Deși companiile lui Firea nu dispar, așa cum a promis Nicușor Dan, se evaporă bunurile acestora, iar datoriile sunt bine ascunse

Deși companiile lui Firea nu dispar, așa cum a promis Nicușor Dan, se evaporă bunurile acestora, iar datoriile sunt bine ascunse
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Companiile municipale și-au ratat scopul și urmează să intre în lichidare, spunea Nicușor Dan în urmă cu aproape 2 ani, pe când se pregătea să fie învestit în funcția de primar general al Capitalei.

La acel moment, edilul susținea că, dintre cele 22 de companii înființate de Firea în anii 2016 și 2017, va salva cu siguranță una. Și că poate ar mai păstra-o și pe a doua.

Iată ce s-a întâmplat între timp cu companiile municipale și câte au intrat, într-adevăr, în lichidare, așa cum a promis Nicușor Dan.

Activitatea firească a unei firme se încheie odată cu dizolvarea ei. Iar în următoarea etapă - adică aceea a lichidării - se împarte patrimoniul firmei, se plătesc creditorii, iar ce rămâne, adică soldul, se împarte între acționari.

Odată ajunsă în lichidare, o firmă nu mai este reactivată, ci urmează să dispară și, ulterior, să fie radiată din Registrul Comerțului.

Până la acest moment, în ultimii aproape 2 ani, doar 3 dintre cele 22 de companii municipale înființate de Firea au fost băgate în lichidare. Este vorba despre:

  • Agrement București SA
  • Întreținerea Arborilor și a Spațiului Verde SA
  • Publicitate și Afișaj SA
ADVERTISING

Alte 6 companii municipale au intrat în faliment și urmează să fie desființate. Acestea sunt:

  • Dezvoltare Durabilă București SA
  • Pază și Securitate București SA
  • Străzi Poduri și Pasaje SA
  • Tehnologia Informației București SA
  • Turistică București SA
  • Sport pentru Toți SA

Celelalte 13 companii municipale sunt încă active.

Cu toate astea, Nicușor Dan și majoritatea PNL-USR din Consiliul General nu intenționează să le salveze pe toate.

3 companii sunt în insolvență, iar pentru alte 3 se pregătește dizolvarea

Trei dintre aceste 13 companii active - adică Eco Igienizare București SA, Consolidări SA și Medicală SA - sunt în insolvență.

Eco Igienizare București SA se ocupă de stârpirea dăunătorilor din oraș. Primește bani de la PMB, face profit și achită dividende la bugetul local. Este o companie în care puterea de decizie o are grupul de consilieri generali PNL și care nu va fi desființată în viitorul apropiat.

Consolidări SA este în conflict cu Administrația Municipală a Consolidărilor Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din cadrul PMB, cu care se judecă pentru bani. AMCCRS așteaptă ca instanța să decidă intrarea în faliment a companiei municipale, pentru a-i putea lua șantierele pe care nu a mai lucrat de un an și jumătate. Pe de altă parte, Consolidări SA încă primește lucrări și bani de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care e tot în subordinea PMB.

ADVERTISING

CM Medicală SA nu mai are activitate. Doar că - după cum a precizat anterior pentru spotmedia.ro viceprimarul Horia Tomescu (USR) - s-au făcut erori în procedura de solicitare a insolvenței și a fost nevoie de refacerea documentației. Între timp, instanța a aprobat intrarea companiei în procedură simplificată de insolvență.

Încă 3 companii dintre cele active sunt vizate de acțiuni în instanță care au ca scop dizolvarea (etapă premergătoare lichidării). Este vorba despre: Parcuri și Grădini SA, Managementul Transportului SA și Cimitire SA București.

Atât Parcuri și Grădini SA, cât și Cimitire SA primesc comenzi de lucrări și bani de la administrațiile din cadrul PMB.

Există și 8 companii municipale care sunt active și pentru desființarea cărora administrația lui Nicușor Dan și majoritatea PNL USR fie nu au luat măsuri, fie abia au început demersurile. Iată situația fiecăreia:

  • Termoenergetica SA - care nu va fi desființată pentru că gestionează rețeaua de conducte de termoficare și puncte termice din București. Există, însă, posibilitatea ca această companie să intre, totuși, în insolvență, dacă nu-și primește banii de la PMB, care are să-i vireze sute de milioane de lei.
  • Energetica Servicii SA - se ocupă de modernizarea rețelei de termoficare. Nu va fi desființată.
  • Iluminat Public SRL - are delegată gestiunea serviciului de iluminat public și se ocupă de rețeua de stâlpi și de o parte din instalațiile de iluminat festiv. Nimeni nu a luat nicio măsură pentru desființarea ei.
  • Parking SA - gestionează locurile publice de parcare cu plată din oraș și continuă să creeze astfel de noi locuri.
  • Imobiliară SA - colectează chiriile din spații comerciale și locuințe sociale pentru PMB. I se diminuează capitalul social, dar nimeni n-a luat nicio măsură pentru a o desființa.
  • Trustul de Clădiri Metropolitane SA - E prima companie municipală înființată de Firea, în anul 2016. A fost salvată pentru că se ocupă de construcția Pasajului Doamna Ghica, a scării de bloc cu 114 apartamente de pe Prelungirea Ghencea și de șantierul lărgirii străzii cu același nume. Dacă s-ar fi desființat compania municipală, era nevoie de expertizarea lucrărilor și de noi licitații. Iar asta ar fi durat ani, timp în care șantierele ar fi rămas blocate.
  • Managementul Traficului SA - se ocupă de administrarea rețelei de semafoare a Bucureștiului. Nu s-au luat măsuri în vederea desființării.
  • Protecție Civilă și Voluntariat SA - a continuat să funcționeze cu pierderi din ce în ce mai mari, în mandatul lui Nicușor Dan. Consiliul General a decis abia la începutul acestei luni să o dizolve. Deci procedura va mai dura.
ADVERTISING

Ce se întâmplă cu bunurile companiilor municipale și ce ne rămâne de pe urma lor

Consilieri generali consultați de spotmedia.ro au precizat că unele companii municipale nu s-au desființat, încă, din cauză că au bunuri valoroase care ar trebui păstrate.

Spre exemplu, CM Parcuri și Grădini SA are utilaje de grădinărit de circa 5 milioane de euro. De aceea, consilierii USR din Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) susțin că au încercat să evite insolvența și să încerce să desființeze compania fără ca bunurile să îi fie vândute la masa credală, ci să poată fi recuperate de PMB.

În multe cazuri, însă, PMB nu mai spune ce bunuri au avut companiile municipale și nici ce s-a întâmplat cu ele. Spre exemplu, spotmedia.ro a întrebat ce s-a întâmplat cu bunurile CM Tehnologia Informației SRL și CM Sport pentru Toți SRL, ambele intrate în faliment.

PMB ne-a răspuns că n-a reușit să găsească informațiile despre niciuna dintre companii.

„Agenția de Reorganizare Judiciară IPURL ne-a comunicat ca solicitarea noastră referitoare la colectarea și livrarea de informații din perioada activității societății 'excede atribuțiilor lichidatorului judiciar'”.

De asemenea, am întrebat la PMB ce datorii lasă în urmă companiile municipale. Ne-am gândit, spre exemplu, că e posibil ca ceea ce se obține din vânzarea bunurilor să nu fie suficient pentru plata creditorilor. Iar asta înseamnă că parte dintre creditori ar putea încerca să-și recupereze banii de la acționari - adică de la Consiliul General și societate sa, Service Ciclop.

PMB ne-a comunicat o situație a datoriilor doar pentru societățile care încă au activitate și care pot achita sumele datorate la ANAF, salariaților sau diverșilor furnizori.

În schimb, pentru companiile aflate în faliment, PMB ne-a comunicat că „datoriile sunt înscrise în tabelul definitiv publicat în BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvență - n.red.)”.

BPI este o publicație gestionată de Registrul Comerțului și care se accesează pe baza unui cont, contra cost. De ce ar trebui trebui să plătească un bucureștean ca să afle ce datorii au companiile înființate la inițiativa unui primar general al Capitalei (adică a Gabrielei Firea - n.red.)? De ce n-a folosit PMB cele 30 de zile care i-au fost necesare pentru a răspunde la întrebările spotmedia.ro pentru a accesa BPI și a extrage informațiile de interes public?

Cert este că - deși angajamentul politic de a lichida companiile municipale n-a fost respectat nici de majoritatea PNL USR și nici de Nicușor Dan decât în foarte mică măsură - PMB comunică tot mai puține informații certe despre parte dintre companiile municipale.

spotmedia.ro va continua să monitorizeze evoluția situației pentru fiecare companie în parte și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇