Se otrăvesc arbori într-un colț de parc din Bucureşti. Instituțiile au dat o amendă de 100 de lei și ridică din umeri. Ce-i de făcut?

Se otrăvesc arbori într-un colț de parc din Bucureşti. Instituțiile au dat o amendă de 100 de lei și ridică din umeri. Ce-i de făcut?

Cu trunchiurile găurite de mâna omului și intoxicați cu o substanță neagră, încă neidentificată, mai mulți arbori de pe suprafața retrocedată a parcului IOR din Sectorul 3 s-au uscat. Nu mai pot fi salvați.

Din păcate, în loc să afle cine a făcut așa ceva și să-l sancționeze, autoritățile ridică din umeri.

Până acum, au reușit să dea doar o amendă de 100 de lei.

De ce un colț de parc a rămas în mizerie

Printr-o decizie a fostului primar general Adriean Videanu din anul 2005, 12 hectare din parcul IOR i-au fost retrocedate unei femei în vârstă de peste 70 de ani, numită Maria Cocoru.

Porțiunea de parc rămasă în grija primăriei de sector a fost bine administrată, de-a lungul anilor. În schimb, spațiul verde care i-a revenit Mariei Cocoru este părăsit. Vegetația crește necontrolat şi mişună şobolanii. Oamenii aruncă gunoaie în buruieni. Și uneori - mai ales vara, când e secetă - iarba înaltă se aprinde. Iar flăcările pârjolesc porțiuni din fostul parc.

Sesizarea cetățenilor: de ce se usucă așa de mulți arbori?

În urmă cu câteva săptămâni, nişte cetățeni din Sectorul 3 au constatat că mulți arbori de pe suprafața retrocedată a parcului IOR se usucă.

ADVERTISING

În scurt timp, Eugen Matei, consilier local USR la Sectorul 3, s-a dus pe suprafața retrocedată a Parcului IOR și a transmis live, pe Facebook, ce a descoperit.

Anume: copacii uscați erau perforați la bază. Fiecare avea câte o gaură mare, care n-ar fi putut să apară pe cale naturală, la fiecare arbore, în același fel. În plus, la baza arborilor erau urme dintr-o substanță neagră, cu aspect de petrol.

O crimă împotriva naturii se desfășoară sub ochii noștri în zona retrocedată a parcului IOR

Publicată de Eugen Matei - Consilier local Sector 3 pe Duminică, 26 iunie 2022

Consilierul local a sesizat mai multe instituții cu competențe în acest caz.

Solicitări de informații a făcut și spotmedia.ro. Dar numai ca să aflăm că, de fapt, nicio autoritate n-a reușit încă să afle nimic despre felul în care au fost perforați arborii și nici despre substanța care li s-a turnat la rădăcină.

Poliția Locală a Municipiului București nu înțelege de ce s-au uscat arborii

Poliția Locală a Municipiului București - aflată în subordinea PMB - ne-a transmis că nu e prima oară când proprietarul terenului retrocedat încalcă legea.

Mai exact, în martie 2021, polițiștii locali au fost sesizați că pe suprafața respectivă se tăiau arbori. Așa că aceștia au verificat și au constatat că doi copaci au fost tăiați ilegal, iar unul a fost ciuntit. Polițiștii au amendat-o atunci pe Maria Cocoru.

ADVERTISING

„În data de 22.06.2022 au fost înregistrate la direcția noastră două sesizări referitoare la «defrișarea și otrăvirea copacilor din zona retrocedată IOR». În urma verificărilor efectuate în data de 05.07.2022 nu s-au putut stabili motivele care au dus la degradarea biologică a arborilor.

De asemenea, la momentul controlului nostru din data de 05.07.2022 nu s-au constatat defrișări recente de arbori, iar potrivit Ordonanței nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravențiilor Art. 13  Jurisprudență (1) «Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei»."

În plus, Poliția Locală a Municipiului București ne-a transmis că, la fel ca și consilierul local Eugen Matei (USR), a constatat că pe unii dintre arbori se aplicaseră marcaje. Doar că instituția nu a considerat că o privesc.

„(....) facem precizarea că aceste aspecte nu intră în atribuțiile instituției noastre, ci se regăsesc în sfera de competență a instituțiilor care emit avize pentru intervențiile ce pot fi executate asupra arborilor”, a transmis Poliția Locală a Municipiului București, la solicitarea spotmedia.ro.

ADVERTISING

Garda de Mediu București: Proprietarul a manifestat „dezinteres pentru spațiul verde”

spotmedia.ro a cerut informații și de la Garda Națională de Mediu.

Ne-a răspuns Comisariatul București-Ilfov al instituției, care ne-a transmis că a luat legătura cu Primăria Sectorului 3, pentru a identifica proprietarul terenului.

„La acest moment, terenul la care faceți referire este un teren proprietate particulară cu funcțiune urbanistică – spațiu verde, neocupat productiv sau funcțional.

Ținând cont de sesizările referitoare la dezinteresul manifestat de proprietar pentru conservarea spațiului verde (degradarea arborilor și arbuștilor) și lipsa salubrizării terenului, la nivelul instituției noastre acționăm în conformitate cu atribuțiile și competențele cu care suntem investiți.

La finalizarea controlului, vă vom informa cu privire la rezultatele și măsurile impuse”, a transmis Comisariatul București – Ilfov al Gărzii Naționale de Mediu.

N-am înțeles foarte clar la ce „dezinteres” face referire Garda de Mediu.

Realitatea arată că mai mult de 10 arbori au fost perforați și ulterior li s-a și turnat o substanță neagră la rădăcină. Dovadă că cineva vădește un interes deosebit și depune un efort susținut, doar că nu pentru protejarea spațiului verde, ci pentru distrugerea lui.

Poliția Locală a Sectorului 3 a dat singura amendă. 100 de lei pentru o mulțime de arbori găuriți

Și Poliția Sectorului 3 a fost informată cu privire la faptul că mai mulți arbori de pe suprafața retrocedată a Parcului IOR au fost perforați și că cineva le-a turnat substanțe la rădăcină.

Potrivit surselor spotmedia.ro, polițiștii locali au făcut verificări pe data de 27 iunie și au descoperit „în jur de 10 arbori” în care se făcuseră găuri mecanic, dovadă fiind rumegușul rămas pe sol. Iar în jurul găurilor se găseau „pete uscate de lichide neidentificabile”.

Polițiștii locali au menționat, însă, că nu au controlat întreaga suprafață, ci doar pe aleea de la Metrou Titan spre interiorul parcului. Cu alte cuvinte, pe suprafața retrocedată ar putea fi și alți arbori în care s-au făcut găuri și în care s-a turnat substanța neagră, cu aspect de petrol.

gaura-copac
Foto: Captură video/Eugen Matei.

În cazul celor „în jur de 10” arbori, polițiștii locali au constatat că găurile de la bază au fost acoperite cu frunze pentru a nu fi depistate.

În după-amiaza aceleiași zile, polițiștii locali de la Sectorul 3 i-au scris Mariei Cocoru, din cauză că pe proprietatea acesteia „s-a constatat existența unor arbori perforați la nivelul rădăcinii în vederea determinării uscării acestora”.

Valoarea amenzii este de 1.000 de lei, dar Maria Cocoru are posibilitatea să „achite în termen de 15 zile jumătate din minimul amenzii, adică suma de 100 de lei”.

proces-verbal

E o amendă pe care e mai ieftin să o plătești decât să o contești în instanță. Și care, evident, nu are cum să rezolve problema arborilor uscați.

Într-o nouă vizită în parc, consilierul local USR Eugen Matei a constatat că, în weekendul trecut, a avut loc un incendiu. Parte din arbori au ars. Iar alții au fost tăiați cu drujba.

Fără cuvinte, pur și simplu fără de cuvinte această situație.....

Publicată de Eugen Matei - Consilier local Sector 3 pe Marţi, 12 iulie 2022

În urma campaniei declanșate de consilierul local USR, cetățenii Sectorului 3 se solidarizează. Pe mai mulți arbori încă verzi din zonă au apărut pancarte pe care scrie: „Tăierea copacilor = crimă = închisoare”.

spotmedia.ro va urmări situația. Și vom reveni cu amănunte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇