Negoiță vrea să concesioneze Hala Laminor și Parcul acvatic Pantelimon, în care a investit deja peste 90 de milioane de euro. Semne de întrebare și „coincidențe”

Negoiță vrea să concesioneze Hala Laminor și Parcul acvatic Pantelimon, în care a investit deja peste 90 de milioane de euro. Semne de întrebare și „coincidențe”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce a cheltuit, în ultimii ani, peste 90 de milioane de euro din banii cetățenilor Sectorului 3 ca să construiască un parc acvatic și să reabiliteze Hala Laminor, primăria lui Robert Negoiță vrea acum să dea ambele investiții în administrarea unor firme private.

Iar instituția se pregătește să le pună la dispoziție investițiile contra unor redevențe care ar permite recuperarea investiției și în peste 50 de ani!

Parcul acvatic mai trebuie doar mobilat, Negoiță vrea să-l dea pentru 35 de ani

De construcția parcului acvatic din Pantelimon s-a ocupat, din aprilie 2019, una dintre cele 9 companii municipale ale Primăriei Sectorului 3, numită Administrare Străzi S3 SRL.

Cu o cheltuială totală de 149.437.872 lei (echivalentul a circa 29.887.574 euro), firma a construit clădirea cu 2 corpuri a parcului care conține: bazine de înot și vestiare, spații pentru masaj, dar și zone de agrement care vor găzdui diverse activități. Spre exemplu, unele vor fi restaurante.

Suprafața totală construită este de aproape 20.000 de metri pătrați, dacă punem la socoteală subsolurile, mezaninul, cele 2 etaje și terasa.

ADVERTISING

În plus, s-au amenajat bazine exterioare.

parcul-acvatic-pantelimon
Foto: Captură video/Youtube Primăria Sectorului 3

Lucrările la parc s-au desfășurat aproape mereu cu scandal, din cauză că administrația lui Robert Negoiță e opacă. Multă vreme s-a lucrat pe șantier chiar și fără panoul de lucrări, pe care să scrie cine e constructorul și în temeiul căror documente își desfășoară activitatea.

Acum, că lucrările au ajuns aproape de final, Primăria Sectorului 3 mai are nevoie de circa 1,5 milioane de lei ca să mobileze centrul acvatic. Și apoi l-ar putea deschide.

Dar nu vrea să mai dea aproape a 20-a parte din cât a cheltuit deja și să dea drumul la parc, ci se pregătește să-l concesioneze unui privat, pentru o perioadă de 35 de ani.

Iar acest privat ar urma să mai investească încă vreo 5,7 milioane de euro în parc și în funcționarea lui. Cea mai scumpă investiție menționată este amenajarea unei „grote pentru relaxare”, cu 1.000 de euro pe metrul pătrat!

parcul-acvatic-pantelimon-3
Instalații deja montate în interiorul parcului acvatic. Foto: Captură video/Youtube Primăria Sectorului 3

Către Primăria Sectorului 3, însă, privatul care va primi concesiunea ar putea plăti o redevență de doar 383.250 euro pe an.

ADVERTISING

E o sumă care i-ar permite primăriei de sector să își recupereze cheltuiala construcției parcului acvatic într-o perioadă de 50 de ani! Practic, ar trebui să mai concesioneze o dată parcul, în anul 2057, ca să aibă șanse să își recupereze banii.

Negoiță a obținut deja, din decembrie 2021, votul Consiliului Local pentru a concesiona parcul. Iar astăzi cere un nou vot, pentru documentația în baza căreia se va face concesiunea.

Am citit documentele. Iată ce n-am înțeles.

  • De ce ai concesiona unei firme fără experiență relevantă?

Un studiu realizat de firma Sdk Solution SRL pentru administrația Sectorului 3 arată că instituția ar avea nevoie de 150 de angajați ca să administreze parcul. Un privat, în schimb, s-ar descurca și cu 120 de oameni, arată documentul.

În plus, potrivit aceluiași studiu, primăria ar trebui să dea salarii mai mari, care să ajungă, în medie, la circa 3.500 de lei net. Privatul ar putea plăti mai puțin și ar scăpa mai ușor cu cheltuielile salariale, potrivit SDK.

Documentul prevede și o pierdere de 15% pe care firma căreia i se va concesiona parcul ar putea-o înregistra, din cauză că nu se pricepe la acest domeniu sau nu are experiență cu administrarea unor activități atât de mari (se estimează circa 1.500 de clienți pe zi).

ADVERTISING

Nu e clar de ce ar lua primăria de sector în calcul să-și concesioneze pe 35 de ani investiția de peste 29 de milioane de euro unei firme fără experiență relevantă!

Mai ales că, coincidență, primarul Robert Negoiță însuși vine dintr-o familie care deține un aqua park de mari proporții, numit Magic Water Park Otopeni! Ar trebui să aibă idee despre această afacere și ce firme sunt serioase în domeniu și care dintre ele oferă servicii de slabă calitate.

  • De ce se amenajează zonă pentru VIP-uri?

În București și în împrejurimi există deja parcuri acvatice și piscine private. Unele chiar luxoase și cu prețuri pe măsură. Așa că bucureștenii care pot plăti intrarea au unde să se relaxeze.

Ce ar putea face nou o primărie este să deschidă un parc acvatic cu taxe de intrare reduse, la care să poate veni și bucureștenii care n-au bani.

În loc de asta, calculele de rentabilitate pentru parcul acvatic al primăriei Sectorului 3 pleacă de la tarife de acces similare sau mai mari cu cele ale pieței. Spre exemplu, în Crângași e un parc acvatic mai ieftin.

În plus, la parcul acvatic din Pantelimon construit de Primăria Sectorului 3 există chiar și o zonă pentru VIP-uri, unde accesul ar urma să coste 129 lei pe zi.

În tabelul de mai jos găsiți prețuri de acces pe baza cărora s-au făcut calculele de rentabilitate ale parcului acvatic:

foto-tabel

Vorbim, deci, despre o zonă care s-a construit din taxele și impozitele tuturor celor din Sectorul 3, dar unde vor avea acces doar bucureștenii cu dare de mână.

  • Acces gratuit pentru elevii din sectorul 3 - dar au loc?

În caietul de sarcini pentru concesionare se menționează că fiecare elev din Sectorul 3 va avea acces gratuit, timp de 2 ore pe lună, în parcul acvatic (cu excepția zonei VIP, unde acces neîngrădit vor avea doar plătitorii).

parcul-acvatic-pantelimon-2
Bazine din parcul acvatic Pantelimon. Foto: Captură video/Youtube Primăria Sectorului 3

Din datele spotmedia.ro, în Sectorul 3 sunt circa 80.000 de elevi. Evident, nu toți vor merge la parcul acvatic. Dar dacă jumătate dintre ei s-ar duce, tot înseamnă că vreo mie de elevi pe zi ar avea nevoie de loc în bazine. Și nu e clar dacă vor avea loc, și nici dacă ar mai avea unde intra și clienții plătitori de bilet pe care se bazează primăria de sector.

După ce s-a lăudat cu Hala Laminor, Primăria Sectorului 3 vrea să o dea unei firme pentru 65 de ani

Hala Laminor a fost construită în 1938, ca ultimă clădire din complexul industrial „Malaxa”. A fost proiectată de Horia Creangă, nepotul celebrului povestitor.

Primăria Sectorului 3 a preluat-o în 2014. A vrut să facă mai multe blocuri peste ea. Din 2018, a început să o dea de la o companie locală la alta. A vândut-o către una dintre companiile municipale de sector, numită Algorithm Construcții S3 SRL. Aceasta gestionează imobilul, dar are un drept de ipotecă înscris în favoarea unei alte companii a Sectorului 3, numită Administrare Active S3 SRL.

În cele din urmă, a intervenit în combinație și a treia companie de sector, numită Smart Invest S3 SRL, care s-a asociat în proiect cu Algorithm Construcții S3 SRL.

Una peste alta, când a fost preluată, hala era pe punctul de a se prăbuși. Între timp, Primăria Sectorului 3 a investit în ea peste 300 de milioane de lei (adică peste 60 de milioane de euro). Iar acum structura exterioară și parcarea sunt în curs de finalizare.

Un studiu comandat de administrația de sector arată, însă, că pentru amenajarea halei - unde primăria vrea să își mute birourile, dar să amenajeze și magazine, cinematograf și spații cu funcțiune diversă - ar mai fi nevoie de circa 123 de milioane de euro, bani de care primăria și Algorithm Construcții S3 SRL nu dispun.

hala-laminor-2
Interiorul Halei Laminor. Foto: Captură video/Youtube Primăria Sectorului 3

Interesant este că, în repetate rânduri, Robert Negoiță a încercat să convingă Consiliului Local să-i voteze un proiect de realizare a unui pasaj subteran cu două etaje pe sub Bulevardul Unirii, de la piața cu același nume până la Piața Alba Iulia. Iar valoarea estimată a acelui proiect ajungea la 147 de milioane de euro, adică mai mult decât ar fi nevoie pentru finalizarea Halei Laminor! Cum de erau bani pentru pasaj, dar pentru hală nu sunt? Nu e deloc clar.

Studiul Deloitte susține că ar fi oportună concesionarea pentru 65 de ani a halei, din care primii 5 ani ar urma să fie destinați investițiilor și amenajării. Cea mai scumpă investiție ar urma să fie amenajarea unui cinematograf cu 2.000 de euro pe metrul pătrat.

Primăria estimează că ar putea încasa de la firma căreia îi va concesiona hala o redevență cuprinsă între 60.000 euro și 394.940 euro pe an. În plus, primăria susține că ar mai putea încasa peste 800.000 de euro anual, dacă își mută sediul în Hala Laminor și își închiriază mai multe spații pe care le ocupă acum, în oraș.

Merită menționată și o altă „coincidență”: potrivit informațiilor prezentate de profit.ro, fratele primarului Robert Negoiță, Ionuț Negoiță, a cumpărat recent terenul din vecinătatea Halei Laminor (pe care s-a aflat fosta fabrică de țevi Tubinox) cu circa 10 milioane de euro.

Potrivit Profit.ro, tranzacția s-a făcut prin societatea Future Business Ideea SRL. Aceeași firmă care se ocupă cu prelucrarea datelor clienților și la parcul acvatic al familiei Negoiță.

Deja Primăria Sectorului 3 a început să închirieze bucăți din Hala Laminor. O suprafață de 12.000 de metri pătrați va merge către firma Laminor Arena SRL, pe o perioadă de 5 ani. Unul dintre acționarii acestei firme este arhitectul Mihai Vărzan.

În precedenta ședință a Consiliului Local al Sectorului 3, liderul consilierilor locali USR, Mihaela Văcaru, a spus că Vărzan a fost cel care s-a ocupat de Hala Laminor și le-a confirmat consilierilor locali care este valoarea devizului lucrărilor de executat acolo. Iar acum a primit în chirie o bucată din hală.

Asociatul lui Vărzan în Laminor Arena SA este Răzvan Alexandru Pelmuș. Acesta deține și o parte din firma care organizează Saga Festival.

Încă din timpul iernii, Robert Negoiță a anunțat că toți marii organizatori de festivaluri - printre care Saga și Untold - s-au arătat interesați de Hala Laminor și își doresc spații acolo.

Proiectele lui au fost supuse la vot în ședința de joi, 14 iulie, dar lucrurile nu au mers chiar cum spera Negoiță.

Proiectul parcului acvatic a fost întors la inițiator pentru analiza suplimentară, în timp ce proiectul Halei Laminor a picat la vot.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇