scăzut și suma cerută de la PMB, de la 6,5 milioane de lei, la 4 milioane de lei și speră să încaseze circa 2.190.000 dev lei.

Cu alte cuvinte, activitățile ar urma să coste 5,5 milioane de lei, față de 10 milioane cât cereau ARCUB și PRODEUS, inițial. La aceste costuri se vor adăuga, probabil, cele cu iluminatul, care ar mai putea ajunge la 1 sau 1,5 milioane de lei.

Din total, PMB speră să recupereze cel puțin jumătate, adică în jur de 2,79 milioane de lei.

Potrivit discuțiilor din Comisia de Buget Finanțe a CGMB, PROEDUS și ARCUB iau în calcul o soluție pentru fiscalizarea tuturor vânzărilor.

Mai ales, instituțiile vor să le dea – prin parteneriate cu bănci sau instituții de profil - un fel de brățară electronică (așa cum sunt cele de la Therme – n.red.) sau chiar un ceas inteligent fiecărui participant, pe durata participării la activități. Cu acele dispozitive se cumpără absolut toate bunurile și serviciile.

Pe lângă fiscalizare, această soluție i-ar permite PMB să afle ce se vinde și ce nu se vinde la astfel de târguri și care sunt cele mai căutate activități. Astfel, în anii următori, să le poată oferi bucureștenilor doar produsele și serviciile preferate.

Discuțiile cu privire la evenimentele pentru Campionatul Mondial de Fotbal și pentru Târgul de Crăciun 2022 sunt în curs.

Nicușor Dan a propus, inițial, includerea a două proiecte privind aceste evenimente pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de luni, 10 octombrie. Dar ulterior - când a venit momentul să le citească și să le supună votului de introducere pe ordinea de zi - le-a amânat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇