Cum arată marile parcuri ale Capitalei (II): Astăzi, Izvor și Tineretului (Galerie foto) Plus: de ce nu există irigații și nu se pun saci de gunoi

Cum arată marile parcuri ale Capitalei (II): Astăzi, Izvor și Tineretului (Galerie foto) Plus: de ce nu există irigații și nu se pun saci de gunoi

Puternic afectat de festivalul Nostalgia de la finele lunii trecute, Parcul Izvor se pârjolește acum la soare. Te poți plimba pe alei, dar ideal ar fi să n-o faci în miezul zilei, pe caniculă, din cauză că zonele în care găsești umbră sunt puține.

Iar Parcul Tineretului – deși nu mai e chiar sufocat de bălării, ca în anii trecuți – tot în paragină a rămas și în această vară.

Vă arătăm, pe larg, astăzi, cum arată fiecare dintre aceste două parcuri pe care Primăria Capitalei le gestionează prin intermediul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Salariații ALPAB nu lucrează în parc. Administrația îi dă Companiei Municipale Parcuri și Grădini SA comenzi pentru cosit iarba, săpat și îngrijit trandafirii, toaletarea gardurilor vii, pentru măturat aleile, pentru golit coșurile de gunoi ș.a.m.d.

Parcul Izvor se usucă

Spațile verzi. Spre deosebire de vara trecută, parcul nu mai este invadat de bălării. Dar, din păcate, în mare parte din parc, iarba s-a uscat. A contribuit la asta festivalul Nostalgia, în timpul căruia s-au montat în parc scene și alte instalații de mari dimensiuni care au distrus spațiul verde.

Parte dintre decorațiunile metalice sunt încă în parc.

20220714_141039

Din informațiile noastre, ALPAB ține acum legătura cu organizatorii Nostalgia care vor participa la refacerea spațiului verde distrus în timpul festivalului.

În alte părți ale parcului, însă, iarba s-a uscat din cauză că nimeni nu are sursă de apă. Nu există sistem de irigație cu aspersoare și nici primăria nu udă iarba din acest parc.

iarba-uscata
Suprafețe mari din Parcul Izvor sunt acoperite cu iarbă uscată

De ce stau lucrurile așa, a explicat pentru spotmedia.ro directorul general al Companiei Municipale Parcuri și Grădini SA, Iustinian Roșca.

ADVERTISING

„Noi avem, la companie, o singură cisternă. Și cum nu am primit de la ALPAB comenzi pentru udat, nici măcar nu i-am reînnoit RCA-ul. Compania se îndreptă spre dizolvare, așa că n-am angajat astfel de cheltuieli, în condițiile în care nu știm ce ne rezervă viitorul.

Dar chiar dacă am primi comenzi pentru udat, o cisternă ne-ar fi suficientă pentru un singur parc. Iar noi nu avem în niciun parc, la acest moment, sistem de irigații. Din câte știu, are ALPAB câteva cisterne, dar le folosește pentru udat flori, nu iarbă. În niciun parc mare nu avem, la acest moment, sistem de irigații”, spune directorul Parcuri și Grădini SA.

Spre Palatul Parlamentului, mai mulți puieți de mesteacăn s-au uscat. E o priveliște dezolantă. Iustin Roșca arată că arborii au fost plantați, în urmă cu mai mulți ani, de o companie privată. Și nu s-au prins.

arbori-uscati-2
Un colț din parc este ocupat de puieți uscați de mesteacăn

„Viceprimarul Horia Tomescu (USR) a reușit să obțină toate avizele necesare pentru a defrișa acei arbori uscați. Imediat ce vom avea și autorizația de la Ocolul Silvic București, ei vor fi tăiați.

ALPAB deja a emis o comandă în acest sens, așa că în maxim 30 de zile vor fi tăiați. În această perioadă nu se fac plantări. Dar la toamnă intenționăm să plantăm alți arbori”, a mai spus directorul Companiei Municipale Parcuri și Grădini SA.

Aleile și mobilierul urban. Ca în toate marile parcuri ale primăriei, dintre aleile asfaltate, doar unele sunt în stare bună. Celelalte s-au crăpat. Dar în principiu nu sunt probleme majore, care să te împiedice să te plimbi în liniște, chiar și cu un cărucior de copil.

alee-crapata
Alee crăpată, dar care nu le pune probleme trecătorilor. Imagine dintr-o zonă cu umbră a parcului

În plus, în parc mai sunt niște alei pietruite, practicabile și care arată destul de bine.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am găsit câteva bănci rupte, dar pe cele mai multe se poate sta.

banca-rupta
Una dintre băncile rupte din Parcul Izvor

Din păcate, pe lângă faptul că sunt puține zonele cu umbră, nici țâșnitori funcționale nu există. Pe traseul ales de noi am descoperit una singură, murdară.

20220714_141302-1
Tâșnitoare soioasă, în Parcul Izvor

Sunt încă multe coșurile de gunoi vechi, murdare sau roase de rugină. Și nici nu au saci menajeri. Pe cale de consecință, sunt mai greu de curățat.

cos-urat
Coș de gunoi vechi, ros de rugină și fără sac menajer

„Ne-au cerut și organizațiile civice cu care suntem în dialog să punem saci în fiecare coș de gunoi. Problema este că un sac costă 0,45 - 0,55 lei. Iar noi nu luăm pe golirea unui coș mai mult de 0,6 lei. Așa că, dacă am pune saci peste tot, n-am mai avea cu ce plăti celelalte costuri ale operațiunii de golire a coșurilor”, a explicat Iustinian Roșca.

Sunt în parc vreo câteva mese de ping pong în stare acceptabilă.

mese-pingpong
Mese de ping pong din Parcul Izvor

De asemenea, există un parc pentru animale destul de spațios, dar și un loc de joacă mare, amenajat ca un castel. Covorul de tartan e rupt pe alocuri, dar în linii mari, instalațiile și covorul sunt destul de bine întreținute.

tartan-rupt
Sunt și zone cu tartan rupt. Dar în linii mari, locul de joacă arată bine (mai ales în comparație cu cele din Parcul Cișmigiu, aflat în apropiere)

Una peste alta - spre deosebire de Herăstrău, ale cărui maluri se prăbușesc în lac, spre exemplu - Parcul Izvor n-ar avea musai nevoie de mari investiții în infrastructură. În schimb, ar trebui revitalizat spațiul verde.

Și se va lucra la asta, de la finele acestei luni, spune Iustinian Roșca.

ADVERTISING

Parcul Tineretului: iarba e tunsă mai bine ca în anii trecuți. Aleile, încă sparte

Tineretului este unul dintre cele mai mari parcuri din București, întins pe mai bine de 82 de hectare.

La intrarea dinspre intersecția Căii Șerban Voda cu Bulevardul Tineretului e o suprafață mare, asfaltată și liberă, unde se pot organiza diverse activități. În vecinătate sunt câteva fântâni arteziene și zone cu trandafiri.

Abia de aici începe porțiunea vastă de spațiu verde.

Spațiul verde. Iarba e tunsă cu mai mult simț de răspundere acum decât era astă primăvară sau în anii din urmă. Pe alocuri - cum ar fi zona care se învecinează cu Cimitirul Bellu - este încă iarbă destul de înaltă. Și sunt straturi de iarbă cosită, rămasă în parc.

buruiana
Zonă cu iarbă care ar trebui tunsă, în Parcul Tineretului

Directorul Parcuri și Grădini SA, Iustinian Roșca, susține că situația se va rezolva.

„Iarba a fost tunsă integral o dată, în acest an. Iar acum, la a doua trecere, suntem la 62%. Este adevărat că sunt zone unde este nevoie de intervenții. Știu despre ele și vom interveni.

S-a modificat recent modul în care transportăm iarba cosită. Până acum, nu ne ocupam noi. O vom face de acum încolo și vom organiza totul mai eficient. În loc să facem transporturi mici, vom depozita iarba inițial în parc și după - cu mașini mari - o vom transporta la baza din strada Cooperativei”, a precizat Iustinian Roșca.

Acesta a mai precizat pentru spotmedia.ro că, la acest moment, compania municipală mai are doar 7 echipe. În medie, fiecare echipă are câte 16 oameni.

În realitate, echipa din Tineretului are 30 de oameni. Dar tot puțini sunt, dacă e să ne gândim că sarcina lor de bază este îngrijirea a 82 de hectare de parc. Și cum compania se îndreaptă spre dizolvare, nu mai poate face angajări.

Există, însă, și zone în care, în anii din urmă, iarba ajungea mai înaltă decât un stat de om. Iar acum e tunsă.

zona-iarba-tunsa
Zonă sufocată de bălării, în anii din urmă, care acum arată foarte bine.

E nevoie și de toaletarea mai multor arbori.

copac
Arbore care crește peste promenadă și asupra căruia ar trebui intervenit

Aleile și mobilierul urban. Parte dintre aleile care în vara lui 2019 erau sparte și fără borduri s-au asfaltat între timp.

alee-frumos-asfaltata
Alee asfaltată, care duce spre promenada dinspre lac

E un traseu de asfalt care ajunge până la promenada din jurul lacului. Acolo se oprește.

20220714_151201
Locul în care asfaltarea aleilor s-a oprit. Promenada din jurul lacului e, în continuare, fără borduri și plină de gropi

Pe aleea care înconjoară lacul, e în continuare paragină. Locul în care altă dată au fost borduri a fost invadat de vegetație.

balarie-fara-borduri
La intersecția aleilor înguste cu principalul circuit de promenadă din jurul lacului, asfaltarea s-a oprit

Asfaltul aleii din jurul lacului este stricat în multe locuri. Pista pentru biciclete nu are niciun indicator și e plină de gropi.

20220714_153210
Alei stricate, în Parcul Tineretului

Iar zona unuia dintre poduri arată de-a dreptul abandonată.

20220714_153746
Zonă a parcului care pare abandonată

În Parcul Tineretului sunt mai multe generații de mobilier urban. Am găsit bănci noi, dar și unele mai vechi, care seamană cu cele din Cișmigiu.

Unele sunt rupte sau prea degradate ca să se mai poată cineva așeza pe ele.

banca-1
Bancă ruptă, în parcul Tineretului

Multe sunt, însă, într-o stare acceptabilă. Adică nu arată chiar bine, dar totuși te poți așeza pe ele fără să te murdărești și fără să îți rupi hainele.

Sunt coșuri de gunoi mai noi. Dar și multe vechi și mâncate de rugină.

cos-de-gunoi
Coș de gunoi mâncat de rugină și înconjurat de buruieni, în Parcul Tineretului

N-am găsit nicio țâșnitoare de la care să putem bea apă, pe traseul pe care l-am parcurs, în jurul lacului. Am dat peste o singură toaletă ecologică, așezată pe o pistă de bicicliști.

20220714_154730
Una dintre puținele toalete ecologice, așezată pe o pistă pentru bicicliști

Mai sunt câteva în parc, dar nu suficiente pentru zilele de weekend, când sute de oameni vin la plimbare pe alei. În repetate rânduri, bucureștenii din Sectorul 4 ne-au semnalat că e nevoie de mai multe astfel de toalete. Din informațiile noastre, încă nu s-au amplasat suficiente.

Ce pregătesc autoritățile pentru Parcul Tineretului.

Viceprimarul Horia Tomescu (USR) - căruia Nicușor Dan i-a delegat atribuții cu privire la gestionarea spațiilor verzi - a declarat pentru spotmedia.ro că urmează să asfalteze, în acest an, circa 10.000 de metri de alei, în toate parcurile. În mod normal, parte dintre ele ar trebui să fie și în Tineretului.

În plus, Tomescu spune că vrea să reparare podul din beton armat care trece peste lac și leagă două porțiuni ale principalei zone de promenadă. A fost construit în urmă cu mai bine de 35 de ani și s-a degradat între timp. Potrivit PMB, ALPAB avea încă din 2018 bani pentru a face o expertiză a podului. Iar pe 23 aprilie 2019, Consiliul General a aprobat peste 4 milioane de lei pentru lucrări. Dar încă nu s-a făcut nimic.

Directorul general CM Parcuri și Grădini SA, Iustinian Roșca, a precizat că, până la 1 august, iarba va fi tunsă în tot parcul. Și se va interveni la arbori, treptat, acolo unde este cazul. În plus, compania se va strădui să mențină curățenia, inclusiv în situația în care va crește numărul bucureștenilor care vor ieși în parc, în săptămânile următoare.

Revenim, în zilele următoare, cu detalii despre starea altor parcuri din Capitală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇