E nevoie de Grupul de Inițiativă Civică Izvor!

Este activist pentru drepturile omului, la ActiveWatch, și cercetător urban. Din 2008 se uită cu atenție în treburile Primăriei Municipiului București și a Consiliului General. Justiția socială, transparența decizională, participarea publică și mobilitatea urbană sunt domeniile pe care le monitorizează și pentru care, de-a lungul timpului, a făcut recomandări, petiții sau sesizări. Din 2015 co-redactează rapoarte anuale despre activitatea Primăriei Municipiului București, alături de CeRe și Optar. În 2019 a obținut titlul de doctor cu o cercetare despre evacuări în București. Este corealizator al podastului Citizen.

Nicușor Dan ne cere să avem răbdare. Că lucrurile se mișcă greu, că orice lucrare publică are niște etape și că ele, etapele, durează, în ciuda faptului că acum-acum nu se văd roadele muncii lui. Unii zic că doi ani e puțin, că are dreptate. Alții și-au pierdut răbdarea ori încrederea că mandatul acesta va fi altceva decât o punte între două mandate ale Gabrielei Firea. Cât stăm și unii și alții și așteptăm să treacă acest mandat, vedem că vechile metehne ale fostei administrații încă bântuie holurile Primăriei Generale și străzile orașului.

Deși durează și e greu să ceva orice în acest oraș, există ceva simplu de tot ce primarul general ar fi putut (cu maximă ușurință!) și ar fi trebuit, în opinia mea, să facă – să înceteze cu practica Occupy parcuri cu tot felul de acareturi hipsterești. Concerte, festivaluri, diverse manifestații ale căror nume se termină cu fest sunt în continuare organizate în parcurile din București.

ADVERTISING

Cel mai recent eveniment de genul ăsta, ceva cu muzică retro, ocupă cam jumate din Parcul Izvor în perioada 11-27 iunie. O ocupă în sensul în care jumătate de parc este complet inaccesibilă cetățenilor. Se fâțâie acolo acum mașini, și mari și mici, pentru că sunt amplasate scene și diverse alte lucruri de trebuință pentru poporul nostalgic după anii ‘90. Planul inițial era să amenajeze două scene. Dar de ce două când e loc de cinci? Drept pentru care organizatorii festului au revenit – au mai cerut două zile de monopol pe jumătate de parc și voie să pună cinci scene și alte „butaforii”.

fragmente-protocoale
Extrase din protocoalele făcute pentru organizarea evenimentului ( a doua captură este o revenire pentru modificarea primului protocol), solicitate de Spotmedia în baza Legii 544:

Cinci scene în jumătate de Izvor este ceva foarte curios pentru mine. Dacă e nevoie de toate cinci, asum ca vor funcționa (măcar parțial) în paralel. Noi aici suntem mai pe distracție și dans, puțini dintre noi au grija păsărilor, spre exemplu. Sigur, aceasta grijă ar trebui să intre în fișa de post a departamentului care se ocupă de protecția mediului din PMB, dar n-am întâlnit vreodată vreo chermeză respinsă pe tema asta. Dans să fie!

parc-inchis-1
Foto: Irina Zamfirescu

În mod bizar, primarul actual ridica pumnul (metaforic, sigur!) la foștii primari – spațiile verzi sunt puține, e poluare, e mizerie, e greu și e nevoie de mai mult!

captura-platforma-electorala-Nicusor-Dan
Captură: Platforma electorală a actualului primar

Știm, ne tot explică – să faci ceva orice e greu. Deci bănuiesc că de aceea, până acum, nu a tăiat nicio panglică la vreun parc nou. Dar oare cât de greu e să zici „nu” la evenimentele care blochează cu săptămânile niște spații verzi și-așa puține, și-așa pârjolite, și-așa aglomerate?

ADVERTISING

Protocolul semnat între PMB și organizator stabilește precis că parte din parc va fi la dispoziția acestora pe o perioadă de peste două săptămâni. Pe protocol apare chiar semnătura primarului general. Lui i s-a părut o idee bună.

Primarul general are o relație complicată cu tipul acesta de manifestații în parcuri. Anul acesta a fost nevoit să anunțe public că nu (mai) permite organizarea unei alte petreceri, cu ocazia zilei de 1 iunie, în Grădina Cișmigiu. Și asta pentru că Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a reacționat public și ferm. Chiar și acest party din Izvor era planificat a avea loc în Parcul Kiseleff. Dar și acolo există Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff care a criticat acest tip de evenimente în parc. Iată, Parcul Izvor nu are în juru-i o astfel de gașcă de oameni. Și a fost aruncat sub roțile tirurilor logistice.

Parcul a devenit, deci, un bun de consum privat, pentru niște săptămâni. În mod ironic, organizatorii filmează mici clipuri video de promovare pentru diverși comercianți, sponsori ai evenimentului probabil, în spațiul la care noi avem acces acum doar uitându-ne prin ochiurile gardurilor.

parc-inchis-2
Foto: Irina Zamfirescu

Primarul General, care a câștigat aceasta primărie trudind ani de zile la o organizație intitulată Salvați Bucureștiul, nu vede ironia din această situație. Nu i se pune un nod în stomac când vede că pe net circulă o petiție care dorește salvarea parcului Izvor chiar de deciziile luate de el. Nu i se pare absolut bizar faptul că pe mandatul lui, iată, este nevoie de o nouă organizație civică – una care să se ocupe cu salvatul parcului Izvor.

ADVERTISING

În luna mai, primarul general ne anunța pe facebook că a respins „sute de toaletări” pentru că nu erau corect justificate. Da, această imagine, cu un primar care face micro management în administrarea spațiilor verzi era consistentă cu activistul care a hălăduit ani de zile pe străzile orașului. Acest protocol care a condus la restricționarea accesului în parc anulează perfect însă promisiunile explicite și implicite ale primarului.

Nu militez pentru pustiu în București. Nu cred că soluția este să nu mai avem astfel de evenimente și toată lumea să asculte muzică la ea în căști. Dar eu cred că parcurile, pentru că sunt puține și pentru că există o constantă luptă pentru ele, trebuie să fie mereu și integral un bun public și gratuit.

Dar blestemul bucureștenilor, de a-și vedea spațiile urbane reconfigurate în spații de consum și profit, e persistent și strident. Exemplu cel mai bun stă în singura zonă pietonală a acestui oraș care este o mare cârciumă – Centrul Vechi. Acum, iată, și Nicușor Dan se leapădă de “Orașe pentru oameni” și ne bagă “Festivaluri pentru oameni”. Propun ca până la finalul mandatului să introducă brățările de pieton sufocat de mașini și zgomot. Iar riveranilor să le pună la dispoziție abonamente pentru plimbări prin parcurile orașului (*).

(*)Acesta este sarcasm! A nu se lua în considerare de către autoritatea publică!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇