Firea a cerut la UE fonduri pentru 200 km de țeavă pentru termoficare. Compania Termoenergetica e deja cu un picior în groapă, din cauza datoriilor uriașe

Firea a cerut la UE fonduri pentru 200 km de țeavă pentru termoficare. Compania Termoenergetica e deja cu un picior în groapă, din cauza datoriilor uriașe

Gabriela Firea a anunțat că Primăria Capitalei a depus, în sfârșit, cererea de finanțare pentru accesarea a circa 330 de milioane de euro cu care să fie înlocuiți circa 200 de kilometri de conductă magistrală veche de termoficare.

Rețeaua de conducte magistrale de termoficare din Capitală are 954 de kilometri. Iar circa 800 de kilometri de conductă ar trebui schimbați. Altfel, țeava va tot pocni și mii de oameni vor rămâne, în continuare, fără apă caldă și fără căldură, în case.

Firea susține că problema e pe cale să se rezolve.

ADVERTISING

”La începutul acestei luni am depus cererea de finanțare pentru proiectul POIM de finanțarea a reabilitării rețelei de termoficare. Nu mai este niciun risc (să se piardă banii – n.red.) și putem primi 330 de milioane de euro pentru peste 200 km de conductă de termoficare.

Furnizarea apei calde nu va mai fi o problemă”, a precizat Firea, în ședința de Consiliu General de joi, 18 iunie.

Dacă într-adevăr se vor rezolva problemele de furnizare a apei calde (și a agentului termic, pe timp de iarnă – n.red.) în Capitală rămâne să vedem.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este adevărat ca reabilitarea a circa 200 de kilometri de conductă magistrală ar conta foarte mult. Problema este că aceste lucrări nu se pot face peste noapte.

Spre exemplu, în anul 2019, conducerea companiei Termoenergetica a transmis că va înlocui puțin peste 20 de kilometri de conductă magistrală. De ce doar atât, în condițiile în care ar avea de înlocuit cam 800 dintre cei 954 de kilometri de magistrală?

Ei bine, nu lipsa banilor era o problemă - susținea conducerea Companiei Municipale Termoenergetica SA - ci faptul că lucrările sunt anevoioase și se fac doar în baza unei documentații care se obține încet.

ADVERTISING

În aceste condiții, rămâne să aflăm în cât timp vor observa bucureștenii – la propriile robinete și calorifere – că PMB a depus cererea de finanțare pentru obținerea banilor europeni pentru reabilitarea rețelei.

În ultimele săptămâni, numărul avariilor din rețeaua Termoenergetica a crescut mult. Așa că mii de oameni din sectorarele 1, 2, 3 și 6 s-au trezit că li s-a oprit apa caldă și nici nu știu când vor mai avea parte de ea.

Unii dintre oameni au precizat pentru SpotMedia.ro că au fost nevoiți să se descurce fără apă caldă trei zile la rând.

Și joi, pe 18 iunie, chiar în timpul ședinței Consiliului General, mii de bucureșteni așteptau, încă, apa caldă.

În plus, CM Termoenergetica SA are, în continuare, grave probleme financiare.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea SpotMedia.ro de ELCEN (producătorul agentului termic pentru București - n.red.), Termoenergetica are încă de achitat facturi vechi din luna februarie. Per total, compania municipală are de dat la ELCEN 444 de milioane de lei.

Practic – potrivit ELCEN – de la momentul în care primește factura, Termoenergetica are 15 zile să o plătească. Dacă nu plătește în acest timp, factura iese din scadență. Dar urmează 30 de zile de perioadă de grație, în care ELCEN nu percepe penalități pentru sumele neachitate de Termoenergetica. Apoi, începe și perceperea de penalități.

Până la acest moment, Termoenergetica a acumulat penalități de 5 milioane de lei către ELCEN, potrivit datelor producătorului de agent termic din Capitală.

Reamintim ca Termoenergetica a preluat activitatea de distribuție a agentului termic în Capitală în iarna anului 2019, după ce fostul operator, RADET București, a intrat în faliment tot din cauza datoriilor acumulate prin neplată către ELCEN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇