Nicușor Dan arată cât au crescut cheltuielile Capitalei de când există companiile lui Firea. Cum s-a ajuns la achiziția unei mașini frigorifice de cărat șobolani

Nicușor Dan arată cât au crescut cheltuielile Capitalei de când există companiile lui Firea. Cum s-a ajuns la achiziția unei mașini frigorifice de cărat șobolani

Nicușor Dan – candidat cu sprijin PNL-USR și PLUS la funcția de primar general al Capitalei – susține că Firea a băgat Bucureștiul în faliment dând sute de milioane de euro către companiile municipale. Iar acestea, în loc să le fie bucureștenilor de folos, fie toacă banii primiți degeaba, fie lucrează prea scump.

Candidatul Opoziției la funcția de primar general a ținut o conferință de presă, marți dimineață, vizavi de sediul Primăriei Generalre de pe Bulevardul Elisabeta. Scopul conferinței a fost acela de a prezenta un bilanț al activității companiilor municipale înființate de Gabriela Firea în anii 2016-2017.

”Companiile municipale sunt unul dintre principalele elemente care au dus la falimentul Capitalei.

Capitalul cumulat al acestor companii municipale este de 825 de milioane de lei. Adică Primăria Capitalei a luat din banii proprii și a dus în capitalul companiilor această sumă, echivalentul a circa 200 de milioane de euro.

ADVERTISING

A spus că face asta pentru ca anumite servicii publice să fie mai ieftine. Dar, de fapt, ele sunt mai scumpe. Iată doar câteva exemple.

Pentru Spații verzi, în 2016, când nu existau companii municipale, PMB plătea 73 de milioane de lei. În 2019, când avem companiile municipale, plătește 101 milioane de lei. Deci cu 25% mai mult.

La Cimitire, în 2016, PMB plătea 27 de milioane de lei. În 2019 plătește 32 de milioane. Cu 20% mai mult.

La Dezinfecție, Deratizare, Dezinsecție, în 2016 se plăteau 7 milioane de lei. Iar în 2019 se plătesc 12 milioane de lei. Deci cu 40% mai mult. Iar pe mine tot mă mănâncă țânțarii și în Cotroceni unde am cabinetul parlamentar, și în Viilor, unde locuiesc.

Centrul de îngrijire Sfânta Teodora este un alt exemplu. Când acest centru era operat de serviciile PMB, tariful era de 3.800 de lei pe lună pe pacient. Când Compania Municipală Medicală a vrut să preia acest serviciu, a propus servicii de 9.000 de lei pe lună per pacient. Adică cu peste 100% mai mult peste prețul inițial.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/NicusorDan.ro/videos/2803624743237560/

Compania de Consolidări a început consolidarea imobilului din Academiei 3-5. La prețul de 6.000 de euro pe metrul pătrat!!!

Compania de Pază are servicii atât de scumpe încât nici PMB nu o contractează la evenimentele pe care le organizează.

Avem, de asemenea, o grămadă de companii inutile. Și o să dau câteva exemple.

Compania Imobiliară a fost creată ca să administreze mai bine patrimoniul orașului. A cheltuit 8 milioane de lei. Și a blocat în capital social 57 de milioane de lei. Care sunt veniturile municipalității din chirii și concesiuni? 64 de milioane în 2016 și tot 64 de milioane în 2019. Deci o companie care n-a făcut nimic, doar a cheltuit milioane de lei.

ADVERTISING

Compania de Publicitate și Afișaj. Nu a adus vreun ban public”, a spus precizat Nicușor Dan.

Compania care a luat o mașină frigorifică pentru transportul șobolanilor

Compania de Parcări: A blocat un capital de 24 de milioane de lei și nu reușește să aibă profit. Deși administrează toate parcările din București.

Compania de Iluminat a pus lumini de Crăciun de 18 milioane de lei pe an.

Compania de Managementul Transporturilor a cheltuit 9 milioane de lei și a blocat în capital social 16 milioane de lei. Nu a făcut nimic. Este cea care a cumpărat cu 500.000 de euro 15 mașini electrice pe care le ține nefolosite.

Compania Sport pentru Toți n-a făcut nimic.

Compania de Tehnologia Informației a cheltuit 12 milioane și un capital de 4,5 milioane ca să facă 20 de site-uri (cele ale companiilor municipale - n.red.).

Compania Turistică a cheltuit 9 milioane și a blocat un capital de 9 milioane și n-a făcut nimic. Nici măcar un ghid turistic n-a fost în stare să facă.

Alte companii au făcut achiziții grandomane. Spre exemplu, compania Eco Igienizare a achiziționat o mașină frigorifică pentru transportul șobolanilor”, a precizat Nicușor Dan.

La compania de Afișaj, salariul mediu al angajaților este de 9.300 de lei

Acesta a susținut că, de fapt, companiile municipale ar fi fost înființate ca parte dintre social-democrați să aibă de unde lua salariu.

”Sunt companii inventate ca oameni din anturajul PSD – în special PSD Voluntari – să câștige niște bani.

Și vă dau un exemplu: la compania de Afișaj, salariul mediu al angajaților este de 9.300 de lei”, a mai spus candidatul sprijinit de PNL, USR și PLUS la funcția de primar general al Bucureștiului.

Întrebat de presă ce va face cu companiile municipale dacă va ieși primar, Nicușor Dan a spus că ele sunt în subordinea Consiliului General.

Iar Consiliul General - cel care a decis să le înființeze - poate decide și să desființeze, prin hotărâre. Ideea nu este aceea de a căuta funcționari vinovați, ci de a eficientiza din punct de vedere economic administrația, a subliniat Nicușor Dan.

Nu va fi desființată Compania Municipală Termoenergetica SA (care a preluat serviciul public de termoficare – n.red.). În plus, în cazul iluminatului public – serviciu public de asemenea delegat unei companii municipale – va trebui găsită o soluție pentru continuarea furnizării.

Nicușor Dan: Firea a cheltuit deja și bugetul anului viitor

Nicușor Dan a mai precizat că, din informațiile sale, Gabriela Firea a cheltuit, în mandatul său de 4 ani, bugetul Primăriei Capitalei pe 5 ani. Și că, deși acum ar încerca să dea vina pe cazul Constanda pentru riscul de faliment al Capitalei, adevărul e altul.

”PMB este în faliment de multă vreme. Oricând ANAF ar fi putut cere insolvența STB. Oricând ELCEN ar fi putut cere insolvența Termoenergetica.

La finele lui 2019, datoriile curente comerciale ale Capitalei erau de 1,5 miliarde de lei. Și mai erau 1,5 miliarde de lei datorii către stat.

La momentul ăsta – nu am informația oficială-oficială, dar vă rog pe dumneavoastră ziariștii să o confirmați – se pare că datoria curentă a PMB la finele lui iunie 2019 este de 3,7 miliarde de lei.

Asta înseamnă că primarul Firea a cheltuit în 4 ani bugetul pe 5 ani. Asta înseamnă că datoria curentă este bugetul pe anul următor”, a acuzat Nicușor Dan.

Citește și:

Nicușor Dan: Firea are nevoie de 500 de ani ca să rezolve problema termoficării din București

Nicușor Dan promite că, dacă iese primar, face metrou de suprafață în București (Harta cu stațiile). Ce spune Ministerul Transporturilor

Nicușor Dan vs. Gabriela Firea, faza pe grădinițe și creșe. „În 4 ani de mandat nu s-a construit nicio nouă grădiniță!” Cum îi răspunde primarul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇