Olivia Steer a vrut să-l atace pe Mircea Cărtărescu pentru că s-a vaccinat anti-COVID, dar s-a ales cu o lecție de limba română UPDATE

Olivia Steer a vrut să-l atace pe Mircea Cărtărescu pentru că s-a vaccinat anti-COVID, dar s-a ales cu o lecție de limba română <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Mircea Cărtărescu a anunțat, miercuri, că s-a vaccinat împotriva COVID-19. Gestul său a fost comentat de Olivia Steer, cunoscută pentru pozițiile sale anti-vaccin, iar scriitorul i-a răspuns.

”M-am vaccinat anti-Covid și sfătuiesc pe toată lumea s-o facă. E o mare șansă să fim printre primii în lume, vaccinul să fie de la cele mai credibile firme și gratuit. Să refuzi, căzut în mare, acest colac de salvare mi se pare absurd”, a fost mesajul postat inițial de Cărtărescu pe Facebook.

M-am vaccinat anti-Covid și sfătuiesc pe toată lumea s-o facă. E o mare șansă să fim printre primii în lume, vaccinul să...

Posted by Mircea Cartarescu on Wednesday, January 20, 2021

Olivia Steer a vrut să contreze îndemnul scriitorului, așa că a căutat un punct de atac. Astfel, a folosit o postare cu aproape două săptămâni mai veche, în care Cărtărescu îi ura ”la mulți ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu”.

ADVERTISING

”Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul-feminin-singular pentru 'dragă' e 'dragei' și folosește, în schimb, nominativul-masculin-plural-articulat 'dragii', când se referă la Ioana Pârvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da' sigur!,cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă…aaa…facem ca el! :)”, a postat pe contul ei de Facebook anti-vaccinista.

Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința...

Posted by Mircea Cartarescu on Thursday, January 21, 2021
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cărtărescu i-a răspuns pe aceeași rețea, arătând că Steer a greșit și din punct de vedere gramatical, dar și etic.

”Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la 'dragă' e 'dragii' și nu 'dragei'.

Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate.

ADVERTISING

Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face", a fost replica scriitorului.

Olivia Steer, mea culpa cu un nou atac

UPDATE 17:50 - După câteva ore, Olivia Steer a revenit cu o nouă postare în care își face ”mea culpa”.

”Îi datorez domnului Mircea Cărtărescu scuze publice pentru faptul că l-am suspectat și acuzat că nu cunoaște forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului 'dragă'.

Domnia sa are dreptate când spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, și - prin urmare - articolul 'i' se atașează formei unice de plural ('dragi'). Greșeala mea e evidentă și absolut regretabilă. Mea culpa!”, își începe Olivia Steer noua postare.

O continuă însă cu argumentul că a ”fost or-bi-tă de certificatul de vaccinat al domnului Cărtărescu” și de îndemnul său la vaccinare, reluând într-o serie de întrebări retorice opiniile sale potrivit cărora vaccinurile care există pe piață nu ar fi sigure.

”Nu știu sigur nici un răspuns la aceste întrebări, firește. Ceea ce știu însă e că toți putem greși. Și asta și facem, de cele mai multe ori. Unii pot face erori de imagine și gramaticale (minore sau nu), alții de conștiință sau, în cel mai bun caz, de entuziasm nejustificat”, conchide Steer.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇