Fără concerte în parcuri? 23 de ONG-uri și grupuri civice fac apel public la Nicușor Dan să protejeze mediul de distrugere

Fără concerte în parcuri? 23 de ONG-uri și grupuri civice fac apel public la Nicușor Dan să protejeze mediul de distrugere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

23 de ONG-uri și grupuri civice îi cer lui Nicușor Dan să protejeze parcurile din București împotriva distrugerii cauzate de festivaluri și concerte la care asistă un număr mare de oameni.

Inițiativa a luat naștere după ce, la finalul lunii mai, festivalul Nostalgia a distrus porțiuni însemnate de spațiu verde din Parcul Izvor.

„În acest moment, modul în care sunt avizate aceste evenimente de către Primăria Municipiului București și modul în care Poliția Locală monitorizează respectarea legislației cu privire la protecția spațiilor verzi și a nivelului admis de zgomot par să nu țină cont de interesul public.

Spațiile verzi și cetățenii din București sunt fără protecție în fața acestor abuzuri, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, se arată în scrisoarea deschisă a celor 23 de ONG-uri și grupuri civice.

Acestea le cer primarului general Nicușor Dan, viceprimarul Horia Tomescu (USR) și Consiliului General să ia măsuri astfel încât:

ADVERTISING

1) Evenimentele organizate în parcuri să nu îngrădească accesul liber și gratuit la spațiul verde public

Dat fiind faptul ca ne situăm cu mult sub dezideratul de 26 mp de spațiu verde/capita (adică pentru fiecare dintre locuitorii Capitalei - n.red.) considerăm profund greșită restricționarea accesului cetățenilor la spațiul verde public sau condiționarea de plata unui bilet.

Atât în Izvor (iunie 2022), cât și în Grădina Cișmigiu (iulie-septembrie 2020), suprafețe mari din parc au fost închise pentru perioade lungi. În Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), porțiuni din parc sunt permanent închise sub pretextul organizării unor evenimente culturale la terase.

2) Evenimentele care concentrează mase mari de oameni și implică montarea de scene nu trebuie să fie organizate distrugând spațiul verde public

Cea mai evidentă dovadă a faptului că acest tip de eveniment afectează puternic spațiul verde este starea în care se află Parcul Izvor după evenimentele organizate în aceasta vară, peluzele fiind distruse, pline de cioburi și mucuri de țigară.

ADVERTISING

Totodată, arborii sunt afectați de circulația utilajelor grele în faza de instalare a echipamentelor, dar în lipsa Registrului Verde aceste prejudicii nu pot fi evidențiate pe termen scurt, mediu și lung.

Parcurile din Capitală nu sunt echipate logistic ori pregătite din punct de vedere peisagistic pentru a găzdui evenimente ample, cu mii de participanți, pe spațiul verde. Distrugerile cauzate deteriorează calitativ utilizarea parcurilor, cetățenii și natura fiind afectați pe termen scurt, mediu și lung.

3) Evenimentele care folosesc sunet amplificat să nu mai fie organizate în proximitatea zonelor rezidențiale. Poluarea fonică afectează mediul și scade calitatea locuirii

Din punct de vedere legal, limita de zgomot în parcuri este de 60 dB (A), ceea ce exclude din start amplificarea sunetului în parc prin intermediul boxelor de mari dimensiuni.

ADVERTISING

Atunci când zgomotul depășește această limită, el afectează ecosistemul parcului, clădirile din vecinătatea imediată și calitatea locuirii prin vibrațiile generate de sunetele amplificate.

De asemenea, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, nu permite continuarea activităților după ora 23:00. În cazul festivalului din Parcul Izvor, concertele s-au desfășurat până la ora 3:00 dimineața, în ciuda amenzilor pe care Poliția Locală le-a aplicat.

4) Să se instituie mecanisme clare și transparente de avizare, control și sancțiune, care să conducă la responsabilizarea organizatorilor de evenimente în spațiul public

Modul de redactare a protocoalelor pentru desfășurarea acestor evenimente este unul strict formal, cu preluarea unor reguli vag formulate, insuficient detaliate pentru protejarea spațiilor în care se desfășoară și non-conforme cerințelor particulare ale fiecărui loc.

O propunere este ca anterior instalării logisticii necesare desfășurării evenimentelor să se facă o constatare a stării inițiale a terenului public și preluarea spațiului sub rezerva depunerii unei garanții.

Pe durata în care organizatorul ocupă domeniul public, Primăria Municipiului București, prin instituțiile publice din subordine, trebuie să monitorizeze respectarea condițiilor impuse de protocol în mod proactiv.

Dacă termenii protocolului sunt încălcați, evenimentul trebuie sistat imediat, iar garanția reținută.

Mai jos, puteți citi integral scrisoarea deschisă adresată de ONG-uri și grupuri civice administrației Capitalei:

❗️📣 Peste 20 de grupuri civice și ONG-uri, parte din comunitatea Platformei de Mediu pentru București, își unesc vocile...

Publicată de Platforma de mediu pentru București pe Miercuri, 20 iulie 2022

Organizațiile semnatare sunt:

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei
Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu
Grupul de Inițiativă Civică Izvor
Grupul de Inițiativă Civica Kiseleff
Grupul Iniţiativa Favorit
Inițiativa Civică Bucureștii Noi
Grupul Parcul Herăstrau
Inițiativa Prelungirea Ghencea
Grupul de Inițiativa Civică Sala Palatului
Asociația Cartier Aviației
Acțiunea Comunitara Tineretului
Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești
Părinti de Cireșari - Piața Domenii
Floreasca Civica
Comunitatea Incotroceni
Ești din Sectorul 5, dacă...
Vrem schimbare
Grow Up Romania
AsoP, Filiala Teritorială București - Ilfov
Asociaţia Jumătatea plină
CeRe
Fundația Comunitară București
ActiveWatch

Acestea au transmis și că sunt deschise la dialog și își oferă sprijinul pentru identificarea unei modalități mai bune de reglementare a modului în care evenimentele publice de amploare sunt avizate și organizate în București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇